Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Câte ore trebuie să lucreze acasă un elev pentru teme

Câte ore trebuie să lucreze acasă un elev pentru teme

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, joi seară, că urmează să dea, luni, un ordin prin care să reglementeze câte ore trebuie să lucreze acasă un elev pentru teme, precizând că la clasa zero nu se dau teme pentru acasă, iar, la clasele I-IV, durata de efectuare a temelor nu trebuie să depăşească o oră, în timp ce, pentru gimnaziu, timpul alocat temelor va fi de maximum două ore, transmite news.ro.

Ministrul Educaţiei a spus, joi, în cadrul sesiunii online ”De vorbă cu Ministrul tău”, iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, că va da un ordin prin care va reglementa numărul de ore alocat temelor pe care elevii le primesc de la învăţători şi profesori pentru acasă.

"Luni voi semna un ordin de ministru prin care reglementăm câte ore poate şi trebuie să lucreze o elevă sau un elev în afara şcolii, pentru temele şcolii. În momentul de faţă, noi am lăsat lucrurile la rezonabilitatea profesorilor, dar ceea ce se întâmplă este că vacanţele de vară se transformă într-un fel de competiţie, de concurs, câte sute sau mii de probleme să rezolvăm. Să lăsăm deoparte ipocrizia. Noi, oamenii maturi, aşteptăm vara ca să ne relaxăm, să ne odihnim, iar o elevă sau un elev care are şapte, opt, nouă ani, 11 ani, trebuie să lucreze încontinuu în aşa fel încât în septembrie, când ajunge la şcoală, să nu o supere pe doamna învăţătoare sau pe doamna dirigintă şi să vină cu caietul de teme făcute, iar, dacă nu le-a făcut, eventual, să mai primească şi o notă proastă sau un calificativ prost", a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul a precizat că la clasa zero nu se vor da teme pentru acasă.

"Dacă nu se înţelege chestia asta dintr-o pedagogie naturală, pe care ar trebui să o respirăm în mod firesc, atunci legiuitorul, în cazul de faţă ministrul Educaţiei, dă un ordin, prin care spune, de pildă, că la învăţământul primar, la clasa pregătitoare sau clasa zero, nu se dau teme acasă".

Dumitru a adăugat că pentru învăţământul primar timpul alocat temelor nu trebuie să depăşească o oră, iar pentru învăţământul gimnazial creşte, gradual, la două ore. Ministrul Educaţiei a mai spus că, la nivel de liceu, timpul de efectuare a temelor va creşte, fără a preciza o cifră.

"Pentru liceu, sigur, trebuie să fie ceva mai mare, pentru că deja la liceu trebuie să te pregăteşti pentru ce urmează şi ai nevoie de mai mult timp", a spus Mircea Dumitru.

El a explicat că profesorii trebuie să înţeleagă că există o limită de tolerabilitate din partea elevilor.

"Este o obligaţie pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator, cu ceea ce gândeşte că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau a unei sarcini. Sigur că e o chestiune care trebuie după aceea rafinată într-un mod mai subtil de către fiecare dintre profesorii noştri, dar trebuie sa se gândească... este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev, o elevă care se află la o vârstă fragedă şi care nu poate, nu are capacitatea psihologică şi biologică să se concentreze intelectual asupra unei astel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la şcoală", a adăugat ministrul Educaţiei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu credeti c-ar trebui sa veniți cu precizări suplimentare, funcție de aria geografică? Si cand spun aceasta ma refer la faptul ca spre exemplu, intelectul unui copil sibian la origine, atinge abia spre sfârșitul ciclului gimnazial un nivel de dezvoltare echivalent cu al unui clujean, aflat in ciclul primar...
Raspunde

inspector general subadjunct

Acum 7 ani

mai du-te, tu, în fericire! Iar vorbești protii?!
Raspunde

da

Acum 7 ani

ia syge pyla e-manuela la cat esti de tuta!!!
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

BUna sa iti fie inima. Te contrazic aici. Fiecare parinte este reponsabil de copilul lui si de educatia acestuia! Plus de asta te poti misca liber intara, ba chiar in Europa, in concluzie tu alegi in ciclul primar si gimnazial unde iti merge copilul al scoala si ce invata. In afara de asta parintii sunt responsabili de diversifiarea cunostintelor si experientelor copilului in afara scolii. Daca scoala nu isi face treaba de ce sa nu o faci tu! Tot ca parinte ar trebui sa ai grija cat timp isi dedica copilul ptr teme si sa nu faci o competitie din asta. Ca si cetatea trebuie sa iei atitudine la scoala daca se sare calul cu teme sau cu orice alte chestii care afecteaza copilul. In lus de asta in vest parintele e implicat activ in tot ceea ce inseamna activitati scolare. In ROmania asteptam ca profesorul sa faca totul si mergem si facem doara scandal si dam din gura. Solutii concrete ioc....
Raspunde

inspector general subadjunct

Acum 7 ani

Dar pt. profesori când veți da o lege ca să fie apărați de directorii corupți și ipocriți, de părinții semianalfaeți, dar cu pretenții, de elevii care au auzit doar de facebook și la s Fierbinți?
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

De directorii corupți sunteți protejat de lege, doar că aceasta trebuie și aplicată și susținută! Părinți semi-analfabeți sunt rezultatul cui? Dar lăsând asta la o parte, așteptăm initiative concrete și coerente de la formatori de oameni/minți/societate! Dar de copiii needucați și dezinteresați tu ca și sistem de învățământ nu ai de ce sa ceri protecție! Ei trebuie sa fie "materia prima"!
Raspunde

tocilarul

Acum 7 ani

Dle ministru, dvs. cât timp alocați efectuării temelor în clasele V- VIII de ați reușit să ajungeți ministru? Dar la liceu? Știu că n-ați intrat din prima încercare la facultate!
Raspunde

Ulise

Acum 7 ani

Se munceste tot mai intens la indobitocirea neamului ! !!
Raspunde

Toto

Acum 7 ani

Foarte bună initiativa, sa mai terminam odata cu teoria si sa mai trecem si la fapte. Sistemul asta de invatamant idiot ne-a indobitocit destul pe noi, poate ne salvăm copii ... Teme pt acasa, :-((((
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus