Sâmbătă,
05.10.2024
Heavy Intensity Rain
Acum
14°C

15 milioane. Ramada Resort, hotelul fostului președinte CJ, scos la vânzare la jumătate din prețul inițial | Foto

15 milioane. Ramada Resort, hotelul fostului președinte CJ, scos la vânzare la jumătate din prețul inițial | Foto

Lichidatorii judiciari ai SC Tina SRL – firma la care este asociat Constantin Morar, fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu – au decis să scadă la jumătate prețul de vânzare al hotelului cu peste 120 de camere, construit în vârful unui deal din satul Bradu (orașul Avrig).

Complexul are o suprafață construită desfășurată de 12.121,48 mp și este amplasat pe un teren de 8.6 ha din Bradu, ”pe o colină cu panoramă de 360 grade, la 400 m de DN1, ce leagă Sibiul de Brașov”, anunță Management Reorganizare Lichidare lasi S.P.R.L, lichidatorii judiciari ai SC Tina SRL. Aceștia au fixat următoarea licitație pentru vânzarea acestui complex pe data de 29 noiembrie. ”Complexul turistic este scos la vânzare prin licitație publică în data de 29.11.2016, ora 13.00, termenul limită de înscriere fiind 28.11.2016, ora 12.00, la prețul de 3.385.294,37 euro, fără TVA (15.283.250,00 lei, fără TVA)”, mai arată lichidatorii. Respectivul hotel a fost scos la vânzare pentru prima dată în iulie anul acesta, prețul de pornire inițial fiind de 30,56 de milioane de lei, fără TVA (6,85 de milioane de euro).

hotel bradu spate

Finalizat în proporție de 70%

Structurat pe șase niveluri (demisol, parter, două etaje, două mansarde și punct de observare), hotelul este unul dintre cele mai mari construite în județul Sibiu, amprenta la sol fiind de 2.283 de mp. Potrivit lichidatorilor judiciari, gradul de finisare al construcției este diferit la fiecare nivel: demisolul este finalizat în proporție de 60%, parterul – 80-90%, etajele unu și doi sunt finalizate 100%, iar cele două mansarde au un procent de finalizare de 30%. În total, hotelul are 274 de locuri de cazare, dispuse în 126 de camere single, duble, garsoniere și apartamente cu suprafețe cuprinse între 18 și 70 de mp. Alte 24 de locuri de cazare sunt alocate personalului, iar circulația clienților pe verticală este asigurată de două lifturi panoramice.

Planurile inițiale: capelă pentru nunți, teatru de vară, tenis, golf

Potrivit planurilor inițiale (din 2007), hotelul ar fi trebuit finalizat parțial în decembrie 2012. Pentru a funcționa, organigrama propusă era de 120 de persoane. ”Echipa de top management urmează să fie compusă din profesioniști, iar restul staff-ului urmează să fie selectat din zona județului Sibiu și format în cadrul unității noastre, pe viitor dorindu-ne să devenim și hotel-școală pentru lanțul hotelier WindHam”, se arată într-o prezentare a societății care deține hotelul, prezentare realizată în 2007 și atașată planului de reorganizare din 2014. Aceeași prezentare arată că zona de Spa&Wellness urma să includă o plajă cu 120 de locuri pentru bazinul exterior. În interior, piscina de 8×24 de ml este prevăzută a avea și sistem de înot împotriva curentului. Complexul mai urma să aibă un vitamin bar cu 25 de locuri, saune umede și uscate și bazine cu apă sărată. În spatele hotelului, urma amenajată și o capelă pentru ceremonii religioase, dar și un teatru de vară, un teren de fotbal cu iarbă naturală la dimensiuni agreate de Federația română de fotbal, două terenuri de tenis cu zgură și un golf driving range (zonă de antremanent) cu 20 de poziții.

simulare 1 Simulare din planurile inițiale

De la Casa Moraru la Ramada Resort și, apoi, la faliment

Hotelul reprezintă o investiție demarată de Constantin Morar în 2007, prin firma deținută în cote egale cu fiul său – SC Tina SRL. Pornit sub numele Day’s Hotel Avrig, finanțarea proiectului a fost asigurată de Piraeus Bank, printr-un credit de 7,4 milioane de euro. Iar cum finanțatorul a solicitat afilierea hotelului la un lanț internațional, costurile de finalizare au crescut față de cele estimate inițial. În 2010, hotelul planificat de familia Morar a fost afiliat în baza unei francize lanțului internațional Day’s Hotel. Afilierea a fost realizată în baza unui contract semnat cu Trend Hospitality SRL, cei care reprezintă în România lanțul hotelier internațional Wyndham Hotel Group (care deține brandurile Howard Johnson, Ramada, Day’s Hotel, Day’s Inn, Dolce, Travelodge etc). Însă în urma unei vizite la Bradu, reprezentanții Wyndham au recomandat trecerea de la afilierea la Day’s Hotel la Ramada Resort.

simulare 3 Simulare din planurile inițiale

Afacerea, însă, nu a funcționat. În septembrie 2013, familia Morar a cerut intrarea în insolvență a SC Tina SRL, firma prin care a fost realizată atât investiția de la Bradu, cât și primul hotel construit în Sibiul postdecembrist – Casa Moraru (hotel de patru stele, construit în 1995 în apropierea parcului Sub Arini, renovat în 2006, închis acum). În cadrul procedurii de insolvență, tabelul definitiv al creanțelor a evidențiat datorii totale admise de instanță în sumă de 43,2 milioane de lei. Creanțele garantate sunt către Piraeus Bank (37,3 milioane de lei), Volksbank (preluată acum de Banca Transilvania – 1,9 milioane de lei) și, respectiv, către municipiul Sibiu – 33.200 de lei. Datorii chirografare relevante mai sunt cele către Arxikon Construction Company SRL (2,3 milioane de lei) și Piraeus Bank (1,2 mil. de lei).

”Hotelul din «vârful dealului» este al familiei mele!”

În august 2016, în urma publicării de către Turnul Sfatului a articolului despre scoaterea la vânzare a hotelului construit pe dealul de la ieșirea din Bradu către Avrig, comentariile publicate de către sibieni au determinat-o pe Raluca Morar să scrie un text despre istoria acelei clădiri. Raluca Morar este fiica lui Constantin Morar, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu, care împreună cu fiul său, Costin Morar, au demarat investiția Ramada Resort Avrig, în 2007. ”Ar fi fost o investiție 100% românească, dar deja suntem atât de îndoctrinați încât nici asta nu ar mai fi contat pentru majoritatea dintre voi. Cele mai multe investiții cu capital majoritar românesc nu prea au șanse în țărișoara noastră minunată. Și ar fi fost un paradis de care multă lume s-ar fi bucurat, chiar dacă acum e simplu să aruncați cu noroi în arhitecții noștri și să fiți toți experți în design și arhitectură”, scria atunci Raluca Morar. Citește textul integral al Ralucăi Morar aici.

interior hotel bradu 7 interior hotel bradu 6 interior hotel bradu 5 interior hotel bradu 4 interior hotel bradu 3 interior hotel bradu 2 interior hotel bradu 1 hotel bradu 2 hotel bradu 3 hotel bradu panorama 3

Simulări ale planurilor inițiale:

simulare 4 simulare 2

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Barbu

Acum 7 ani

Ideea a fost interesantă , dar arhitectul ieftin si îmbătrânit . Păcat ... Speram sa cumpere un lanț celebru si sa transforme locul .
Raspunde

marginan

Acum 7 ani

chelner, ne-chelner, o astfel de investitie trebuie pornita cu capul si nu cu fundul si in panica pana mai sunt la carma binevoitorii . Se face un studiu de fezabilitate, se cer niste statistici, si pe urma se pune bunul-simt la bataie: suntem la mare ?, suntem la munte?, Cate zile pe an avem peste 25 de grade? clientii care se ratacesc pe aici au costumul de baie, maciucile de golf, racheta de tenis in bagaj ?, vin sa stea inchisi in hotel sau sa vada imprejurimile? Sunt sanse sa se descarce zilnic 6 autocare pline cel putin 250 de zile pe an? Nu am inteles din interviul ficei de fapt cine e devina in opinia domniei sale pentru esec? Ca doar nu duhurile rele care nu le-au dorit sa reuseasca! Iar faptul ca e o investitie pur romanesca iarasi nu ar trebui sa fie un impediment. Si in final, cine e arhitectul? Faptul ca la etaj sunt deja lampi fastuoase iar demisolul e doar 60% facut spune f. mult despre mentalitatea "ctitorului".
Raspunde

Eugen

Acum 7 ani

Cine sie cat Morar si cat Nascase?
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Arhitect supus apetitului irepresibil al îmburghezitului din Porceşti .
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Da, arhitectul a desenat ce i s-a cerut! clientul nostru, stăpânul nostru! Să vedem cine îl va cumpăra! ce să faci cu așa o hardughie?
Raspunde

Cristix

Acum 3 ani

bani :))))
Raspunde

designul și centura lată

Acum 7 ani

O urâțenie cu spume! Mai bine l-ar demola și ar face o clădire demnă de zona respectivă. Doar blocul din prelungirea Mihai Viteazu, mamutul alb, voma arhitecturii sibiene, mai concurează la design cu clădirea asta!
Raspunde

Ghita

Acum 7 ani

Arhitectura de "2 lei", amplasament prost ales. Dar toate astea nu puteau fi daca nu erau in capul cuiva care seamana cu ce-a realizat... Chelnarul Constantin Morar nu si-a putut depasi conditia. Megalomania semidoctului a dus la acea constructie non-sens...si-a meritat soarta.
Raspunde

konrad

Acum 7 ani

Arhitectura de "2 lei", amplasament prost ales. Dar toate astea nu puteau fi daca nu erau in capul cuiva care seamana cu ce-a realizat... Chelnarul Constantin Morar nu si-a putut depasi conditia. Megalomania semidoctului a dus la acea constructie non-sens...si-a meritat soarta.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nene Ghitza, nene Konrad voi sunteți gemeni sau "împărțiți" "decât" creieru'?....
Raspunde

Claudiu Ganea

Acum 7 ani

Parerile sunt impartite dar vad in comentariile voastre rautatea invidia neajunsul pacat ca gândiți asa dar asa e romanul de ce sa nu batjocorim tot ce se poate sa nu ne mindrim ca cineva a facut ceva ,ca a vrut sa aducă bussines in zona Sibiului sa arete la lume ce a putut sa faca sa de a de lucru la oameni din zona ,pacat ca nu la finalizat . Este un resort ca afara cu tote dotarile ready for allinclusive dar asa e romanul sa nu zica de bine sau sa se mindreasca ca altul a reusit si asta spun din stiinta de cauza dupa 25 de ani de strainatate E ceva frumos super view pe culme de deal arata bine pentru relax si family vacantion pacat ca nu la au finalizat ,dar propietarul trebuie sa fie mindru de realizarea sa .Good job
Raspunde

HOP

Acum 5 ani

PACAT CA SINTEM UN NEAM MIC ,RAUTACIOS ......VOI ASTIA DE CRITICATI ATI CONSTRUIT UN COTET?ATI DAT DE LUCRU UNUI ANGAJAT ? SIGUR NU !ATI PUS CASA VOASTRA LA BATAIE SA REALIZATI CEVA? SIGUR NU !RUSINE !!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus