Miercuri,
21.10.2020
Innorat
Acum
4°C

Bunul simț nu-l poate aduce un partid. Comentariu anti-USR

23 Octombrie 2016 22:54

Îl ai sau nu-l ai, e simplu. De bun simț vorbesc. Se învață greu, spre imposibil, după 18 ani, când ar trebui să mergi la vot, să alegi între stânga și dreapta, între socialiști și democrați, între liberali și conservatori. Acolo, la urnă, alegi proiecte, povești, vise. Nu te învață nimeni în fața urnei de vot că e bine să-ți faci munca cinstit, că nu e bine să furi. Nu te învață nimeni acolo ce muzică să asculți, ce să faci în concediu și unde să-ți arunci gunoiul. Nici nu te învață cum să conduci mașina, cu atât mai puțin cum să-ți educi copilul. Politica e pragmatică, nu e pentru visători. Politica e pe pixuri, pungi, făină, ouă. Sau era…

USR, Uniunea Salvați România, pentru cei care încă îi confundă cu USL (Uniunea Social Liberală), decedată de ceva vreme, nu are un program politic foarte concret. Ei nu sunt nici de dreapta, nici de stânga. Nu-i interesează treaba asta, cel puțin la nivel declarativ. Sunt o gașcă de oameni, poate se vor strânge mai mulți, care cred că în țară trebuie să primeze până la urmă bunul simț. Pentru ei contează foarte mult cine e omul care li se alătură. Trebuie să aibă ochi nevinovați și o carieră în spate. Și să nu fie pătat politic. Un fel de virgin parașutat din cer într-o lume crudă. Și să aibă bun simț.

Înțeleg acest bun simț, pe modelul britanic, unde ”Common sense” se traduce prin capacitatea de a percepe, înțelege și judeca lucrurile împărtășite de majoritatea oamenilor dintr-o comunitate, lucruri așteptate, pentru care nu mai este nevoie de o dezbatere. Nu-ți trebuie o doctrină politică pentru a înțelege că nu mai trebuie dați atât de mulți bani la biserici. E de bun simț să termini proiectele când ai promis că le termini. E de bun simț să informatizezi performant administrația, nu să dai contractul prietenului de partid. E de bun simț să înveți din greșeli, nu să dai mereu în aceleași gropi.

Dar…

Nu cred că societatea civilă, fie și compusă din oameni ”de treabă” pot performa politic, strânși într-un partid. Sunt oameni liberi, care chiar dacă au o proiecție cât de cât comună asupra lumii, asupra nevoilor, asupra aspirațiilor, mai devreme sau mai târziu se vor lovi de inerente aspecte concrete ale prezentului. Și de regulă acești oameni nu dau înapoi. Pentru că au principii. Și dacă sunt ceea ce vor să pară, atunci au principii sănătoase. Și din păcate, indiferent că vorbim de Franța, România, Anglia, Statele Unite, politica nu face casă bună cu principiile.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Aline,

Acum 3 ani

Cred ca te-ai grabit. In special cu concluziile...
Raspunde

Calin

Acum 3 ani

A intrat prima de la PNL?
Raspunde

Alzara

Acum 3 ani

După 27 de ani suntem în plină destructurare ideologică a partidelor : PD trece by night din Internaţionala Socialistă la PPE ,Alde Tăriceanu apără adevăratul liberalism alături de psd ,psro - ul lui Gioană s - a născut mort pentru a se alătura coaliţiei anti psd ,vchii pnlişti laudă activitsteaRobertei Anadtase ( nomina odiosa cu ascendenţă PCR) , Regele uitat de toţi ,deşi e viu la 95 de ani ,candidaţi votaţi în puşcărie ,mamă de puşcăriaş traseist deschide lista singurului partid reformat ,etc . ,etc . .Sigur pe acest gunoi pestilenţial dar fertil va răsări floarea democraţiei şi prosperităţii !Deocamdată Cristian Ghinea e la...rădăcina fecundă şi...a lor !
Raspunde

Bila

Acum 3 ani

Politica este despre principii. Principii , idei dupa care iti conduci viata si pe care le impui altora daca poti. In tarile mentionate de tine principiile sunt importante si chiar daca exista derapaje in cele din urma se revine la principii. Din cauza asta sunt cu 50 de ani inaintea noastra.
Raspunde

(-)

Acum 3 ani

zdranga-langa, cu catanga, fără ranga, dar cu creanga
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

vai si amar de el jurnalism domnule Alin Bratu... ai avut vise azi noapte si azi te-ai apucat sa scri dupa ele sau? ai fost vreodata sa ii cunosti pe oamenii de acolo si sa iti faci o idee personala nu din spusele unor frustrati care nu si-au putut atinge interesele personale?... ai facut jurnalistica cu femeia de serviciu de la Facultate sau?... informeaza-te real si la fata locului nu din povesti si mai mult nu improsca cu noroi ca asta fac toti in ziua de azi fara sa isi dea seama ca ei sunt in rahat pana la gat si put de la mare distanta...
Raspunde

e-manuela

Acum 3 ani

Buna! Nenea, ce-i rău a "împroșca" cu noroi?... Te-ai gândit macar asa, măsura de-o clipa, ca doar in acest mod cei "împroșcați" cum spui tu reușesc sa se "curețe"?....
Raspunde

m

Acum 3 ani

Asta-i un articol gen "ce sa ne mai apucam, n-are rost". Bine ca n-au gândit asa podemos, ciudadanos, 5stelle etc. @e-manuela Mai lasa-ne cu "buna!". Asa se saluta in Sud sau asa salutam sudistii, din politete. Dar aici e buna ziua, ceau, ciao, servus, salut... In rest, nu prea zici nimic prin comentariile tale. Opreste-te la salut :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus