Camera Deputaților a votat astăzi în favoarea conversiei creditelor în franci elvețieni la data acordării lor. Proiectul care a intrat astăzi la votul final în Camera Deputaților nu mai are praguri, deputații renunțând la a mai prevede un grad de îndatorare de 50% și la alineatul care spunea că de această lege beneficiază consumatorul ale cărui credite are valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului de credit.
La nivel național sunt 51.331 de credite care vor beneficia de legea conversiei creditelor din franci în lei. Soldul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 5,7 miliarde lei, cifrele fiind la jumătate faţă de 2008. Pentru 24.391 de credite în franci s-a făcut conversie, iar 9.137 au fost restructurate anul trecut şi primele 8 luni din 2016, conform datelor Băncii Naționale.
Potrivit BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei şi ar conduce la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.
Se pot recupera banii din ratele achitate până acum?
Legea prevede conversia creditelor la un curs franc elvețian/leu existent la data încheierii contractului de credit. Cu toate acestea, există pe rol mai multe procese în care oamenii încearcă să recupereze din ratele achitate până acum, această diferență de curs. Avocatul sibian Remus Rațiu susține că printr-o acțiune în instanță se poate încerca recuperarea acestei diferențe, iar prezenta lege vine în ajutorul celor care au împrumutat bani. ”Într-adevăr, conform principiului neretroactivității, art. 15 din Constituția României stabilește că Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Așadar prevederile Legii votate astăzi se referă doar la viitor, însă pentru argumentele care au stat la baza hotărârilor favorabile pronunțate de diverse instanțe din țară pe aceasta temă, «validate» și de apariția acestei Legi, printr-o acțiune ulterioară în instanță se pot obține și diferențele achitate până astăzi raportat la cursul de schimb din data acordării creditului”, a declarat avocatul Remus Rațiu.
Până la a începe să genereze efecte, această lege trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Totodată, actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională, iar decizia finală asupra aplicabilității ei va depinde de soluția dată de acești nouă judecători.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Camera Deputatilor , klaus iohannis , Francisc Torok , recuperare , Avocatul Dragoș Târșia , Mircea Baniciu , Constituția României , proces , Curtea Constituţională , Remus Rațiu , Muzeul Căilor Ferate Române , Băncii Naţionale , Pentru Sibiu , conversie franci , Preşedintelui Nicolas Sarkozy
Vizualizari: 2804
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mtb
Acum 6 ore
CA
Acum 6 ore
@Emil
Acum 7 ore
Claudiu
Acum 9 ore
Muresan