Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Primăria schimbă din nou regulile pentru vânzătorii de suveniruri. „Nu ne avantajează cu nimic”

Primăria schimbă din nou regulile pentru vânzătorii de suveniruri. „Nu ne avantajează cu nimic”

Propus la sfârșitul lunii septembrie și amânat din cauza nemulțumirilor create în rândul micilor comercianți, regulamentul care-i vizează pe vânzătorii de suveniruri de pe strada Papiu Ilarian va fi supus din nou votului. Primăria Sibiu propune organizarea unei licitații în luna februarie, cu un preț de pornire de 1.460 de lei pe an, pentru fiecare stand.

La sfârșitul lunii septembrie, Primăria Sibiu anunța că vrea să intervină cu reglementări în ceea ce privește activitatea vânzătorilor de suveniruri din oraș, începând cu cei de pe strada Papiu Ilarian, prin adoptarea unei metodologii pentru pregătirea și organizarea unei licitații. Această licitație urma organizată pentru standurile pe care Primăria le vrea amenajate pe strada în discuție, iar prețul de pornire pentru închirierea unui astfel de stand era și este propus la 1.460 de lei pe an. Cum reacțiile micilor comercianți nu au încetat să apară, adoptarea regulamentului s-a amânat. Acum, urmează a fi din nou dezbătut în ședința Consiliului local de joi.

„Nu ne putem opune, dar noi, producătorii, nu suntem de acord”

Comercianții sunt nemulțumiți și totodată dezamăgiți de aprobarea acestui regulament deoarece, spun ei, produsele hand made vor dispărea și vor fi înlocuite cu produse chinezești, care au prețuri mult mai mici.

„Nu ne avantajează cu nimic. Primăria nu vrea să găsească altă soluție. Zona o să se umple cu chinezisme, o să pună standuri și o să fie transformate în wc-uri publice. Noi nu suntem întotdeauna acolo. Una e să fii vânzător și alta e să fii și producător. Nu ne putem opune, dar noi, producătorii, nu suntem de acord. Așa cum au găsit în alte părți soluții pentru producători, ar putea găsi și acum. Poate e o altă legislație, dar pentru producătorii agricoli de la Sala Transilvania, s-a făcut licitație?”, se întreabă un comerciant.

„Noi nu putem face față la licitații”

Potrivit proiectului de hotărâre, prima licitație pentru închirierea noilor standuri se va organiza în cursul lunii februarie a anului viitor. Licitația va avea un preț de pornire de 1.460 de lei pe an pentru fiecare stand (echivalentul taxei de doi lei pe zi, pentru doi mp închiriați din domeniul public), iar pasul de strigare este de 50 de lei. Taxele de închiriere vor trebui achitate în cel mult patru tranșe pe an. În urma acestei licitații, câștigătorii vor semna un contract de închiriere pe doi ani, la finele căruia vor fi organizate noi licitații.

„Noi nu putem face față la licitații. Fac față doar cei care au bani, care rulează sume mai mari, care au angajați și care au mai multe puncte de vânare. Eu nu sunt comerciant de produse chinezești. Eu o să merg, nu am participat niciodată la licitație, dar probabil o să fiu scos de acolo pentru că nu pot să urc la sume imposibile”, mai spune comerciantul.

Ultima dată, Turnul Sfatului a scris despre acest subiect aici, Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/09/28/vanzatorii-de-suveniruri-despre-regulamentul-pregatit-de-primaria-sibiu-noi-suntem-scosi-automat-pentru-ca-veniturile-noastre-sunt-mici/

http://www.turnulsfatului.ro/2016/09/27/primaria-pregateste-primul-regulament-pentru-vanzatorii-de-suveniruri/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, diseara vreau sa-i spun lu' "iubi" al meu c-o sa avem un copil...Asta se cheama ca ma incadrez in categoria "producatorilor de souveniruri"?....Pe mine ma "avantajeaza" ...da' oare si pe "iubi"?...
Raspunde

DFG

Acum 7 ani

La prima vedere nu pare mult 28 lei pe săptămâna, dar fiind licitație probabil locurile bune vor fi mai scumpe. Legat de 'chinezisme' eu si pana acum am vazut la aceste standuri. Calitatea produselor va fi reglata de pretentiile sibienilor si a turistilor.
Raspunde

Un producator

Acum 7 ani

Prima vedere e una, si finalul e alta...sunt chinezisme, si vor fi si mai multe, daca se ridica pretul, nu ai cum sa rezisti la chirii mai mari- decat aducand marfa foarte ieftina, sa o poti vinde mai scump. Au fost chinezisme, pentru ca s-a ingaduit, acestea au sufocat pe artizanii cu produse in mica serie, manufacturate, dar cei ce trebuiau sa vada asta, n-au vazut, sau s-au facut ca n-au vazut.
Raspunde

Geo

Acum 7 ani

Nivelul ridicat al chiriilor, va duce la eliminarea produselor artizanale, comerciantii vor lua locul acestora - ei sunt interesati, ca sa-si acopere cheltuielile, sa aduca produse ieftine, realizate in serie mare (chinezesti ), si sa vanda cat mai scump, pentru a putea acoperi nivelul chiriilor. Uitati-va la targul de Craciun, care i-a ochii numai datorita efectelor luminoase, artizanii au disparut aproape cu desavarsire, produsele nealimentare care se vand acolo sunt chinezesti, sau aduse din Polonia ( caciuli, manusi ), sunt 2-3 producatori artizani numai. In Romania de azi, e necesar sa protezezi producatorul, artizanul care produce in serie mica sau unicate.In marile orase din vest, sunt standuri care vand suveniruri - picturi, grafica, care nu sunt standardizate, sicarenu deranjaza pe nimeni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus