La 18 ani a vrut să meargă la mare pe banii ei și s-a angajat la Boromir, iar cinci ani mai târziu avea propria-i afacere. De când se știe, Anda Cornăcel organizează tot felul de evenimente, de la târguri de produse hand-made, până la ateliere de creație. Și pentru că avea nevoie de un loc al ei, a înființat Cafeneaua din Librăria Habitus. Câteva luni mai târziu a apărut și Nod Pub.
Are 34 de ani și a absolvit Facultatea de Inginerie. Pe când avea 18 ani și-a dorit să meargă la mare, dar a vrut să meargă pe propria-i cheltuială. Pe atunci, tatăl ei era șef de moară la Moara Cibin, actualul Boromir, și i-a propus să lucreze acolo timp o lună. Alături de alți prieteni, Anda ambala făina în saci. Din dorința de a fi independentă, după ce s-a întors de la mare, a continuat să muncească în același loc.
„Ingineria a fost școala vieții pentru mine”
După începerea facultății, pe lângă jumătatea de normă pe care o avea la Boromir, câteva ore pe zi făcea și promoții. „La 7 eram în Metro, făceam vreo trei-patru promoții pe raion, apoi mergeam la Boromir să-mi fac norma și apoi mergeam la seminarii. Facultatea nu mi-a prea plăcut. Ingineria a fost școala vieții pentru mine. De acolo, am învățat să lucrez în echipă, să învăț exact ce trebuie și cât trebuie”, povestește Anda.
În toți anii în care a lucrat la Boromir, a schimbat mai multe departamente. A trecut de la IT, la resurse umane și, într-un final, s-a oprit la marketing. La 23 de ani, împreună cu o prietenă și-au făcut propria lor firmă de consultanță în marketing pentru firmele din Sibiu, firmă pe care au ținut-o pe picioare cinci ani. În 2011 a luat naștere atelierul de creație Magic Hands Studio, unde alături de alți oameni pasionați de lucruri hand-made realizau diferite decorațiuni.
Meniu „De citit”
Între timp, soțul ei, Cătălin, împreună cu alți doi prieteni au deschis librăria Habitus din Piața Mică și pentru că aceasta se dezvolta au hotărât să deschidă acolo și o cafenea. În luna martie a anului 2015 s-au apucat de treabă. ”O lună am lucrat acolo de dimineața până seara. Tot ce e acolo e conceptul nostru. Zona de canapea, barul, rafturile, circuitele electrice, absolut totul este gândit și făcut de noi”, spune Anda.
foto arhiva personală Anda Cornăcel
Pe considerentul că într-o librărie intră oameni selectivi, și-au dorit să aibă o cafenea diferită. După ce au exersat mai multe rețete, și-au creat propriul meniu „De citit”, în care fiecare produs poartă denumirea unei cărți. „De exemplu smoothie-urile au denumiri de cărți care trimit către ingredientele din el. Charlie și fabrica de ciocolată pentru produsele cu ciocolată. Ne-am dorit să nu avem produse pe care să le găsești și în alte locații din Sibiu. Este o cafenea de librărie, care cu siguranță este total altceva, și, cu siguranță, atrage un alt gen de public. Nu e nimic de consum. Clar trebuie să-ți placă locația ca să vii”, explică proprietara Cafenelei din Librărie.
foto Cornel Moșneag
Și copiii sunt amatori de librărie, fie că vin împreună cu părinții sau nu și tocmai de aceea preparatele din cafenea se bazează pe fructe proaspete și deserturi pregătite în casă. „Am încercat să facem lucrurile altfel. Noi nu vindem acolo Fanta și Cola. Ne bazăm pe produse făcute de noi. De la limonadă, la smoothie și fresh-uri pentru că noi, în general, avem și copii, care împreună cu părinții vin să mănânce și să bea altceva. Copilul poate să mănânce un desert de casă, iar mămica să-și bea liniștită cafeaua și să citească o carte de pe raft. Dacă îți dorești să mănânci orice, te duci în orice fel de locație, dar la noi, vii să mănânci sau să bei ce în altă parte nu găsești”, punctează Anda. Prețul unei limonade clasice pleacă de la 10 lei și ajunge până la 12 lei, iar smoothie-urile variază între 12 și 13 lei.
Nod Pub, un loc de întâlnire
După șase luni de la deschiderea Cafenelei din Librărie, în luna octombrie a anului 2015, a luat naștere și Nod Pub din Piața Mică. Împreună cu un arhitect au pus totul la punct. „Voiam să facem ceva diferit. Să avem meniu propriu și cei mai buni barmani din Sibiu. Toți banii pe care i-am investit aici, au fost banii noștri, fie că au fost împrumutați sau economisiți”, povestește Anda.
foto arhiva personală Anda Cornăcel
Alegerea numelui, spune ea, le-a dat bătăi de cap deoarece voiau un nume scurt, românesc și care să însemne ceva. Într-o seară, s-au apucat și au scris pe o bucată de lemn cu pixul toate denumirile care le-au venit în minte și tot împiedicându-se de nodurile lemnului, au rămas la Nod Pub. „Nodul înseamnă un punct de întâlnire, ceva care să-ți adune prietenii la un loc. Nu ne-am gândit la nodul de sfoară sau de ață”, explică aceasta.
foto arhiva personală Anda Cornăcel
Pentru că au vrut de la Nod Pub un loc de întâlnire, acolo au loc diferite evenimente tematice: seară de film, concerte, ateliere de creație sau degustări de vin. Aici, cocktailurile și produsele pe bază de cafea fac parte din specialitatea casei. „Cafeaua e preparată corect, nu servim cafea ciorbă. Încercăm să facem o educație cu oamenii, să le explicăm ce înseamnă o cafea corectă”, spune Anda.
foto principală Cornel Moșneag
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Piața Mică , Moara Veche , Cornel Moşneag , Magic Hands Studio , Libraria Habitus , Nod Pub , Anda Cornăcel , Moara Cibin
Vizualizari: 10093
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Zacuscă
Acum 2 ore
ValKer
Acum 2 ore
Ionel Bidoane
Acum 2 ore
Radu G
Acum 2 ore
Emil