Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Proiectul de peste un milion de euro care schimbă complet Muzeul din Dumbrava

Proiectul de peste un milion de euro care schimbă complet Muzeul din Dumbrava

Conducerea Complexului Național Muzeal Astra a demarat în această toamnă implementarea unui proiect care va schimba complet fața Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. În anii următori ne vom plimba prin muzeu pe alei suspendate din lemn, vom putea face picnic în pajiștea cu flori și vom putea cumpăra legume proaspete din grădinile cu zarzavaturi tradiționale.

”Proiectul de Reamenajare Peisagistică și Refuncționalizare Spații” a fost gândit împreună cu Asociația Peisagiștilor din România și cu specialiști din cadrul Universității ”Lucian Blaga” și a fost estimat la aproximativ 1,2 milioane de euro. El se va întinde pe durata a câțiva ani și va fi implementat în mai multe etape succesive pe o suprafață de aproape 2,5 hectare de teren, cuprinsă între Târgul de țară și Etno Tehno Parc. ”Zona aceasta de luncă avea doar iarbă și din cauza acumulărilor de apă nu prea puteam face multe lucruri. Prin noul proiect venim cu ceva unic la nivel european, prin care ne pliem perfect pe specificațiile programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul general al muzeului, Ciprian Ștefan Anghel.

muzeul-astra-satului-ciprian-stefan-8

Cu familia, la iarbă verde

Pe suprafața de 2,5 hectare, aflată la câteva minute de mers pe jos de la intrarea principală în muzeu, va fi amenajată o zonă de grădini și culturi de plante tradiționale, o zonă de picnic pentru vizitatorii care vor să vină cu un coș de alimente și pătură pentru a petrece timp în muzeu, precum și o zonă de pajiște cu flori unde se vor putea juca cei mici. Toate vor legate prin aproximativ doi kilometri de alei noi, dintre care peste 130 de metri vor fi alei suspendate din lemn, prin pădure.
”Peisagiștii și arhitecții au spus că este nevoie de așa ceva în muzeu, trebuie să venim mereu cu ceva nou în muzeu și trebuie să creăm ceva sustenabil, care să facă cinste Sibiului și peste decenii”, completează Ciprian Ștefan Anghel.
Zona de picnic și pajiștea cu flori va fi amenajată în partea dinspre Grădina Zoologică, pe o arie de aproximativ 6300 de metri pătrați. Tot aici urmează să fie construită replica podului acoperit din lemn de la Gura Râului.

pod-gura-raului-3

Podul va putea fi folosit de turiști ca platformă de observație, iar înspre lacul de la Zoo va exista și o pasarelă nouă.

vizualizare-3d-lunca-muzeul-satului-astra

Pentru a ajunge la el vizitatorii se vor plimba pe alei noi, toate realizate din materiale ecologice, preponderent pământ cu pietriș. Cât timp părinții pregătesc un sandvici, copii vor avea libertatea de a fugi printre flori. ”Ne dorim să avem cât mai mulți copii care să se joace prin muzeu”, spune managerul instituției.

Topinambur, agrișe, aluni și zmeuri

În partea dinspre Târgul de țară vor fi înființate culturi tradiționale de plante, cu semințe culese din satele românești. Pe lângă soiuri diverse de roșii, cartofi, fasole, porumb sau secară, vor fi cultivate parcele cu topinambur și pădurici de arbuști precum măceș, zmeur, agrișe sau chiar aluni. La toate acestea se adaugă plantele medicinale. Muzeul urmează să lanseze o invitație către sibienii dornici să aibă în grijă grădini tradiționale de zarzavaturi. Ei vor primi gratuit parcele, semințe și informații, iar produsele finale vor fi împărțite cu muzeul.

muzeul-astra-satului-lunca-toamna-8

”Latura aceasta a proiectului va avea o valoare educativă foarte importantă. Vrem să aducem clase cu elevi în timpul Școlii Altfel, dar și turiști, cărora să le arătăm cum se face arătura cu calul și cu plug tradițional, cum se aleg semințele, cum trebuie îngrijite plantele și cum decurge tot procesul prin care alimentele ajung pe masă. Credem că această idee este una sustenabilă întrucât ea sporește oferta culturală a muzeului. Vrem să arătăm că este sustenabil să ai propriile semințe, pe care strămoșii le cunoșteau foarte bine și că nu ne-am rupt definitiv de mâncarea noastră. Muzeul nu este al nostru, el este al Sibiului, al comunității. Tocmai de aceea vom provoca sibienii care doresc să vină și să facă grădinărit, alături de elevii de la Liceul Lia și studenții Facultății de Științe Agricole și Industrie Alimentară din Sibiu. Noi punem la dispoziție tot ce este necesar, oamenii care vor trebuie doar să le întrețină. Iar la final produsele le vom împărți, ei își vor lua partea lor, iar noi vom valorifica partea noastră la Târgul de țară. Turiștii vor putea găsi legume proaspete de sezon și preparate tradiționale”, mai explică managerul CNM Astra.

Trasee tematice pentru turiști

Toate planurile prezentate mai sus vor fi realizate în mai multe etape. Prima fază este în desfășurare și presupune desțelenirea întregii zone și asigurarea unui sistem de drenaj a apei, zona fiind una de luncă, în care apa se acumulează la fiecare ploaie.

muzeul-astra-satului-lunca-toamna-7

Tot într-o primă fază a proiectului vor fi construite și aleile suspendate. Anul viitor, la primăvară începe parcelarea grădinilor și organizarea zonei de picnic. Tot proiectul va fi funcțional din 2018 și se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

”Ne dorim ca la final să putem oferi vizitatorilor noștri o nouă zonă de atracție, un spațiu relaxant și atractiv în care să-și petreacă timpul alături de familie. Ne completăm oferta cu o nouă latură educativă care va include activități pentru copii și trasee tematice pentru turiști. Ne alăturăm astfel Sibiului ca Regiune Gastronomică Europeană cu un proiect sustenabil, care pe termen lung readuce în atenție legătura satului românesc cu mâncarea proaspătă, cultivată în curtea casei”, a concluzionat directorul muzeului.

Record de vizitatori

Complexul Național Muzeal Astra înregistrează un număr record de vizitatori anul acesta. Până în prezent muzeul sibian a primit vizita a peste 500.000 de turiști, depășind deja cifrele înregistrate pe tot parcursul anului trecut. În 2015 muzeul s-a bucurat de 437.374 de vizitatori, cu aproximativ 75.000 mai mulţi ca în 2014, când se înregistrau 364.848 şi cu aproape 65.000 mai mulţi faţă de vizitatorii înregistraţi în 2013, respectiv 374.419. Numărul mare de vizitatori din acest an se simte și la încasări, muzeul având deja cu peste 400.000 de lei în comparație cu tot anul trecut.

muzeul-astra-satului-lunca-toamna-4 muzeul-astra-satului-lunca-toamna-2 muzeul-astra-satului-ciprian-stefan-10

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemilosu

Acum 7 ani

Astept sa aduceti si crocodilul pitic, traditional, cu caciula de astrahan. Apoi, sa-i futeti o piramida din sticla in mijloc. Pentru copii...Cam cum ati construit si silozul ala de rachete finantat de norvegieni. Si placat cu gresie ieftina pe-afara. Ca pavilionul dinainte nu era fain destul... Daca dati pe-afara de bani, mai bine faceti ALTUNDEVA experimente. De exemplu, satul traditional gay norvegian sau o sauna finlandeza veche, cu poponauti din insulele Virgine. Apropo. sibianul machidon Cara-Bulea mai vrea sa traga bloace de saispe etaje in Dumbrava? Sa le vada el si din Cacova natala...
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Bravo, ne plac ideile originale
Raspunde

unknown

Acum 7 ani

excelent. let's make it happen
Raspunde

un sofer

Acum 7 ani

aveti la sosea doua treceri de pietoni ce va deservesc clientii si nu numai. Puneti naibii doua becuri acolo !! altel riscati ca noaptea sa va "treca gardul" vreun pieton luat pe sus cu 100 si ceva la ora.
Raspunde

Eu

Acum 7 ani

Si un wc poate
Raspunde

Dana

Acum 7 ani

Foarte frumos dar, daca in continuare va fi interzis accesul cu animale de companie si/sau cu biciclete, aveti un mare minus.
Raspunde

O sibianca

Acum 7 ani

Mai binele poate fi de multe ori dusmanul binelui. Cred ca trebuie mare grija, sa nu ne indepartam de la imaginea satului traditional. Cand am vazut pavilionul nou, cel de la intrarea in muzeu, mi-a venit sa plang. Nu stiu cine a permis acea constructie, tip hala industriala, care poate fi, eventual, o anexa a hotelului Ramada. Intrarea veche, cu coborarea pe trepte, de unde ti se deschidea o panorama superba, era ceva de vis.. Acum se trece printr-o laterala, printr-un sistem tehnologizat(bariere), dupa care iti rupi gatul pe o poteca abrupta, neamenajata. Cat despre picnicurile pe iarba si joaca copiilor...poate doar daca stropiti cu ceva impotriva capuselor, ca e invazie acolo. P.S. Domnul jurnalist, putina grija cand redactati un material: "copii vor avea libertatea de a fugi printre flori." Ati uitat un i: "copiii". Sunt sigura ca din greseala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus