Odată cu sezonul rece și cu schimbările de temperatură apar și virozele. Şi la Sibiu este momentul din an în care bolile de sezon își cam fac de cap. Cu precădere, cele infecțioase, care au început deja să provoace probleme părinților, care au copii sensibili în fața virusurilor și a bacteriilor de tot felul. Dr. Eduard Egri, medic specialist, medicină de familie, a explicat, pentru Turnul Sfatului, care sunt pașii cei mai importanți pe care părinții trebuie să îi urmeze pentru a-și proteja și trata cât mai bine copiii în cazul unor viroze.
Sunt câțiva pași foarte importanți pe care părinții trebuie să îi urmeze pentru ca cei mici să fie în siguranță atunci când sunt bolnavi, iar procesul de vindecare să fie unul cât mai rapid: igiena mâinilor, tratamentul simptomatic, respectarea perioadei de convalescență, evitarea locurilor aglomerate şi o alimentație cât mai bogată în vitamine.
Igiena și perioada de convalescență
Primul pas care trebuie respect este cel al igienei mâinilor, mai ales că 80% dintre boli se transmit prin intermediul acestora. “Copiii mici, între 1 și 3 ani, care sunt înscriși într-o colectivitate trec prin aproximativ 10 episoade de boală (viroze respiratorii) pe an, în mod normal. Problemele serioase sunt, în primul rând, infecțiile mai grave, gen pneumonii, otite, traheo-bronşte care pot fi o complicație a virozelor netratate sau insuficient tratate sau care aşa evoluează de la început. Iar atunci, soluția este următoarea: în principal, regulile elementare de igienă respectate. Apa cu săpunul fac minuni”, spune dr. Eduard Egri, medic specialist, medicină de familie.
Un al doilea pas, foarte important, este acela că cel mic trebuie ținut acasă și nu doar până îi trece febra, ci trebuie respectată toată perioada de convalescență. “O dată ce copilul este bolnav trebuie ținut acasă, trebuie tratat și trebuie să i se respecte perioada de convalescență, adică perioada de care organismul are nevoie pentru a se recupera , nu îl ținem acasă doar trei zile cât are febră, îl ținem toată perioada respectivă, astfel încât organismul să ajungă din nou la starea de sănătate. Asta din trei motive: să nu se complice viroza respectivă, să nu infecteze alţi copii cu virusul respectiv şi să nu ia alte tulpini”, punctează medicul.
Nu “doctor google”
Următorul pas pe care părinții trebuie să îl respecte este, conform domnului doctor, evitarea locurilor aglomerate. “Virozele nu le putem evita, însă putem evita complicațiile lor. Problema este că foarte mulți părinți își duc copiii bolnavi în colectivități, la locuri de joacă, dacă este ziua cuiva nu respectă starea copilului. Asta e o problemă destul de serioasă care, din punctul meu de vedere, e o lipsă de respect pentru ceilalți copii și o lipsă de respect și asupra propriului copil”, mai explică dr. Eduard Egri.
Pasul numărul patru îl reprezintă alimentația sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume. Pe forumurile din Sibiu şi pe facebook, mămicile şi-au format grupuri unde îşi pun multe întrebări şi încearcă să ofere sfaturi din experienţele trăite. Însă, după părerea specialiştilor, aceste sfaturi nu sunt întotdeauna cele mai bune. Medicii insistă asupra faptului că nu trebuie niciodată să ne tratăm din auzite, de pe forumuri sau cu “doctor google”, mai ales când vine vorba de copii.
“Să nu îi trateze după cum spune <<doctor google>>sau de pe forumurile cu mămici, să nu pună acolo întrebări pentru că s-ar putea să greșească foarte grav față de administrarea unui medicament sau banalul antitermic. Sunt foarte periculoase, și atunci nu doctor google, nu vecina, nu mătușa. Sfaturile de la altele persoane în condițiile în care fiecare copil este diferit, are altă greutate, fiecare poate să aibă altă afecțiune. Diferențele pot să fie majore chiar dacă au aceeași vârstă. Atenție mare, toate dozele medicamentelor se dau doar la recomandarea medicului și se dozează pe kg/corp, nu pe vârstă”, conchide doctorul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Turnul Sfatului , Eduard Egri
Vizualizari: 5757
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Didulescu
Acum 55 minute
Rob
Acum 1 oră
Gicu
Acum 1 oră
Didulescu
Acum 1 oră
Imbecilitati marca CJ Sibiu !