Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Dezbatere despre șansa la viață a copiilor cu afecțiuni cardiovasculare, în România

Dezbatere despre șansa la viață a copiilor cu afecțiuni cardiovasculare, în România

Medici de top din țară, Europa și SUA, au dezbătut, astăzi, la Sibiu, șansa la viață pe care o au copiii diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare grave. Conferința de Advocacy “Șansa la viață a copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare” a avut loc, de la ora 14.00, în Sala Senatului a Facultății de Medicină a ULBS, unde invitații au  analizat situația destul de gravă din România.

Evenimentul a fost organizat din dorința medicilor Spitalului Polisano din Sibiu de a atrage atenția asupra situației din țara noastră. În fiecare an, în România, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea până ajung în străinătate.

polisano-advocacy_2810-1-of-24-9Evenimentul a fost deschis de conf. dr. Victor Costache, moderatorul conferinței. Speakeri au fost specialiști care profesează în România, Europa sau SUA: dr. Charles Lutz din New York, dr. Sorin Topor care profesează în SUA, dr. Petru Liuba, dr. Sune Jahansson,  acad. prof. dr Dan Mircea Enescu din București, prof. dr. Horațiu Suciu și dr. Jude Sauer.  Printre primii care au luat cuvântul s-a numărat dr. Petru Liuba, medic primar Cardiologie Congenitală Intervențională Pediatrică în cadrul Centrului Universitar din Lund, unde profesează din 1997. Medicul a pus accent, în discursul său, pe faptul că în România acest domeniu are nevoie de suport din partea Guvernului.

România are nevoie de suport

“Pentru mine a fost evident că, în ultimii ani, domeniul cardiologiei pediatrice din România are nevoie de suport, de sportul Guvernului. Este ușor să te joci cu vorbele, dar foarte dificil să tratezi copii cu afecțiuni cardiovasculare. Bineînțeles, acest domeniu are nevoie de bani. Sper că în 5-10 ani România să fie capabilă să aibă rezultate bune. Știu că Polisano aici în Sibiu a făcut îmbunătățiri foarte bune, că au medici foarte buni care doresc să ajute în dezvoltarea domeniului cardiovascular. Am întâlnit atâtea familii, atâția pacienți mici care aveau nevoie de ajutor, iar unii dintre ei urgent. Pentru ca aceștia să fie ajutați eu cred că toate organele abilitate să se implice. Din păcate timpul acesta nu a venit, momentan doar se vorbește, nu se și face”, spune dr.  Petru Liuba.

Prof. dr Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a punctat principalele probleme prin care acest domeniul, fiind vorba de resursa umană, financiară sau de lipsa aparaturii de înaltă specialitate.

polisano-advocacy_2810-1-of-24-6

"Nu există loc de compromis"

"Activitatea noastră întrepătrunde mai mulți factori, resursa umană, partea financiară, care este mult în urmă față de costurile reale care sunt în acest domeniu, dotarea cu aparatură de înaltă specialitate. În acest domeniu nu există loc de compromis, pentru că marja de eroare este 0, orice greșeală se plătește foarte scump. Aș sublinia o problemă mare, lipsesc în continuare anumite medicamente vitale pentru a avea success în aceste intervenții. În continuare, în România,  nu se importă medicamente, nu avem acces la anumite terapii extrem de importante și nici nu există soluții viabile. A face performanță în România pare din ce în ce mai dificil”, a declarat Horațiu Rusu.

Un alt aspect foarte important pe care medicul l-a punctat se referă la numărul de intervenții chirurgicale. “Din punct de vedere al numărului de intervenții, la o populație ca cea a României, ar trebui să se efecteze aproximativ 15.000 de intervenții chirurgicale, dar se efectuează undeva în jur de 4.500, este în continuare nevoie de un număr mare de intervenții pentru a ajunge la nivelul dorit.  Acest număr de 10.000 de pacienți nu este doar o cifră, care poate să pară mare sau mică, este vorba de niște pacienți care nu au acces la aceste tratamente. Este vorba de pacienți care decedează prin insuficiență cardiacă, sau alte afecțiuni cardiace, într-un an. . Pentru asta trebuie să existe o strategie națională care să rezulte în urma unei analize foarte serioase", a mai adăugat Horațiu Rusu.

Evenimentul a fost organizat de Comisiile Consultative de Chirurgie Cardiovasculară, Cardiologie și Chirurgie Vasculară ale Ministerului Sănătății, alături de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Asociația pentru Sprijin Medical și Societatea Română de Chirurgie Endovasculară și Terapie Transcateter.

Foto: Polisano

polisano-advocacy_2810-1-of-24-5

polisano-advocacy_2810-1-of-24-1

polisano-advocacy_2810-1-of-24-24

polisano-advocacy_2810-1-of-24-15

polisano-advocacy_2810-1-of-24-12

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

părinte

Acum 6 ani

Fără Costache nu se putea... Îl doare pe el undeva de soarta copiilor. Mai fals ca individul ăsta n-am văzut.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus