Sunt la vedere și la liberă cercetare, în Piața Mare, o serie de panouri prezentând lucrări de intervenții de urgență la monumente – majoritatea în zonele rurale din Transilvania sudică. Este vorba despre extraordinara inițiativă a asociației „Monumentum”, bazată mai mult pe voluntariat, numită „Ambulanța monumentelor” și care este un fel de Smurd al edificiilor anonime, ce stau să se prăbușească – nu sub greutatea valorii lor istorice, cât sub muntele de indiferență al autorităților, proprietarilor și cetățenilor locali!
Aici merită încă o dată reamintită istoria distrugerii programatice a zonei rurale românești, după 1945, de către comisarii ocupației rusești și cozile lor de topor româno-maghiare:
- Eliminarea fizică a fruntașilor satelor, inclusiv a reprezentanților politici – membrii P.N.Ț. – un adevărat genocid, încă nepedepsit!
- Etatizarea forțată a proprietății.
- Migrarea forțată la oraș a tinerilor, sub masca industrializării și „reconstrucției”.
- Propaganda nesfârșită, inclusiv ateismul forțat, plus modificarea radicală a sistemului de învățământ ! Câți își mai amintesc faptul că, sub comanda comunistului scelerat Roller, învățământul pre-universitar a trecut de la /4 clase primare + liceu de 8 clase/ la /4 primare+3 secundare+3 liceale/?? Ca să le poată „absolvi” și leneșii satelor, care ajunseseră acum în fruntea „politicii”...
Trebuie atrasă atenția că, în tot acest val distrugător, foametea și răzmerițele (ca episoade de război civil) erau incluse în program, cum s-a și întâmplat – iată, un atac specific asiatic la ființa biologică a poporului invadat cu tancurile!
După 1990 am văzut cu toții ce mult le-a păsat celor „aleși democratic” de zona rurală a României, de oamenii de la sate, de agricultură și zootehnie, de fondul locativ și de monumente, de PEISAJUL CULTURAL care a fost și rămâne un brand puternic al românilor!
Din aceste multiple cauze, pierdem în continuare un montant economic anual ce se ridică la aproape jumătate din PIB – adică nu-l mai avem! Asta fără milioanele de hectare teren fertil deja înstrăinate!
Și continuă să ne greveze pe toți, nu numai pe cei de la sate, aspectul cultural-spiritual al problemei: calitatea pregătirii oamenilor de la țară a scăzut constant, timp de zeci de ani ! În timp ce alții (danezi, elvețieni, polonezi) fac școli de seară pentru adulți și pensionari, la noi copiii ies analfabeți din școlile rurale...
De aici și răsturnarea valorilor în lumea satelor – cohorte de tineri pleacă la oraș, dar mai ales în străinătate, unde, slabi pregătiți și neștiutori de limbi străine, fac cele mai grele și prost remunerate munci ! Dacă se întorc, cu bani mai mulți, nu mai au minimul bun-simț să evalueze moștenirea satului sau să se consulte cu specialiști – provoacă distrugerea patrimoniului (cum nici comuniștii n-au făcut-o...), paralel cu desființarea comunității tradiționale, care se structura în jurul parohiei și se perpetua conform legilor nescrise ale vecinătății!
Iată că o seamă de oameni din elita Maramureșului, care nu și-au uitat obârșiile și datoriile spirituale, au început o luptă contra acestei stări de lucruri ! O prezentăm aici pentru că în sudul Transilvaniei încă nimeni nu a schițat un pas către așa-ceva...
În anul 2014 prefectul Maramureșului, ing. Anton Rohian, a avut inițiativa proiectului „SALVAȚI SATUL MARAMUREȘEAN !”, spre a stopa distrugerea a ceea ce a mai rămas autentic în satele județului. După ce s-au contabilizat inițiativele singulare de până atunci (ale ong-urilor, ale OAR, chiar ale unor străini ce au cumpărat proprietăți rurale) și s-a constatat că efectele au fost minime, proiectul a cunoscut un marș susținut:
- Simpozion la Palatul județean, cu expoziția „Reconversia gospodăriei țărănești”
- Colaborarea cu Consulatul German din Timișoara, care aduce experți seniori
- Constituirea Grupului de lucru cu specialiști arhitecți, condus de OAR Nord-Vest
- Seminar la Cluj-Napoca în ian. 2015 : „Patrimoniul cultural imaterial și identitatea etnoculturală a poporului român” – program PNDR 2014-2020.
- Întâlniri pe teren ale echipelor complexe – inventar al monumentelor, caselor vechi, obiectelor memoriale (com. Budești, com. Copalnic-Mănăștur, com. Ieud)
- Discuții cu proprietarii care au posibilitatea și disponibilitatea de a renova construcții tradiționale
- Seminar „dezvoltarea economiei rurale prin lanțuri alimentare scurte și branding teritorial”
- Participarea delegației maramureșene (primari, producători tradiționali, oameni de cultură) la primul Congres al Carpaților din Polonia.
- Filmarea și prezentarea la televiziunea națională a patru emisiuni despre oameni gospodari, crescători de animale, producători tradiționali, despre proiectul Salvați satul maramureșean.
- Expoziție de fotografii „Arc peste timp – Viața satului din Maramureș între trecut și prezent. Căsuța bunicilor” – realizate de peste 2000 de elevi din preuniversitarul întregului județ, ca identificare și inventariere a specificului local ( în cadrul programului „Școala altfel”)
- Discuție în Grupul de lucru pentru inițiative legislative – ajutor financiar ptr. cei ce refac acoperișul tradițional / sancțiuni pt. cei ce permit distrugerea patrimoniului.
- Program de relevare/documentare a patrimoniului vernacular VERNADOC. – expoziții, Caiete documentare, revista VERNADOC. (arh. Laura Zaharia).
- Invitarea ministrului agriculturii, în cadrul Caravanei PNDR 2020, cu prezentarea, în zona rurală, a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală.
- Ședințe ale Asociației Culturale „Familia Română”, cu invitați din județele învecinate și lansarea revistei bianuale cu același nume.
- Participarea autorităților și specialiștilor la a 11-a Conferință Națională a Forumului Montan din România (Bistrița dec. 2015).
Dumnezeu să-i ajute, că bună treabă fac!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: opinie , Piata Mare , Conferinţă Naţională , Dezvoltare Rurală , Reţelei Naţionale , Consulatul German , Anton Rohian , Asociaţiei Culturale Româno , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , viata rurala , argitect , Constituirea Grupului , Familia Română , Forumului Montan , Laura Zaharia
Vizualizari: 5566
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Bike
Acum 3 ore
Cai verzi pe pereti!
Acum 3 ore
Acolo Duța
Acum 3 ore
Gheorghe Ion