Sâmbătă,
18.05.2024
Ploi Scurte
Acum
10°C

Micile afaceri. Pâinea coaptă de doi unguri, un neamț și o româncă

Micile afaceri. Pâinea coaptă de doi unguri, un neamț și o româncă

În 2002 era doar o ruină, dar acum este locul din care ies în fiecare zi cel puțin 180 de pâini. Două familii s-au asociat și au transformat Moara Veche din Hosman într-o brutărie tradițională, în care produsele și-au păstrat gustul și autenticitatea vremurilor de mult apuse.

Luijza Boldizsár a crescut printre brutari. Părinții eu aveau o brutărie, care – la rândul lor - au învățat meseria de la părinții lor. Aceasta își amintește și acum de nopțile în care dormea pe cuptorul cald. Dintotdeauna și-a dorit o brutărie a ei, dar cu toate acestea, în tinerețe, a ales să o ia pe un alt drum. „Am terminat școala de  mecanică și după aceea am lucrat 13 ani în Ungaria, la lămpile de mașină. La un moment dat, am vrut mai multă libertate și am ales agricultura, dar după un timp, tot mă trăgeam mai aproape de casă”, își amintește Luijza. Care a decis că e vremea să aibă o brutărie a ei.

În 2002, alături de soțul ei, s-a mutat de la Cristuru Secuiesc (Harghita) pe Valea Hârtibaciului, la Hosman. După un timp, cei doi soți s-au împrietenit cu Gabriela și Joachim Cotaru, iar împreună s-au gândit cum ar putea să salveze moara cea veche din localitate.

mici-afaceri-moara-hosman-4

 Din ruină, în brutărie

Cele două familii  s-au asociat și într-un final au reușit să cumpere moara. ”Am aflat de această moară veche care era de vânzare. Motorul cel vechi era încă acolo și tot ne-am gândit ce ar trebui să facem ca să o salvăm. Moara exista, dar era o ruină. Și dacă totuși este și o moară, am zis să facem și o brutărie. Au fost opt ani foarte grei”, povestește Luijza Boldizsár. De la cumpărarea morii și până la transformarea acesteia într-o brutărie au trecut câțiva ani în care cele două familii au depus eforturi fizice și psihice, dar într-un final, în vara anului 2010, brutăria sub numele „Moara Veche” de la Hosman era pregătită să prepare produse de panificație ca pe vremea bunicilor.

mici-afaceri-moara-hosman-3

 Fără conservanți

La început, cele două familii au vrut să facă pâine doar pentru prieteni și apropiați, dar în timp, lucrurile au luat amploare. Acum livrează pâine și alte produse de panificație în Sibiu și în alte câteva localități din județ. „Brutăria nu este mare, numai că situația a scăpat de sub control și prin prieteni și cunoștințe au început oamenii să ceară de la noi pâine. A trebuit să ne autorizăm și să facem niște schimbări. Între timp au venit și angajații”, povestește brutăreasa.

Toate produsele de la Moara Veche se fac în mod tradițional, fără adaosuri și conservanți. Mai mult decât atât, brutăreasa spune că pâinea nu o poate face fără plămădeală, de unde și gustul puțin acrișor al acesteia. „Nici nu știu cum pot alții să frământe fără plămădeală. Câtă drojdie folosesc în comerț la un malaxor de făină, noi folosim într-o săptămână. Plămădeala este un aluat care rămâne de la aluatul vechi, pe care îl refolosim”, explică Luijza.

Pe lângă tradiționala pâine din apă, sare și făină, se prepară și pâine cu cartofi, cu semințe sau chiar cu nucă, la cerere. În preajma sărbătorilor, și nu numai, la Hosman se prepară prăjituri și cozonac. Toate cu ingrediente naturale. Laptele, ouăle și nucile le procură direct de la producător, iar cremele lipsesc cu desăvârșire. Nucile și dulceața, în schimb, sunt la putere. „Am încercat un pic să luăm și din tradiția din sat, hencleșul este tradițional de aici. Prăjiturile le facem tradițional, fără creme, doar cu gem și nucă”, zice brutăreasa.

Joachim Cotaru moara hosman (3) (Copy)

 „Are un gust mai altfel”

Între pâinea marilor brutării comerciale și pâinea care se prepară în brutăria de la Hosman diferențele nu sunt deloc puține: de la gust, la termen de valabilitate și până la condițiile de preparare ale acestora. La Hosman, pâinea se coace o oră și 20 de minute într-un cuptor pe lemne, iar termenul acesteia de valabilitate poate depăși opt zile. „O pâine din comerț este pufoasă și moale, dar  la noi este mai compactă și are un gust mai altfel. La noi, cartoful e cartof, îl fierbem și îl curățăm. Pe mine mă surprind culorile pe care le au în magazin pentru că eu, făcând în mod natural, știu cum trebuie să arate culoarea. Cu toate acestea, niciodată nu am încercat să le spun oamenilor să cumpere pâine de la noi pentru că omul este cel care se decide, după propriul lui gust”, adaugă femeia.

Prețurile pornesc de la 4,5 lei pentru o pâine cu tărâțe de 700 de grame și pot  ajunge până la opt lei pentru o pâine cu semințe. Un cozonac de 700 de grame costă 8,5 lei. Luiza spune că prețurile pe care le practică sunt mult mai mici decât cele de pe piață. „Este și o concurență foarte mare. Fiecare om se uită la bani. Și zece bani contează foarte mult. Toate pâinile sunt sub preț”.

mici-afaceri-moara-hosman-1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Luca

Acum 7 ani

Unde o gasim in Sibiu ?
Raspunde

Moara Veche

Acum 7 ani

Buna - ne gasiti in fiecare vineri la Piata Huet, iar sambata langa Sala Transilvaniei. Sau pe internet: moara-veche.ro/cu-ce-ne-ocupam/brutaria-luijza-paine-curata/
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

Felicitari!
Raspunde

Aa

Acum 7 ani

Subscriu o adresa pentru sibiu!
Raspunde

Fdeedwdaerxsrdsrgdeyds

Acum 7 ani

nipples!!!
Raspunde

gaius

Acum 7 ani

Bravooooo !!!!
Raspunde

Rrr

Acum 7 ani

Deci tiganul s-a schimbat in ungur ? http://stirileprotv.ro/special/moara-unde-romanul-ungurul-tiganul-si-neamtul-isi-dau-mana-pentru-a-scoate-din-saracie-tot-satul.html Sau PROTV minte ?
Raspunde

Filimon

Acum 7 ani

Daca tiganul n-ar mai fuma in timp ce modeleaza painea, ar fi OK. In rest va doresc succesuri si mai multa grija la curatenia din brutarie; traditional nu inseamna murdar...
Raspunde

Haidiho765

Acum 7 ani

Nu se vede nicio 'murdarie' - respect pentru toti cei care muncesc in tara asta, indiferent de etnie ! (si lucrurile o sa mearga bine)..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus