Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Traian Băsescu şi soţia sa depun joi jurământul ca cetăţeni moldoveni, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti

Traian Băsescu şi soţia sa depun joi jurământul ca cetăţeni moldoveni, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti

Fostul şef al statului Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, vor depune joi jurământul ca cetăţeni moldoveni, evenimentul urmând să aibă loc, la ora 16.00, la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, scrie news.ro

”Domnul Băsescu este «constrâns» de două termene: primul este legat de legislaţia Republicii Moldova care prevede că, dacă în termen de şase luni persoana nu depunde jurământul, ea pierde dreptul de a obţine cetăţenia, iar al doilea termen este legat de alegerile prezidenţiale la care dânsul a declarat că intenţionează să participe”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea.

Ulterior, familia Băsescu va trebui să depună actele pentru a obţine paşapoartele moldoveneşti.

Jurământul fostului preşedinte al României vine în contextul în care în Republica Moldova au loc alegeri prezidenţiale, în turul doi urmând a se confrunta socialistul Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu.

Traian Băsescu a afirmat luni că, în turul al doilea, care se va desfăşura în 13 noiembrie, Maia Sandu va obţine 53% din voturi, iar Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România.

De altfel, el doreşte să voteze în turul al doilea al prezidenţialelor din Republica Moldova.

”Nu am votat (în primul tur - n.r.), pentru că încă nu am depus jurământul pentru că domnul Dodon, acest domn prorus, a atacat la Curtea Constituţională a Republicii Moldova decretul prin care preşedintele Timofti mi-a acordat titlul de cetăţean. Săptămâna trecută a judecat Curtea Constituţională, a respins plângerea acestui Dodon şi asta înseamnă că în turul doi voi vota pentru Maia Sandu”, a spus fostul şef al statului luni seară, la B1 TV.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, în 24 iulie, la Digi 24, că nu este încă cetăţean al Republicii Moldova pentru că nu a depus jurământul şi urmează ”să vadă” dacă va mai face acest pas.

”Nu sunt (cetăţean moldovean – n.r.). S-a emis decretul, dar încă nu m-am dus la ambasadă să depun jurământul (...) A fost mai mult o dorinţă simbolistică ca eu, ca fost preşedinte, să am cetăţenie pe întreg teritoriul, de la frontiera de Vest până la Nistru”, a afirmat fostul şef al statului Traian Băsescu.

Întrebat dacă va merge să depună jurământul, Băsescu a răspuns: ”Să vedem”. Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetăţenia moldovenească, decretul în acest sens fiind semnat în 9 iunie de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Traian şi Maria Băsescu vor trebui să depună jurământul ca cetăţeni moldoveni, în faţa ambasadorului Republicii Moldova în România.

Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa, la data de 10 martie 2016.

”Solicitanţii fac referire la art. 24, alin 2 din Legea cetăţeniei Republicii Moldova care statuează că «În interesele republicii şi în cazuri excepţionale, cetăţenii unor alte state pot deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova»”, preciza Preşedinţia de la Chişinău.

De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

În aprilie 2015, fostul şef de stat a făcut o vizită la Chişinău, fiind decorat de către preşedintele Nicolae Timofti.

”Am declarat că în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova”, declara atunci Traian Băsescu.

La rândul său, Nicolae Timofti spunea că Traian Băsescu ar putea primi cetăţenia moldovenească, luând în considerare meritele sale pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi România.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

...

Acum 6 ani

vrea sa aiba o oarecare acoperire pentru inclinatiile catre sticlism, coniac canoe, sah mut, nu stiu daca si halbere
Raspunde

ce schimbare !

Acum 6 ani

actiune menita sa-l puna la adapost de DNA,nu-i dau multe sanse !!!! oare exista acord de extradare ?
Raspunde

Dumitru

Acum 6 ani

DE ACOLO POATE USOR PLECA LA VECINUL DIN NORE-EST! IAR EI NU EXTRADEAZA!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus