Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

Micile afaceri din Sibiu. Maison Coco, interior clasic cu tușă de 2016

Micile afaceri din Sibiu. Maison Coco, interior clasic cu tușă de 2016

Pasionat de istoria artelor și design interior. Așa se declară sibianul Ioan Todor, care de un an și jumătate și-a deschis pe strada 9 Mai un magazin atipic, sub numele ,,Maison Coco”. Acesta încearcă să aducă un plus de stil și culoare în casele oamenilor, dând pieselor de mobilier clasic o tușă de 2016. Mai mult decât atât, el a realizat scaunele din Sala Tronului, de la Casa Regală.

A terminat Facultatea de Industrie a  Lemnului, la Brașov și a lucrat șapte ani, la București, într-un atelier de producție de mobilă, iar de curând s-a înscris și la master, la Istoria Artelor în capitală.

ioan-todor-maison-coco

,,E nevoie și de altceva”

Prin conceptul ,,Maison Coco”, designer-ul Ioan Todor spune că vrea să schimbe modul în care se amenajează interiorul unei case, plecând de la mobilă și culori, ajungând până la cele mai mici detalii și accesorii. Numele magazinului vine de la porecla pe care o avea în copilări, toți prietenii strigându-l Coco.

,,M-am gândit să aduc în Sibiu altceva decât banalul gri și cotidianul în ceea ce înseamnă garniturile de mobilă. Cred că e nevoie și de altceva în afara garniturii de sufragerie, banalitatea în care ne-am confruntat până acum. Încerc să fac propuneri altfel față de amenajările standard. Păstrez linia clasică, dar o aduc în contemporan prin accente de culoare și detalii pe amănunt. Practic, noi putem face o amenajare concept cap coadă”, spune Ioan.
maison-coco-mici-afaceri-5Chiar dacă poporului român i-a fost mereu teamă să iasă din anonimat, designer-ul speră că lucrurile se vor schimba, iar oamenii vor avea curajul să-și amenajeze interiorul cu stil și culoare.
,,Noi, românii am fost în general foarte speriați de diferit. Am trăi 50 de ani în uniformă și, vrând nevrând, în subconștient, încă mai avem problema aceasta, de a folosi uniforma, ce are vecinul, să am și eu. Avem teama de a ieși din anonimat și teama aceasta se reflectă clar în interioare. Ne e frică să folosim culoare, și atunci, ca să nu greșim, punem mobilă maro”, adaugă Ioan.
maison-coco-mici-afaceri-7

Diversitate, eleganță și culoare

Prima dată, Ioan încearcă să identifice stilul fiecărui client, și abia apoi să-i facă propuneri în amenajarea unui spațiu, fie o cameră sau o casă întreagă.

,,În timp ce-i ascult povestea și îi fac o identificare a stilului, pot să-i fac propunerile cap coadă unei amenajări complete. Nu mai este nevoie să alerge în alt oraș sau în alt magazin. Pieselor clasice pe care le folosesc le aduc o tușă de 2016, iar tușa aceasta, pot să zic că o dau prin culoare. Trebuie să ai personalitate și curaj ca să pui culoare și să faci amestec de stiluri”, spune designerul.
Diversitate, eleganță și culoare sunt elementele cheie ale modului în care acesta își pune amprenta în amenajarea unui interior. Dacă în Vechime, culoarea era asociată cu nobilimea, Ioan crede că dacă lumea s-ar opri din a alerga după lucruri materiale și s-ar îndrepta spre suflet, culorile ar reuși să aducă bunăstare.
,,În vechime, culoarea era asociată nobilimii. Nu era la îndemâna oricui să folosească culoare și la îmbrăcăminte și la interioare. Dacă culoarea era asociată bunăstării, atunci culoarea te duce la bunăstare. Dacă trecem de un prag, în care nu mai alergăm după 100 de grame de salam și vrem să alergăm la suflet, nu la fizic, atunci, da, putem să folosim culoare și să ne simțim altfel. De exemplu, de ce la o nuntă domnișoarele își doresc să se simtă prințese? De ce să nu se simtă prințese o perioadă mai lungă, în fiecare zi, când vin acasă”, zice Ioan.
maison-coco-mici-afaceri-8

,,Eu nu vând volume, ci vând povești”

Cea mai mare parte a vieții ne-o petrecem într-un interior, fie birou sau casă, iar Ioan crede că a venit momentul ca oamenii să pună mai mult accent pe locul în care își petrec timpul, nu numai pe modul în care o fac.

,,Trebuie să faci amenajările cu stil ca viața ta să fie mai frumoasă, să te simți bine. Dacă te simți bine în pielea ta, te simți bine și în interiorul casei. Printr-o amenajare Maison Coco poți să devii un om mai bun. Diversitatea vine din renunțarea la garnitură și combinația de elemente și stiluri diferite care puse într-un concept pot să facă un tot unitar, chiar dacă este oarecum greu”, spune proprietarul magazinului Maison Coco.
Ioan colaborează cu mai mulți producători de mobilă care reușesc să aducă într-o formă fizică ideile pe care le are când vine vorba de amenajarea unei case. Mai mult decât atât, acesta menționează că nu vinde volume, ci vinde o poveste.
,,Eu vând o poveste pentru că fiecare obiect pe care îl pui în casă, schimbă oarecum viața omului care locuiește acolo. Dacă obiectul pe care îl are e pur și simplu un volum, are sertare și depozitează ceva e banal, e șters. În schimb dacă obiectul respectiv are povestea mea în spate, acel obiect, în toată folosirea lui, are și o poveste în spate. Eu nu pot să vând volume, aici totul este foarte personal”, zice Ioan.
maison-coco-mici-afaceri-6

Perdelele și accesoriile care se găsesc într-o casă sunt elemente foarte importante într-o casă, dar designer-ul spune că oamenii, în general, nu alocă un buget prea mare pentru acestea și de cele mai multe ori, geamurile rămân fără perdele.

,,Lucrez cu mătase naturală, catifele, pasmanterii, cusute în diferite feluri, iar draperiile sunt căptușite. Cine face astăzi draperii necăptușite, nu există. Noi nu acoperim ferestre”, spune proprietarul magazinului Maison Coco.
A colaborat cu Casa Regală

Declarându-se un monarhist convins, Ioan Todor a colaborat cu Casa Regală, cele două scaune din Sala Tronului, pentru principe și principesă, fiind realizate de el. Mai mult decât atât, a restaurat și brodat tronul Regelui Mihai.

maison-coco-mici-afaceri-4În interiorul magazinului, organizează, o dată pe lună, diferite evenimente sub conceptul ,,Art Gallery”, cum ar fi  ,,Ziua iei” sau Ziua Franței”. Vizavi de prețuri, Ioan Todor, spune că sunt sub nivelul pieței.

,,Nu ne comparăm cu ABC sau Mobila Rusu. Am prețuri bune pentru produsele pe care le vând. Cine ajunge la Maison Coco și știe care e piața la nivelul acesta de amenajare, știe că prețurile sunt sub piață”, concluzioneză Ioan.
maison-coco-mici-afaceri-3 maison-coco-mici-afaceri-1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Delia

Acum 6 ani

De cum ttrec pragul magazinului te simti intr- o poveste. Chiar daca nu cumparati, merita vizitat. Iti face ziua mai buna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus