Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Căruțele, obligate să aibă poliță RCA

Căruțele, obligate să aibă poliță RCA

Ordonanța de urgență care plafonează tarifele RCA include și obligativitatea asigurării căruțelor. Actul normativ a schimbat definiția termenului de vehicul în așa fel încât proprietarii atelajelor cu tracțiune animală care au nevoie de înregistrare nu mai pot circula legal fără poliță RCA, potrivit Profit.ro.

În ordonanța de urgență, vehiculul este definit ca „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”.

În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să le înregistreze primărie și plătesc și o taxă anuală pentru aceasta. Așadar, potrivit definiției din OUG, căruțele sunt înregistrate, deci nu sunt excluse din categoria „vehiculelor”, scrie digi24.

Articolul 4 al ordonanței precizează cazurile în care este obligatorie încheierea contractului RCA: „Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă care urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”.

Această gafă a fost sesizată inclusiv la nivelul ASF, care nu a luat încă nicio măsură în acest sens. Potrivit Institutului Național de Statistică, în România există peste 720.000 de care și căruțe.

Obligativitatea încheierii de asigurări obligatorii de răspundere civilă auto pentru vehicule cu tracţiune animală este, cel mai probabil, o "eroare materială" care va fi discutată înainte de stabilirea variantei finale a normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă (OUG), se arată într-un comunicat al Autorității de Supravaghere Financiară.

Citiți mai multe despre ordonanța de urgență privind RCA pe Profit.ro.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

ra

Acum 7 ani

Foarte bine. Faci accident cu o caruta pe dn so nu poti revupera banii
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, înțeleptul nu spune ce știe, iar prostul nu știe ce spune... Dar locu' lu' mataluta, in seara aceasta am sa joc rolul prostului, si-am sa te întreb asa: crezi ca-ti vei "rezolva" problema, in condițiile in care "căruța" lu' "iubi" al meu are RCA de Bulgaria?...Aud?
Raspunde

badea gheorghe

Acum 7 ani

De ce nu? Huța-huța, în mașina mea, căruța!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus