Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Peste 300 de sibieni testați gratuit de Ziua Mondială Anti-diabet

Peste 300 de sibieni testați gratuit de Ziua Mondială Anti-diabet

Ziua de 14 noiembrie a fiecărui an marchează ziua de luptă împotriva diabetului zaharat. Și anul acesta, Compartimentul Clinic Diabet-Nutriție, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu au sprijinit campania de testare a glicemiei și de oferire a informațiilor despre diabetul zaharat (simptomele bolii, factorii de risc, modalități de prevenire) și complicațiile sale, în rândul populației din Sibiu.

Tematica din acest an aleasă de Federația Mondială a Diabetului (IDF) este ”Cu privirea pe diabet”, promovând prin aceasta importanța screening-ului și a depistării active și precoce a diabetului de tip 2 și prevenirea complicațiilor tardive. Campania a fost realizată de studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, prin Societatea Studenților Mediciniști Hipocrates Sibiu (SSMHS).

alex-radulescu-stanga

Proiectul studenților s-a desfășurat în dimineața zilelor de sâmbătă și duminică, în incinta Shopping City Sibiu și a avut ca obiective măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și împărțirea de pliante cu ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă și pericolele hipertensiunii arteriale.

“Societățile studenților mediciniști din mai multe centre universitare din țară precum Craiova, București, Cluj și altele, dar și de peste hotare, organizează acest proiect iar la noi în organizație  a devenit deja o tradiție și este un proiect îndrăgit de către voluntarii noștri, dovadă fiind numărul mare în care aceștia au participat, anul acesta fiind prezenți în jur de 100 de voluntari, număr aproape dublu fata de edițiile trecute. Am reușit să evaluăm peste 300 de persoane. Nu am verificat încă toate datele, dar foarte multe dintre persoanele testate se aflau între limitele normale ale glicemiei”, a declarat Alexandru Rădulescu, coordonatorul proiectului.

dsc08201

Pentru prima dată, anul acesta, în proiect s-au implicat și studenții de la specializarea Farmacie, sub coordonarea studentei Bianca Văleanu. Campania studenților de la specializarea Farmacie a avut loc, ieri, în mai multe farmacii din Sibiu. Tinerii au fost sprijiniți de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu aparatura necesară precum și cu informații și materiale privind diabetul zaharat.

"Diagnosticarea precoce a diabetului de tip 2 este importantă pentru a putea acționa din timp în scopul prevenirii apariției complicațiilor bolii care pot fi invalidante: pierderea vederii, pierderea funcției renale, afecțiuni cardio-vasculare, etc. Conform  IDF,  unul din doi adulți cu diabet de tip 2 nu este încă diagnosticat. Până la 70% din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite sau se poate amâna declanșarea bolii prin adoptarea unui stil de viață sănătos” explică Șef lucrări dr. Carmen Sitterli-Natea,  medic coordonator al Compartimentului Clinic Diabet - Nutriție din cadrul SCJU Sibiu.

campanie-diabet

Conform OMS, se estimează că, la nivel mondial,  până în 2040, mai mult de 642 de milioane de persoane vor trăi cu diabet zaharat. La sfârșitul trimestrului III din 2016, numărul pacienților diabetici aflați în evidența  Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost de 24.616, incluzând și Municipiul Mediaș.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus