Sâmbătă,
12.10.2024
Innorat
Acum
12°C

Impozitele și taxele sibienilor pe 2017, supuse dezbaterii publice

Impozitele și taxele sibienilor pe 2017, supuse dezbaterii publice

Primăria Sibiu supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre privind impozitele și taxele locale ce ar trebui plătite aferent anului viitor.

După cum au fost obișnuiți sibienii în ultimii 15 ani, nivelul taxelor și impozitelor pentru anul viitor este propus a nu fi modificat, dacă acest lucru nu este impus prin măsurile adoptate de către Guvern. ”Impozitele și taxele locale pentru anul 2017 sunt propuse la nivelul anului 2016”, se arată în raportul de specialitate al Direcției Fiscale, raport care însoțește proiectul de hotărâre ce va fi înainta Consiliului local Sibiu.

Din acest an, însă, modul de calcul al impozitelor pentru imobile a fost amplu modificat, în urma schimbărilor aduse Codului Fiscal. Acest lucru a dus în mai multe situații la creșterea impozitelor, având în vedere faptul că nou cod face diferența între clădirile cu destinația de locuință și cele cu o altă destinație (spații de producție, de birouri etc). În plus, din acest an sunt impozitate și terenurile pe care sunt construite clădirile, iar impozitele se calculează în funcție de suprafața construită a imobilelor. Astfel, una din cele mai afectate categorii de proprietari a fost cea a persoanelor fizice care dețin clădiri nerezidențiale. Nivelul de impozitare a acestor clădiri a fost stabilit de administrația locală (cu acordul Consiliului local) la 0,4% din valoarea de impozitare a clădirilor (Codul Fiscal permite administrațiilor locale să aleagă un nivel de impozitare cuprins între 0,2 și 1,8%). Până anul trecut, inclusiv, pentru aceste clădiri nivelul de impozitare era de 0,1% din valoarea impozabilă a acestor imobile.

Exemple de impozite, persoane fizice

Pentru clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozitare propusă pentru anul viitor este de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirii (cotă practicată și anul acesta) Pentru un apartament cu o suprafață construită de 50 de mp, cu o cotă comună de teren de 14 mp, situat în zona B, impozitul de plătit în cursul anului 2016 a fost de 129 de lei, pentru apartament, și de șapte lei pentru terenul aferent. În cazul unui apartament de 70 de mp suprafața construită, 20 de mp teren aferent, situat tot în zona B, impozitul a fost calculat la 181 de lei pentru locuință și 11 lei, pentru terenul aferent. Pentru cei care locuiesc la case, impozitele pe clădire au scăzut față de anul trecut, dar suma totală de achitat la Direcția Fiscală a crescut, în urma impozitării terenului de sub casă. Astfel, în cazul unei case construite pe un singur nivel pe 100 de mp, alături de care mai este o curte/grădină de alți 150 de mp, impozitul total a fost de 316 lei: 184 de lei pentru casă și 132 de lei pentru teren. În cazul unei case construită pe două niveluri, impozitul cumulat este mai mici: 552 de lei (368 de lei pentru casă și 184 de lei pentru teren) în cazul unei clădiri cu o suprafață construită de 200 de mp, cu un teren aferent de 350 de mp.

Descarcă de aici proiectul-pentru-stabilirea-impozitelor-si-taxelor-locale-aferente-anului-2017-in-municipiul-sibiu

Sibienii care au propuneri, sugestii sau ”opinii cu valoare de recomandare” referitor la proiectul de hotărâre pentru taxele și impozitele aferente anului 2017 se pot adresa conducerii Primăriei Sibiu prin intermediul Centrului de informații pentru cetățeni.
57 de milioane de lei

Potrivit execuției bugetare detaliate pe primele nouă luni ale acestui an, până taxele și impozitele achitate pe clădiri și terenuri în municipiul Sibiu până la 30 septembrie 2016 sunt în sumă totală de 57,8 milioane de lei. Din această valoare, cea mai mare sumă a fost achitată de persoanele juridice pentru clădiri – 37,7 milioane de lei. Persoanele fizice au plătit impozit pentru clădiri în valoare totală de 12,7 milioane de lei. Pentru terenuri, impozitele colectate de administrația locală de la persoanele juridice a fost în sumă totală de 2,9 milioane de lei, iar de la persoanele fizice – 3,9 milioane de lei. Impozitele pentru terenurile din extravilanul orașului încasate până pe 31 septembrie au fost de 0,4 milioane de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

radu

Acum 7 ani

pot creste cu 5% ca sa avem bani de investitii. chiar 10% nu e mult. la 184 ipozit pe masina si 180 pe apartament nu mi se pare mult sa dau 2 pachete de tigari pe an pentru dezvoltare
Raspunde

Unu

Acum 7 ani

31 septembrie si atat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus