Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Sibiul nu mai are cabinete stomatologice publice. "Copiii au cel mai mult de suferit"

Sibiul nu mai are cabinete stomatologice publice.

Sibiul nu mai are niciun cabinet stomatologic public, situație în care se mai află și alte nouă județe din țară. Medicii spun că acest lucru afectează copiii, îndeosebi.

În ultimul an, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732. În ce privește cabinetele publice, cele mai multe, șase în total, se află în regiunea nord-vest, în timp ce în județele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călărași, Vâlcea și Caraș-Severin nu mai există niciun cabinet de stat. Datele au fost publicate de Institutul Național de Statistică.

 Renunță să se mai trateze

Medicii stomatologi din Sibiu spun că cei mai afectați de dispariția cabinetelor publice sunt copiii, urmați de persoanele cu posibilități financiare mici. “În primul rând au de pierdut copiii deoarece închiderea cabinetelor publice face ca profilaxia afecțiunilor dentare să fie aproape nulă. Prevenirea cariei revine ca și responsabilitate părinților, care de cele mai multe ori aduc copiii târziu în cabinetele stomatologice. De asemenea, persoanele cu venituri mici nu au acces la serviciile medicale private. Din punctul meu de vedere, activitatea cabinetelor private nu este foarte mult influențată de închiderea cabinetelor publice deoarece pacienții care se adresau acestor servicii de foarte multe ori renunță la a-și mai trata afecțiunile în mediul privat din lipsa posibilităților financiare”, spune Andrei Andronic, medic stomatolog.

Primarii din mediul rural spun că aceste cabinetele publice reprezentau, poate, unica șansă a multor persoane de a merge la un dentist.  “În Gura Râului este un cabinet stomatologic, dar este privat. Face față cerințelor. M-aș bucura dacă ar mai exista posibilitatea să fie și unul public, ca persoanele care nu au venituri prea mari, copiii și persoanele în vârstă se beneficieze în mod gratuit de tratament. Este o pierdere că au dispărut astfel de cabinete”, spune Gheorghe Călin,  primarul comunei Gura Râului.

dentist-stomatolog-2

 A devenit un business

Creșterea numărului de cabinete private se datorează atât desființării unor cabinete medicale de stat, a privatizării unor cabinete, a înființării de noi cabinete private, precum și a aplicării unor ordine ale Ministerului Sănătății privind restructurarea sistemului sanitar, se mai arată în raportul Institutului Național de Statistică. Această creștere nu este văzută cu ochi buni nici de unii medici, care spun că pacienții sunt mai dezorientați.

“Această creștere a numărului cabinetelor private o văd ca pe un dezavantaj atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Sunt prea multe și nu mai poți să te diferențiezi. Pacienții oscilează foarte mult între medic, merg și cer păreri și prețuri, după care merg în alt cabinet, apoi în altul, până le convine o ofertă. A devenit mai mult ceva de business decât medical”, spune Gabriela Diaconu, medic stomatolog.

 Urgențele, tratate gratuit

Un loc în care sibienii pot beneficia, non-stop, de tratament gratuit este Centrul Stomatologic Universitar, dar aici sunt tratate doar urgențele, este stopată, de exemplu, durerea, dar nu sunt realizate intervenții majore. Centrul a fost deschis oficial în 2014, după ce a fost complet reabilitat printr-o investiţie a Consiliului Judeţean Sibiu şi dotat cu aparatură de către Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu. Sînziana a beneficiat de un consult în regim de urgență în urmă cu două luni și se declară mulțumită de modul în care a fost tratată. “Mi-a fost de mare ajutor tratamentul pe care l-am primit atunci. Am ajuns la miezul nopții la urgențe, nu a trebuit să aștept, problema a fost rezolvată imediat. După părerea mea este un dezavantaj faptul că, în Sibiu, nu mai există centre stomatologice în sistem public. Serviciile medicale din sistemul privat sunt mult prea scumpe pentru buzunarele oamenilor. Nu toată lumea își permite să meargă din când în când la un consult, așteaptă până în ultimul moment când problema lor devine o urgență”, povestește tânăra.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Dinte

Acum 5 ani

Stomatologie=centru profit 1000℅> mai ales că nu se dau ..... garanții scrise pt intervenție.ce să mai zicem de chitanțe.
Raspunde

Odin

Acum 5 ani

Pai nu se fac economii in sistemul medical de vreo 8 ani? În plus cine e suficient de tâmpit să lase o practică privată lucrativă pentru un cabinet de stat cu plată de mizerie?
Raspunde

comunism renascut

Acum 5 ani

Da repede ma duc undeva sa ma tratez de o carie la unu care asteapta sa treaca orele sa plece acasa. Dute la un privat si vezi singur diferenta. sau mai bine imi duc copilul acolo ca sa am sansa sa apar apoi la Tv sa urlu ca nu stiu ce nu mio facut si mo rupt in gura. ce vreti voi nu va fi curand la noi. dar de dinti tot trebuie sa ingrijesti fiecare cu ce are. pa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus