Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Gastronomia tradițională locală - valori reinterpretate prin tineri, pentru noi toți

Gastronomia tradițională locală - valori reinterpretate prin tineri, pentru noi toți

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu implementează în perioada până în decembrie 2016, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, proiectul ”Gastronomia tradițională locală - valori reinterpretate prin tineri, pentru noi toți”.

Scopul proiectului este de a aduce specialiști, studenți, păstrători de tradiții mai aproape de publicul sibian pe tema gastronomiei tradiționale locale și contribuie prin acțiunile lui la conștientizarea impactului gastronomiei ca parte a patrimoniului imaterial asupra dezvoltării sustenabile a comunității.

Etape și activități ale proiectului:

  1. Lansarea proiectului în luna mai 2016 când au fost anunțați termenii de referință ai competiției studențești pentru proiecte de film, poster sau preparate gastronomice tradiționale și inovative.
  2. Echipe studențești împreună cu profesorii lor coordonatori s-au înscris cu proiecte care au fost evaluate pentru fezabilitatea lor.
  3. În luna iulie a fost organizat primul târg studențesc de produse gastronomice.
  4. Urmează o perioadă lungă (mai –noiembrie) în care echipele studențești s-au implicat în atelierele de creație și au beneficiat în cursul lunilor iunie și iulie de vizite de lucru în casele păstrătorilor de valori tradiționale din județul Sibiu. Astfel, echipele multidisciplinare au realizat filmări, fotografii și au învățat să culeagă rețete tradiționale de la păstrătorii de valori din cele cinci zone etno-geografice ale judeţului: Valea Secaşelor, Ţara Oltului, Valea Hârtibaciului, Mărginimea Sibiului şi Valea Târnavelor.
  5. S-au achiziționat materiale specifice spectacolelor gastronomice necesare de altfel organizării unui spațiu expozițional în care urmează să fie prezentate produsele studenților.
  6. În paralel are loc dezvoltarea paginii de internet a proiectului, paginii de facebook Construim împreună.
  7. Elemente de promovare precum posterul de promovare al proiectului, pliantul, bannerul, roll-up-ul sunt succesiv produse până în luna noiembrie
  8. Conferința finală a proiectului ”Principii și valori pentru viitorul gastronomiei culturale”, derulată în data de 18 noiembrie între orele 13-17 include în programul său rularea de film, expunere de postere precum și târgul studențesc pentru promovarea culturii gastronomice locale cu expunerea rezultatelor.
Printre invitații de onoare se numără: prefectura, Primăria, Consiliul Județean dar și păstrători de tradiții întâlniți în cele cinci regiuni ale județului Sibiu. Programul include jurizarea finală a proiectelor studențești și premierea câștigătorilor. De asemenea, are loc o discuție liberă cu privire la viitorul gastronomiei sibiene ce se finalizează cu realizarea unei Foi de parcurs ce conține recomandări în acest domeniu. Este lansată de asemenea o carte pe tema proiectului. În final, are loc închiderea conferinței cu un spectacol folcloric organizat de foști și actuali studenți ULBS.

 Valoare adăugată

Creșterea coeziunii dintre studenți în activități de studiu și de cercetare multidisciplinare și interdisciplinare. Conștientizarea în rândul studenților a valorilor de patrimoniu natural și construit care se întregește cu valorile patrimoniului imaterial pentru definirea identității locale a Sibiului și regiunilor acestuia. Conștientizarea importanței resurselor alimentare primare pentru definirea nevoilor reale ale comunităților locale pentru asigurarea pe termen lung a securității alimentare. Gastronomia este mai mult decât o disciplină științifică, este un mod de viață, este o valoare intrinsecă asociată cunoașterii tradiționale locale și poate fi accesată pentru nevoile curente fără a o pierde. Se definește astfel o cale nouă de comunicare dintre spațiul academic, tineri, comunitățile locale și autoritățile locale, conștientizându-se semnificația reflecției pe teme asociate valorilor de patrimoniu și moștenirea lăsată generațiilor peste 50 de ani.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus