Duminică,
28.05.2023
Parțial Noros
Acum
10°C

Petarde la vânzare. La pachet cu dosar penal

Petarde la vânzare. La pachet cu dosar penal

Un tânăr de 15 ani are dosar penal, după ce polițiștii l-au prins în timp ce vindea petarde, în piața din Tălmaciu.

Tânărul a fost surprins cu materialele pirotehnice pe tarabă ieri. Polițiștii l-au condus apoi pe băiat acasă, unde au mai găsit 5.100 de petarde, ambalate în 85 de cutii a câte 60 bucăți fiecare. "Cercetările sunt continuate de către Poliția Orașului Tălmaciu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni fără drept cu articole pirotehnice, faptă prevăzută și pedepsită de 37 alin.1 din Legea 126/1995, iar obiectele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării", spune purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Luciana Balteș.

Din 15 noiembrie și până în 4 ianuarie, polițiștii vor căuta permanent comercianții de materiale pirotehnice, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor de poliţie Bogdan Despescu. "Poliția sibiană reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului", se arată într-un comunicat al IPJ Sibiu.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze. d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri. Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, da' n-ar trebui sa beneficieze de același "tratament" si cei ce "oferă" tot felul de "petarde" politice?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus