Joi,
08.12.2022
Innorat
Acum
3°C

Vreți autostrăzi? Când nu pot estima stadiul lucrărilor la șapte km de pe Valea Oltului?

Vreți autostrăzi? Când nu pot estima stadiul lucrărilor la șapte km de pe Valea Oltului?

Compania națională de administrare a infrastructurii rutiere susține că stadiul lucrărilor e de 72%. Ministerul Transporturilor anunța, cu 12 zile mai devreme, că stadiul lucrărilor e de 93%. Vorbim de reabilitarea a șapte km din drumul național care străbate Valea Oltului pe teritoriul județului Sibiu. Lucrări pentru care contractul a fost semnat în 2012, dar de muncit s-a început din 2014.

Contractul are o valoare inițială de 50,89 de milioane de lei, fără TVA, fiind atribuit în iunie 2012 firmei brașovene Vectra Service. Banii provin dintr-un împrumut accesat de la Banca Europeană pentru Investiții, iar pentru această sumă lucrătorii brașoveni ar fi trebuit – printre altele - să mărească numărul de benzi de circulație de la două la patru, pe sectorul de drum cuprins între Lazaret și Boița. În total, lucrările afectează o lungime de 6,93 de km din DN7, iar obiectivul este inclus în ”Proiectul de eliminare a efectelor inundaţiilor şi măsuri de prevenire a lor - Calamităţi BEI II”.

Nicicum nu iese

Despre stadiul acestor lucrări Turnul Sfatului a solicitat lămuriri de la Compania națională de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR, desprinsă din fosta CNADNR). În aceeași perioadă a cerut informații și deputatul Ioan Tămâian, dar de la Ministerul Transporturilor (instituție în subordinea căreia funcționează CNAIR). Răspunsul Ministerului Transporturilor a fost semnat pe 6 octombrie 2016, cel al CNAIR către Turnul Sfatului – pe 20 octombrie 2016. Cu toate acestea, ministrul Transporturilor vede mult mai avansate lucrările. ”Stadiul fizic, procentual, realizat al contractului este de 93%”, semnează ministrul Transporturilor, Sorin Bușe. ”Stadiul fizic şi financiar este de 72%”, revin, 12 zile mai târziu, cei de la CNAIR.

estimari

Nici cu termenul nu e sigur

Măcar în ceea ce privește estimările pentru finalizarea acestor lucrări, cele două instituții se pun de acord: 30 noiembrie 2016. CNAIR detaliază, însă, numeroasele motive care ar putea duce la prelungirea acestui termen. ”Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30 noiembrie 2016, în funcţie de condiţiile meteo, de perioadele de suspendare a lucrărilor, de finalizarea obţinerii documentelor de la autorităţile abilitate, finalizarea lucrărilor de arheologie şi de relocare a utilităţilor”, se mai arată în răspunsul CNAIR. Lucrările la care se face referire sunt cele pentru conservarea in situ a Turnului spart de la Boița, lucrări de care se pare că nimeni nu este interesat. ”Menționăm că pentru întocmirea proiectului de conservare a sitului arheologic au fost demarate în perioada mai – septembrie 2016 un număr de trei proceduri de achiziție directă, pentru care nu s-a prezentat nici un ofertant”, precizează ministrul Transporturilor, Sorin Bușe.

Despre autostradă?

Inundat de mașinile care circulă dinspre estul către vestul României, DN7 trebuia dublat de mulți ani de o autostradă care să lege Piteștiul de Sibiu. Cel mai recent studiu de fezabilitate pentru această lucrare – cel realizat în 2008 – a fost ”relicitat pentru actualizare” în 2012. Guvernul Ponta – ajuns la putere - a anulat această licitație, au urmat o serie de explicații bâlbâite, de noi master-planuri și discuții politice. Până la urmă, abia în 2014 o nouă licitație pentru un nou studiu de fezabilitate este lansată de către autoritățile centrale. Contractul pentru realizarea acestui nou SF a fost semnat în iunie anul trecut, cu asocierea Spea Ingineria Europea S.A. Milano Italia Sucursala București – Tecnic Consulting Engineering România SRL (pentru 6,5 mil. de euro). Ultimul termen de finalizare al SF-ului în discuție este finalul acestui an.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus