Marţi,
30.11.2021
Innorat
Acum
1°C

Astra Film Festival 2016 la final: 85.000 de spectatori au trăit magia cinemaului documentar

Astra Film Festival 2016 la final: 85.000 de spectatori au trăit magia cinemaului documentar

Astra Film Festival 2016 s-a încheiat contabilizând aproximativ 85.000 de spectatori la toate evenimentele și proiecțiile.

Astra Film Festival 2016 a însemnat peste 100 de filme proiectate pe cele 6 săli din centrul istoric al Sibiului, dar și numeroase discuții, dezbateri și multe întrebări. Sfârșitul unei proiecții a reprezentat o ocazie unică pentru public de a sta de vorbă cu realizatorii și membrii echipei de filmare sau chiar cu personajele din film. Filmele și concertele din programul AFF 2016 au umplut sălile, cele mai multe evenimente cinematografice și muzicale au fost sold-out.

Cel mai așteptat moment al ediției din 2016, a fost emoționanta întâlnire cu Frederick Wiseman, care a provocat numeroase discuții profunde despre cinematografia mondială, dar și despre opera vastă a regizorului, într-o atmosferă prietenoasă și lejeră. Una dintre serile memorabile ale festivalului s-a încheiat târziu în noapte după premiera mult-așteptatului The New Gypsy Kings, în regia lui Liviu Tipuriță, pe ritmurile balcanice a celor de la Kana Jambe & Dan Bursuc și Taraful de Haiduci care au electrizat atmosfera și au ridicat cinefilii din scaune. Publicul a avut ocazia să descopere spiritul armânesc printr-un program dedicat: 3 filme și un concert de muzică armânească live inedit, susținut de Mara & Band.

Cristi Puiu, cineast român: "Urmează să mă mut la Sibiu. Şi să mor la Sibiu. Vă mulţumesc!"
Proiecțiile de gală ale filmului Sieranevada din prima și ultima zi a festivalului, au adunat peste 2.000 de cinefili, filmul – propunerea României la Premiile Oscar 2017 – fiind proiectat în premieră în Sibiu, la Astra Film Festival. În cadrul Galei de Decernare a Premiilor AFF 2016, Cristi Puiu a preferat Sibiul Festivalului de Film de la Chicago, unde filmul Sieranevada a fost distins cu două premii importante.

astra film junior

Astra Film Festival i-a înmânat cineastului român cel important premiu oferit până acum, Premiul de Excelență. Gala de Decernare a Premiilor a fost urmată de un concert Moonlight Breakfast, extrem de apreciat de către publicul festivalului.

Claire Aguilar, membră a juriului AFF 2016: ”Este pentru prima dată când ajung la Sibiu. Abia așteptam să ajung la Astra Film, un festival care are o istorie atât de îndelungată și care a evoluat constant din 1993 încoace. Eram nerăbdătoare să văd producția de filme românești”
Publicul sibian a avut ocazia unică să experimenteze în premieră în România vizionarea de filme 360 de grade într-un cinematograf-dom amplasat în Piața Mare din Sibiu. Magia noilor formate de cinema a atras un public extrem de numeros, de toate vârstele, proiecțiile din dom fiind sold-out în toate zilele festivalului, de dimineața până noaptea târziu. La fel de atractivă, a fost și zona de VR amenajată la Sala Thalia, unde publicul a testat cinemaul viitorului cu ajutorul ochelarilor.
Liviu Tipuriță, regizor și producător BBC: ”Este o ofertă reală, autentică, culturală, pe care festivalul o face Sibiului și întregii țări. Am întâlnit aici oameni din toată lumea. Este un festival internațional care și-a câștigat o reputație foarte bună și e bine meritată”
În 2016, Astra Film Junior a bătut toate recordurile: peste 20.000 de elevi și cadre didactice din Sibiu și împrejurimi au participat la proiecțiile dedicate lor: documentare de Oscar, filme full-dome, lungmetraje controversate și povești despre copii din toate colțurile lumii.

astra-film-festival-2016-foto-silvana-armat-4

Fluxul imens de tineri cinefili a fost vizibil în fiecare zi a festivalului pe străzile orașului, iar bucuria și curiozitatea de a viziona filme 360 de grade într-un cinematograf-dom le-a stârnit reacții de uimire, râsete și exclamații. Astra Film Junior a depășit pragul de 100.000 de spectatori înregistrați până în prezent.

Ileana Bîrsan, membră a juriului AFF 2016: ”La AFF, filmele sunt variate ca teme și foarte bine ancorate în realitatea prezentă”
În binecunoscuta atmosferă de la festival, recunoscută dincolo de granițe, sutele de invitați, regizori și experți din industria cinematografică mondială, devin fani ai Sibiului și prieteni pe viață ai festivalului:
Monica Lăzurean-Gorgan, regizor: ”AFF e un loc cu o expunere foarte bună și susținută a filmului documentar. AFF e un hub deosebit de important cu o deschidere extraordinară către publicul larg, unde regizori de pretutindeni doresc să-și expună producțiile”
astra-film-festival-2016-foto-silvana-armat-3

AFF 2016 în cifre înseamnă:

  • 85.000 de spectatori,
  • 20.000 de elevi și profesori participanți la Astra Film Junior,
  • peste 2.000 de filme înscrise și peste 100 incluse în selecția oficială,
  • 200 de voluntari din Sibiu și străinătate,
  • peste 5.000 de apariții în presa locală, națională și internațională,
  • pagina de facebook a crescut la peste 21.000 de fani,
  • live streaming-ul a adunat în mediul online 250.000 de utilizatori,
  • site-ul www.astrafilm.ro a atras 35.000 de utilizatori și peste 250.000 de afișări.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus