Patru prieteni din Sibiu și-au investit economiile pentru a readuce la viață berea originală a Sibiului. Puțină lume știe că în 1717 la Sibiu, pe strada Turnului, era inaugurată prima fabrică de bere de pe teritoriul României, la cinci ani după ce împăratul Carol al VI lea acorda sașilor care trăiau aici privilegiul de a construi o microberărie. Astăzi, sub brandul ”1717 Bere Artizanală” se comercializează bere de calitate superioară, care respectă rețeta originală săsească.
“Ideea înfiinţării unei microberării este o dorinţă pe care una din colege o are de mai mulţi ani. Ea a moştenit pasiunea pentru bere artizanală de la tatăl ei, care atunci când ieşea din ţară aducea familiei bere artizanală. Curiozitatea a împins-o să exploreze mai mult această zonă. Mixul dintre pasiune pentru bere artizanală, înalt calitativă şi înclinaţia ei către istorie, au dus la această bere 100% naturală cu ingrediente calitative, nepasteurizată, nefiltrată, produsă în șarje mici şi cu poveste înrădăcinată în arhivele sibiene. Pe mine m-au cooptat acum un an şi jumătate, am fost entuziasmat de iniţiativa lor de la început, neputând-o refuza”, a povestit pentru Turnul Sfatului, Ionuț Ciobota, reprezentantul firmei.
Încă de la început, noua bere s-a dorit a fi un omagiu adus orașului nostru. În trecut, Sibiului i s-a spus și cetatea roșie, datorită acoperișurilor văzute de la depărtare de cotropitori. Firma a primit numele Red City Transylvania, iar berea s-a numit 1717, de la anul inaugurării primei berării de pe teritoriul nostru. ”Am fost la Arhivele Naționale unde am găsit apostile după contractele de furnizare și producție pentru berăria condusă de sași. Am decis că în felul acesta omagiem istoria Sibiului”, explică Ionuț Ciobota.
Pentru început 1717 – Bere Artizanală se produce într-o microberărie specializată din Bavaria, după rețeta originală sibiană, în trei sortimente. Primul stoc a fost de 35 de hectolitri și berea se găsește de o lună în câteva locații atent alese din Sibiu, Cluj-Napoca și Brașov, unde se bucură de mare succes. Planul este ca după ce afacerea ia avânt, producția să fie mutată la Sibiu. ”Dorința de la care am pornit la drum și care rămâne ţelul nostru este de a deschide la Sibiu o microberărie. Deocamdată a trebuit să amânăm puțin. Însă rețetele după care este produsă berea sunt sută la sută sibiene, puse în practică de berari pricepuți din Germania”, spun reprezentanții firmei.
1717 produce trei tipuri de bere. Red Ale a fost denumită așa de la cetatea roșie a Sibiu și se dorește a fi berea simbol a orașului nostru. Are un gust ușor dulceag, echilibrat și miroase fructat, reprezentând o bere contemporană. Cel de-al doilea tip de bere produs se numește Weiß Bier și se dorește a fi o excursie în trecut, o bere tradițională săsească, tare și cu gust pregnant. Nu în ultimul rând, cel de-al treilea tip de bere se numește Kult Beer și este o bere aniversară, produsă în număr limitat de doar 999 de sticle/an. Kult Beer are rolul de fi o punte de legătură între trecut și prezent, în anumite aspecte ea fiind asemănătoare unei șampanii.
Dacă primele două sortimente se comercializează la prețuri cuprinse între 10 lei și 50 de bani și 17 lei, cea de-a treia poate fi achiziționată la peste 70 de lei.
”Suntem foarte atenți cu locurile de unde poate fi achiziționată berea noastră. Vrem să fim prezenți în localuri în care știm că suntem apreciați și care simțim că ne reprezintă”, spune Ionuț Ciobota.
La aproximativ o lună de la lansare berea artizanală 1717, se găsește în cinci localuri din Sibiu, precum Essenza Cafe şi Syndicat Gourmet, trei spații din Cluj-Napoca și unul din Brașov. ”Am fost plăcut surprinși să constatăm că avem parte de reacții pozitive. S-a întâmplat chiar să ne contacteze în scurt timp și să ne anunțe că au rămas fără beri și mai doresc.
Cât privește feedback-ul din partea clienților, evident că reacțiile sunt subiective, însă predomină cele pozitive și foarte favorabile, de la aspect și prezentare până la gust”, mai spun reprezentanții firmei.
”Am conceput beri care să ne reprezinte, atât pe noi ca individualităţi, cât şi pe noi ca şi comunitate, ceea sibiană, pur ardeleană. Astfel, fiecare bere are propria identitate, individualitate, poveste şi ţintă, acest lucru se observă la o primă vizualizare a lor. Iar prin nume, arome, poveste şi prezentare în sticlă, am încercat să transpunem şi multiculturalitatea Sibiului,” spun reprezentanții berii artizanale 1717.
foto Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Arhivele Naționale , Syndicat Gourmet , Silvana Armat , Essenza Cafe , Ionuț Ciobota , Kult Beer , Red Ale , Red City Transylvania , Weiß Bier , Bere Artizanală
Vizualizari: 21697
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Postac
Acum 2 ore
Xxx
Acum 2 ore
Wolff
Acum 3 ore
Radi
Acum 3 ore
Mopri