Luni,
20.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Luna noiembrie la Teatrul Național „Radu Stanca”. Premiere și evenimente speciale

Luna noiembrie la Teatrul Național „Radu Stanca”. Premiere și evenimente speciale

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu pregătește pentru luna noiembrie două premiere, una la Secția germană și una la Secția română. Ambele spectacole sunt aduse în contemporaneitate prin temele pe care le abordează. „Biedermann şi incendiatorii”, prin prisma tragediei de la Colectiv și „Sunt o babă comunistă”, privind democrația, care poate fi la fel de chinuitoare precum traiul într-un regim restrictiv. Mai mult decât atât, în această toamnă vor avea loc conferințe, lansări de carte și expoziții.

,,Au tolerat ceea ce este intolerabil”

Premierea spectacolului „Biedermann şi incendiatorii”, de la Secția germană, în regia lui Gavriil Pinte, va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19, când în fața spectatorilor vor apărea incendiatorii care, spune regizorul, că „au fost toleraţi pas cu pas prin compromisuri de către victime. Vina victimelor fiind aceea că au tolerat ceea ce este intolerabil şi au acceptat ceea ce este inacceptabil. Lucrul acesta m-a interesat în primul rând. Mi se pare un lucru general valabil, de o actualitate continuă". Regizorul mai spune că ,,piesa nu era chiar atât de actuală. Din păcate, evenimentele care s-au întâmplat la Colectiv sau în Occident au făcut ca textul acesta să fie mai de actualitate în ultimii ani. Nu aveam cum să am în vedere această reactualizare, dar s-a întâmplat".

„Am vrut să joc eu acest personaj”

,,Sunt o babă comunistă”, în regia Marianei Mihu-Plier aduce în prim plan povestea unei femei de la țară, dintr-un sat din Moldova, care pleacă la oraș, în speranța unei vieți mai bune și se angajează într-o fabrică. „Am vrut eu să joc acest personaj”, a spus Mariana, dar după un timp, și-a dat seama că Dana Taloș ar fi actrița perfecta pentru acest rol. ,,Când am citit textul lui Dan Lungu, am avut impresia că personajul cărţii este mama mea. Astfel, am dorit să fac un scenariu, pentru că, totuşi, cartea este bogată în detalii. M-am gândit să îl fac cu dragoste şi umor, aşa cum este şi cartea”, a spus Mariana Mihu - Plier. Spectacolul se va juca joi, 10 noiembrie și duminică, 27 noiembrie, de la ora 19.

Evenimente speciale

Pe lângă spectacole, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, pregătește, încă din toamnă o serie de evenimente speciale. Formația Ad Hoc și artistul Dan Perjovschi sunt cei care dau startul acestor evenimente, printr-un concert de muzică live și desen, pe zidul din interiorul teatrului „Radu Stanca”, duminică, 6 noiembrie, de la ora 16. Jurnalistul Emil Hurezeanu este invitatul conferinței pe tema „Puterea orașului”, ce va avea loc joi, 10 noiembrie, de la ora 18.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus