Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

La Turnu Roșu oamenii încalcă legea sub nasul poliției

La Turnu Roșu oamenii încalcă legea sub nasul poliției

La orice oră din zi mergi, adesea și din noapte, pe podul peste Olt de la Turnu Roșu se încalcă legea. Totul cu buna știință a polițiștilor din localitate, care au mai și făcut sesizare la București pentru a permite situația.

În capetele podului peste Olt de la Turnu Roșu există pancarde mari și citețe pe care scrie: ”OCUPAREA SUB ORICE FORMĂ A TROTUARULUI INTERZISĂ!!”, după care este menționată O. G. în baza căreia constituie contravenție nerespectarea legii. Interdicția face referire direct la pescarii și braconierii care folosesc podul pentru a captura peștii. Și care au atât de mare succes încât merg zilnic acolo, de dimineața până seara.

braconaj

Totul se întâmplă la aproximativ un kilometru de postul de poliție din Turnu Roșu, unde se cunoaște foarte bine situația, însă nu se iau măsuri.

”Noi primim constant sesizări de la pescarii de bună credință care sunt indignați că nu se poate pescui în zonă și nimeni nu ia măsuri. Avem semnale clare că de pe pod se folosesc metode ilegale de pescuit, cu obiecte contondente sau vătămătoare, care duc la rănirea peștilor. De multe ori, din această cauză sau putut observa pești spintecați aduși la mal de curentul apei”, a declarat Romeo Stoicescu, președintele Filialei Pescarilor Sibiu.
Filiala sibiană a luat măsuri la sfârșitul anului 2015, când în baza aprobării Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură, au declarat zona podului de la Turnu Roșu drept arie de iernare a peștelui și, prin urmare, pescuitul a fost interzis în zonă. Câteva zile mai târziu de la interzicerea pescuitului polițiștii din Turnu Roșu au trimis o adresă la București prin care contestă măsura și cer oficial abrogarea ei. La începutul anului 2016, sub presiunea polițiștilor, Filiala Pescarilor a fost nevoită să renunțe la interdicție.

Miercurea trecută, în jurul prânzului, pe podul de la Turnu Roșu se aflau în jur de zece persoane.

Podul este folosit aproape non-stop pentru pescuit. Cu toate acestea, la solicitarea Turnul Sfatului, conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu arată că ”de la începutul anului 2016 până în prezent, poliţiştii  Postulului de Poliție Turnu Roşu au aplicat două sancţiuni contravenţionale pentru pescuit ilegal şi au desfăşurat un număr de trei acţiuni şi 16 controale  pe linia prevenirii faptelor ilegale de braconaj piscicol”. Două contravenții în condițiile în care podul este ocupat pe toată durata zilei și se află la câteva minute de postul de poliție.

Mai departe, conducerea IPJ Sibiu arată că, de fapt, panourile trebuie interpretate într-o anumită cheie și că interdicția nu se aplică în orice condiții. ”Prin OUG. nr.43/1997, la care se referă panourile informative amplasate la Turnu Roşu, nu se interzic staţionarea  şi pescuitul  de pe trotuarul podului care traversează râul Olt, ci doar ocuparea în totalitate a acestui trotuar făcând imposibilă circulaţia pietonală, situaţie care nu rezultă din fotografia ataşată şi nici nu a fost constatată cu prilejul  acţiunilor şi controalelor efectuate în teren de către poliţişti”.

Panourile informative au fost confecţionate şi instalate de către Consiliul Judeţean Sibiu la solicitarea Postului de Poliție Turnu Roşu. La solicitarea Turnul Sfatului reprezentanții Consiliului Județean au spus că de administrarea podului se ocupă SC Drumuri și Poduri SA. Societate care, la rândul ei, a montat panourile indicația Poliției și n-are nicio atribuție de control. ”Vă comunicăm că SC Drumuri și Poduri SA nu este abilitată legal să ia măsuri împotriva pescarilor și braconierilor care folosesc zilnic podul”, a transmis directorul general Nicolae Muntean.

pescari-braconieri-pod-turnu-rosu-2

Cu toate acestea, conducerea IPJ Sibiu este convinsă să braconajul în zonă a scăzut. ”De la instalarea panourilor informative  şi până în prezent (decembrie 2014), au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale pentru pescuit ilegal şi s-au constatat  şi instrumentat trei infracţiuni privind braconajul piscicol”, au mai arătat polițiștii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

jonyjon

Acum 7 ani

Filmuletul nr. 2 cine l-a filmat? Rog politia sa il amendeze ca a filmat in timp ce conducea, se vede ca e filmat de sofer si ca tinea telefonul/camera in mana.
Raspunde

mihai

Acum 7 ani

SB-13-DGS, e permisa depasirea pe pod? Ca daca te intreb de semnalizare, nici nu stii daca are masina asa ceva.
Raspunde

jonyjon

Acum 7 ani

N-a depasit, a evitat un obstacol sub forma de masina care a incetinit brusc sa poata filma pe pod.
Raspunde

Dragos the pod-man

Acum 7 ani

Mihai ! Sunt soferul autoturismului inmatriculat cu numărul SB-13-DGS . Da , am ras. Bafta
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, dupa cum spuneam, n-ai "pentru cine" si nici "de ce"!....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex.

Acum 7 ani

Unde e incalcarea legii. Ce face filiala cu "braconierii", daca se afirma ca cei de la filiala stiau de existenta acestor braconieri de ce nu au luat masuri . Va explic ce cred eu si sigur asa este; AJVPS a luat asa zisa masura de protectie ilegal si abuziv( dar dl reporter nu a facut pe tema asta nici un articol) , prin aceasta masura au fost prejudicoati in primul rand pescarii din zona pentru ca prin aceasta metoda ilegala le-a fost micsorata abuziv perioada in care pot pescui in zona si pentru care au platit bani si s- au abonat ca membrii, permis etc. O parte din pescarii care din vedere al legii erau perfect in regula , in virtutea masurii ilegale ale AJVPS exista pericolul si poate chiar au fost sanctionati ilegal si fugariti de pe balta fara nici un drept. Prin alungarea abuziva a pescarilor din zona a facut ca locul lor sa fie luat de stoluri masive de cormorani care intradevar au distrus fauna piscicola din zona. Asta din cate stiu i-a determinat pe Politisti sa ia masuri de restabilire a starii de legalitate, fapt care i- a deranjat pe d-nii de la filiala. Pentru cei care nu cunosc o astfel de masura ce instituie o zona de protectie se poate dispune legal doar prin Ordin comun al ministrilor dezvoltarii si mediului, nu de inginerul lu' peste de la AJVPS. Asta a fost situatia si trebuie ca toata lumea sa stie de unde pleaca toate aceste discutii. Acum cei de la filiala vor sa se foloseasca de relatia cu presa si sub pretextul ca vor sa faca bine denatureaza adevarul pentru a se razbuna. Am stat mult timp intre pescarii de pe pod, acestia pescuiesc legal, au permise de pescuit, nu ocupa podul astfel incat sa contrvina legii, pescuiesc ca oricare altii. Unde este incalcarea legii si de ce fortati nota sa fie sanctionati. Sunt impotriva actelor ilegale si de braconaj si pot sa afirm cu tarie ca de pe pod chiar nu se mai braconeaza ca in anii trecuti, se pescuieste frumos la pluta in conditii perfect legale.
Raspunde

IULIAN

Acum 7 ani

Sunt pescar din zona vizata si nu stiu daca autorul articolului de mai sus este "rau intentionat" sau doar a fost pacalit miseleste de catre una din "lichelele" care bantuie de prea mult timp prin conducerea AJVPS Sibiu... Pentru ca toata suflarea sa afle m-am documentat si am aflat ca : Ordonanta 43/1997 nu se refera sub nici o forma la pescari si pescuit asa cum in mod gresit s-a exprimat autorul. Aceasta Ordonanta vizeaza regimul drumurilo,r iar in continut sau actul normativ invocat pedepseste doar pe cei care ocupa trotuarul in intregime, indeferent daca acest totuar este pe un pod sau nu, facand imposibil traficul pietonal. Deci, pescarii nu intra sub incidenta acestei legi decat atunci cand ocupa in intregime trotuarul si sunt plangeri de la pietoni. Din cate se poate observa AJVPS Sibiu " a primit constant anumite "sesizari" de la "pescarii de buna credinta"..., bun si atunci de ce nu au luat ei masuri? , pentru ca ei asa se lauda - ca fac zilnic actiuni cu Jandarmii. Pentru ca cei de la AJVPS ne cred prosti, o sa amintim oamenilor care citesc acest articol ca sub"obladuirea" AJVPS Sibiu s-au luat cu japca toata baltile din jurul Oltului, incepand de la Scorei, Avrig pana la Bradu. Albia raului Olt este brazdata de la Scorei pana la Boita de tot felul de utilaje care scormonesc si rastocesc neincetat fundul raului, distrug si extermina intr-un ritm alert fauna piscicola din aceea zona. In loc ca AJVPS Sibiu sa fi luat masuri impotriva acestor 'ilegalitati" si "dezastre" sunt incrancenati sa opreasca pescuitul la Turnu Rosu . De cand " un ingineras de 2 bani" , fara studii corespunzatoare si pregatirea necesara isi permite sa ne persecute pe noi pescarii din zona Turnu Rosu si sa instige la abuzuri impotriva noastra, de cand acest individ isi permite sa incalce in mod atat de dur si de flagrant legea si sa plaseze in zona noastra de la el putere panouri cu restrictii in afara cadrului legal ? El sa nu uite ca este platit din banii nostrii a membrilor nu pentru dezinformari in presa, pentru a se plimba pe motorina noastra , ci pentru a ne oferi locuri si conditii mult mai bune pentru practicarea acestui sport drag noua.
Raspunde

MadMax

Acum 7 ani

Pai se vede foarte clar in fotografie ca nu mai poti trece pe trotuar daca betele sunt sprijinite pe grilajul podului si manerele pe parapetii drumului. Mai sta nesimtitul tolanit pe grilaje cu fundul mare spre sosea sau asezat pe cutiile de lavabila...deci ca sa treci e nevoie sa treversezi parapetii pe carosabil in dreptul fiecarui pescar. Nu va mai tot transformati in victime nevinovate, pescuiti de pe mal ca toata lumea si lasati podul liber pentru trecatori .De asemenea luati acasa doar strictul necesar, nu transformati pescuitul in sursa de venit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus