Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
2°C

Legea privind conversia creditelor în franci elvețieni, votată de Parlament. Ce se întâmplă cu ratele plătite până acum

Legea privind conversia creditelor în franci elvețieni, votată de Parlament. Ce se întâmplă cu ratele plătite până acum

Camera Deputaților a votat astăzi în favoarea conversiei creditelor în franci elvețieni la data acordării lor. Proiectul care a intrat astăzi la votul final în Camera Deputaților nu mai are praguri, deputații renunțând la a mai prevede un grad de îndatorare de 50% și la alineatul care spunea că de această lege beneficiază consumatorul ale cărui credite are valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elvețieni la momentul semnării contractului de credit.

La nivel național sunt 51.331 de credite care vor beneficia de legea conversiei creditelor din franci în lei. Soldul împrumuturilor de acest tip a ajuns la 5,7 miliarde lei, cifrele fiind la jumătate faţă de 2008. Pentru 24.391 de credite în franci s-a făcut conversie, iar 9.137 au fost restructurate anul trecut şi primele 8 luni din 2016, conform datelor Băncii Naționale.

Potrivit BNR, conversia împrumuturilor în franci le-ar provoca băncilor pierderi de aproximativ 2,4 miliarde de lei şi ar conduce la scăderea leului şi la creşterea dobânzilor.

Se pot recupera banii din ratele achitate până acum?

Legea prevede conversia creditelor la un curs franc elvețian/leu existent la data încheierii contractului de credit. Cu toate acestea, există pe rol mai multe procese în care oamenii încearcă să recupereze din ratele achitate până acum, această diferență de curs. Avocatul sibian Remus Rațiu susține că printr-o acțiune în instanță se poate încerca recuperarea acestei diferențe, iar prezenta lege vine în ajutorul celor care au împrumutat bani. ”Într-adevăr, conform principiului neretroactivității, art. 15 din Constituția României stabilește că Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. Așadar prevederile Legii votate astăzi se referă doar la viitor, însă pentru argumentele care au stat la baza hotărârilor favorabile pronunțate de diverse instanțe din țară pe aceasta temă, «validate» și de apariția acestei Legi, printr-o acțiune ulterioară în instanță se pot obține și diferențele achitate până astăzi raportat la cursul de schimb din data acordării creditului”, a declarat avocatul Remus Rațiu.

Până la a începe să genereze efecte, această lege trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Totodată, actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională, iar decizia finală asupra aplicabilității ei va depinde de soluția dată de acești nouă judecători.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Solomon

Acum 7 ani

De atatea ori am fost umiliti,mintiti,jigniti si exploatati de banci si autoritati iar "distinsii"nostri parlamentari n-au miscat un deget!Acum,cand se apropie alegerile si au nevoie de voturi sunt in stare sa-si vanda si mama!Ignora faptul ca noi toti,ceilalti,care nu avem imprumuturi in franci vom plati cu varf si indesat pretul nesabuintei lor si a lipsei de cea mai elementara judecata;bancile vor gasi taxe noi si impozite si comisioane marite pe care le vom plati cu totii!Rusine nemernicilor,gunoaie din cloaca pompos numita Parlamentul Romaniei!
Raspunde

Cristi

Acum 7 ani

Va spun eu cum sta treaba. Au votat legea pt ca urmeaza alegerile,dar pana sa se aplice trec alegerile si o sa vedeti ca Curtea Constitutionala o s-o considere neconstitutionala si n-o sa putem beneficia de ea.De aia au si amanat-o saptamana trecuta,chiar ma mur ca nu au amanat-o si azi.
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Articolul induce in eroare. Daca va trece legea in practica, banca este obligata sa faca conversia la cursul istoric apoi in functie de dobanda propusa se va reface graficul - abia acum vezi daca ai de recuperat sau mai tre sa dai - nu vreau sa cobesc da legea asta o sa surprinda neplacut pe multi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus