Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Casa tradițională de 150 de ani, în valoare de 10.000 de euro din Muzeul Astra, a fost cumpărată

Casa tradițională de 150 de ani, în valoare de 10.000 de euro din Muzeul Astra, a fost cumpărată

Scoasă la vânzare la sfârșitul lunii august de Complexul Național Muzeal Astra, replica unei case tradiționale vechi de 150 de ani din Mărginimea Sibiului și-a găsit cumpărător. Conducerea muzeul discută în prezent cu numeroși alți români și străini interesați.

Modelul casei tradiționale din Mărginime a fost făcut public vara aceasta, cu ocazia “Târgului de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional”, eveniment prin care muzeul sibian îşi propunea încurajarea construcţiilor făcute după tipare tradiţionale din punct de vedere arhitectural.

Aceasta imagine prezinta casa la care se face referire in articol, in una dintre etapele avansate ale constructiei. Casa propusa pentru suma de 10.000 de euro este o copie fidela a unei locuinte vechi de 150 de ani din Tilisca si este complet acoperita. Dupa ce proprietarul asigura racordarea la utilitati, casa poate fi si locuita. Tot proprietarul se va ocupa si de fundatia casei. Sursa foto: turnulsfatului.ro

Atunci, specialiștii muzeului au construit o casă tradiţională, în copie fidelă a uneia existente în muzeu, din zona Mărginimii Sibiului, satul Tilişca, costurile proiectului ridicându-se la suma de 45.000 lei.

Pentru a promova meșteșugul tradițional românesc CNM Astra a scos casa la vânzare și ofertele au început să curgă.

”Am primit foarte multe propuneri, atât din țară cât și din străinătate. În continuare ne contactează zilnic persoane interesate”, au declarat reprezentanții CNM Astra pentru Turnul Sfatului. Zilele trecute casa a fost vândută unei instituții care dorește înființarea unui muzeu tradițional.
casa traditionala romaneasca sibiu 3 camere

Casa are trei camere, o suprafață totală de 54 metri pătrați și poate fi adaptată la cerințele unui stil de viață modern.

“Muzeul Astra a demarat în premieră naţională un program de conştientizare a populaţiei că suntem datori a respecta şi promova altfel memoria locului. Casa este o copie fidelă a casei existente în muzeu datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ea poate fi adaptată la condiţiile de trai din secolul XXI. Planimetric, ea prezintă trei încăperi cu o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi. Totul este lucrat manual, mai puţin debitarea buştenilor, dar am aplicat o cioplire în aşa fel încât să închidem porii lemnului pentru a nu fi atacat de insecte. În interior recomandăm lâna pentru izolaţie sau tencuiala de mortar de nisip cu var şi atins puţin cu ciment. Se pot pune instalaţie electrică şi sanitară în oricare dintre cele trei încăperi. Uşile şi ferestrele sunt copii după cele originale, iar podeaua şi tavanul sunt din lemn de brad fasonat”, declara Ciprian Ştefan Anghel, managerul general al muzeului, în momentul lansării proiectului.
Casa costă 45.000 lei, iar aici este inclusă şi remontarea casei la destinaţie. Pentru a putea locui în ea viitorul proprietar ar trebui să mai investească, pe lângă cei 10.000 de euro pe care îi plăteşte muzeului, încă pe atât, pe fundaţie, soclu şi utilităţi.

casa-traditionala-muzeu-astra-muzeul-satului-1 casa-traditionala-muzeu-astra-muzeul-satului-4 casa-traditionala-muzeu-astra-muzeul-satului-3

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus