Joi,
06.05.2021
Parțial Noros
Acum
11°C

Cazurile de evaziune fiscală sub 50.000 de lei nu vor mai fi sancţionate penal, dacă se recuperează prejudiciul

Cazurile de evaziune fiscală sub 50.000 de lei nu vor mai fi sancţionate penal, dacă se recuperează prejudiciul

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu a declarat, miercuri, că Guvernul a discutat în primă lectură un proiect de modificare a Legii evaziunii fiscale astfel încât dosarele penale deschise în cazurile de evaziune estimate la cel mult 50.000 de lei pot fi închise în cazul în care vinovatul plăteşte suma şi penalităţile până la primul termen de judecată, potrivit News.ro, citat de digi24.ro.

Anca Dragu a precizat că proiectul a fost iniţiat de către două ministere, cel al Finanţelor şi cel de Justiţie. ”Aceste modificări vizează actualizarea unor prevederi sau mai degrabă corelarea unor prevederi din Legea evaziunii fiscale cu Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Fiscală”, a spus Dragu.

În esenţă, cei care au comis evaziune fiscală în cuantum de cel mult 50.000 de lei vor putea scăpa de sancţiunea penală dacă plătesc prejuduciul adus bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitelor până la primul termen de judecat. Astfel, mica evaziune nu este dezincriminată în sine, dar sunt precizate condiţiile în care pedeapsa penală nu mai este aplicată.

”Acţiunea penală începe, ANAF trimite către parchete aceste dosare, procurorii încep acţiunea penală şi fac ancheta. Dacă până la primul termen persoana care este acuzată de evaziune fiscală de până la 50.000 de lei, plăteşte suma şi toate penalităţile, o singură dată, atunci dosarul se închide”, a detaliat ministrul de Finanţe adăugând că de acest tip de clemenţă o persoană poate beneficia doar odată la cinci ani.

Dragu a arătat că modificarea are ca scop eficientizarea combaterii evaziunii în condiţiile în care dosarele de mică evaziune consumă prea multe resurse din partea statului în raport cu beneficiile obţinute.

”Sunt peste 50% din dosare au ca prejudiciu sume foarte mici, cam 1% din totalul prejudiciilor. Asta înseamnă o ineficienţă foarte mare pentru toate instituţiile care trebuie să combată evaziunea. Un prejudiciu sub 50.000 de lei presupune instrumentarea dosarului, salarii, cheltuieli de funcţionare ale acestor instituţii”, a afirmat ministrul.

Ea a exclus ca de aceste prevederi să beneficieze şi cei care se fac vinovaţi de evaziune fiscală de peste 50.000 de lei, cazuri în care se aplică prevederile Codului Penal.

Comentarii

1 comentarii

Anonymus

Acum 4 ani

altfel spus furam pana in 50.000 ron, daca ne prinde ii dam inapoi si scapam fara nici o problema si daca nu ne prinde mai furam inca atata si tot asa ca doar nu se face nimeni nimica pentru aceasta suma... buna judecata la cei care au initiat aceasta idee de modificare a legii. daca tot vor sa faca asa ceva atunci macar sa le dea si o amenda de jumatate din suma furata (platita suplimentar la banii restituiti) si poate a doua oara se gandesc bine. Daca vor veni cu bani de acasa poate nu mai au tendinta sa faca asa ceva pe viitor altfel este praf in ochi si povesti nemuritoate. Cat despre resursele ANAF si ministerului de finainte, ar trebui sa se concentreze prioritar in ordinea sumelor datorate si furate de la stat nu in ordinea descoperirii prejudiciului ca asa cei care fura mult ajung sa se prescrie fapta pana sunt anchetati si dati pe mana justitiei si statul ramane cu o gaura mare nu cu o gaurica ce ar putea fi acoperita de suma mare a celor care fura cu nemiluita (gen dosarul Microsoft, Rompetrol si multe altele) care in curand o sa fie prescrise...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus