Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-17°C

Bătălia Sibiului, în imagini, la Biblioteca Astra

Bătălia Sibiului, în imagini, la Biblioteca Astra

O expoziţie cu titlul "Centenarul Primului Război Mondial – Bătălia Sibiului",  rod al colaborării dintre Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Biblioteca Judeţeană Astra şi Muzeul Naţional Brukenthal, va aduce în prim plan ultima bătălie a Sibiului. De marți, 25 octombrie, și până pe 15 noiembrie, vizitatorii pot  putea vedea cărți poștale, afișe, fotografii și publicații seriale ce prezintă aspecte ale acelei perioade.

Curatorii expoziției vor fi dr. Toma-Cosmin Roman (Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu), dr. Bogdan Andriescu (Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu), Adrian Georgescu (Muzeul Naţional Brukenthal).

Intrarea României în Marele Război, în noaptea de 14/27 – 15/28 august 1916, a determinat declanşarea operaţiunilor militare şi în jurul Sibiului. Grupul de acoperire Lotru-Olt (care devine ulterior Corpul de Olt), cu aproximativ 18000 de oameni, a luat prin surprindere puţinele trupe de graniţă austro-ungare.

Despre bătălia de la Sibiu

Misiunea trupelor române era aceea de a realiza o pătrundere suficientă pentru asigurarea apărării în teritoriul cucerit şi creării acelei perdele necesare în spatele căreia să se poată constitui marile comandamente ale diviziilor române. Misiunea Grupului Olt-Lotru a fost considerată încheiată în seara zilei de 17/30 august 1916, creând astfel premisele concentrării forţelor române ale Diviziilor 13 şi 23 Infanterie, comandate de generalii Constantin Manolescu şi Matei Kastriş, şi pregătirea etapei următoare a ofensivei spre Sibiu.

Între 18/31 august 1916 şi 12/25 septembrie 1916 forţele române, dar şi cele germane şi austro-ungare îşi consolidează poziţiile pentru confruntarea preconizată. Sosirea în Transilvania a fostului şef al Statului Major General German, generalul Erich von Falkenhayn, va duce la constituirea Armatei a IX-a Germane şi pregătirea alertă a confruntării. Decizia acestuia de a ataca trupele române la Sibiu a grăbit aducerea forţelor necesare în apropierea oraşului, între 4/17 şi 12/25 septembrie 1916. Intenţia generalului Falkenhayn era aceea de a înfrunta forţele române din jurul Sibiului şi de a le rupe de cele aflate în jurul Braşovului, concomitent cu atacarea poziţiilor româneşti din defileul Oltului. Astfel, armata română din jurul Sibiului trebuia prinsă ca într-un cleşte. Planul îndrăzneţ al generalului Falkenhayn nu a fost intuit de comandamentul Armatei I române care se aştepta ca lovitura principală să fie dată pe direcţia defileului Jiului. Nici Marele Cartier General Român nu era îngrijorat de concentrarea de forţe în jurul Sibiului.

Bătălia Sibiului începe în dimineaţa zilei de 13/26 septembrie 1916 când pregătirile necesare începerii ofensivei armatei comandate de generalul Erich von Falkenhayn au fost încheiate. După o puternică pregătire de artilerie, trupele Corpului 39 german au început ofensiva pe întreg sectorul împotriva armatei române. De asemenea, acţiunea grupul comandat de generalul Schmettow compus din elemente ale Diviziei 3 Cavalerie german a reuşit să rupă legăturile între Corpul de Olt şi detaşamentul de la Lissa aflat în compunerea Armatei a II-a române în zona Porumbacu de Jos – Porumbacu de Sus. Luptele s-au desfăşurat până în seara zilei de 15/28 septembrie 1916 când, datorită superiorităţii numerice şi de dotare a trupelor germane, situaţia Corpului de Olt a devenit critică.

Bătălia Sibiului s-a încheiat cu înfrângerea severă a Corpului de Olt. Cu toate acestea, planul generalului Falkenhayn de a încercui şi distruge trupele române nu a reuşit decât parţial, iar înfrângerea acestora nu a reprezentat capitularea întregii armate române. Armata română a pierdut la Sibiu 3000 soldaţi, luaţi prizonieri. Aceştia au fost închişi la început în manejul din actualul parc al Tineretului, iar apoi au fost transferaţi în lagăre.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus