Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Succesul nonconformiștilor împotriva politicienilor aroganți

Politicienii de la noi și din alte părți s-au obișnuit de mult timp să aibă o atitudine de genul  ”părinte – copil”, față de electorat. ”Tu ești puțin prostuț, nu știi tu cum sunt lucrurile mari, importante. Tu nu trebuie decât să stai liniștit și-ți voi arăta. Nu e treaba ta asta. Joacă-te tu frumos acolo, stai cuminte, iar eu mă voi ocupa de tine. Voi avea grijă”. Niște aroganți.

O parte din electorat se revoltă. La un asemenea limbaj, este foarte clară revolta. Sila față de politicieni. La fel cum un adolescent de 16 ani pleacă de acasă trântind ușa. Își urăște părinții, pentru că niciodată n-au avut încredere în el. Sau îi ignoră pur și simplu și le va arăta cu fiecare ocazie că vrea altceva de la ei.

O altă parte din electorat stă cuminte, exact cum este sfătuită. Nici acești votanți nu au dragoste foarte mare față de politicianul-părinte, însă nici nu-și tocesc foarte mult nervii pentru a le demonstra ceva.

Din cauza discursului de ”corectitudine politică”, societatea începe să nască tot felul de monștri. Avem deja o sumedenie de exemple. Îl avem pe Donald Trump. O avem pe Marine Le Pen, cotată cu cea mai mare șansă de a deveni președinta Franței. Îi avem pe Theresa May și pe Boris Johnson. Auzim cum bate vântul schimbării și în Italia.

Cine sunt acești oameni? Sunt cei care tratează electoratul ca pe un prieten. Mai mult amic de pahar, ce-i drept. Unul care nu se sfiește să folosească multe cuvinte care nu apar tot timpul în dicționare. Unul care prezintă situația tranșant, deși nu e tocmai reală. Unul care-ți vorbește pe șleau. Să fie înțeles de toată lumea. ”Acesta-i de-al nostru. Om din afara sistemului!”

Mesajul are succes mai ales la electoratul cu o educație sub medie. Alegătorii din această categorie n-au înțeles niciodată ce li se transmite. Nu i-au înțeles niciodată pe politicienii scorțoși, aroganți. Ce înseamnă PIB, deflație, politici economice? La ei, mesajul dur și tranșant al politicienilor care ies din clișeu ajunge mult mai ușor. Iar acești oameni realizează și ei că trebuie să conteze. Că și ei au un cuvânt de spus. Iar ”trumpii”, ”le penii”, ”johnsonii” tocmai pe asta mizează.

Corectitudinea politică, folosită de toți politicienii de modă veche, are la bază ideea că oamenii ar trebui să aibă grijă să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, excludă sau marginalizeze un anumit grup de oameni dezavantajați social sau discriminați. Tocmai asta e problema. Oamenii s-au săturat de mănuși. Vor forță, determinare, decizii.

La un oficiu de plasare de oferte de muncă, unei persoane care căuta candidați „de încredere și harnici” i s-a respins cererea pe motiv că „îi discriminează pe cei care nu sunt de încredere”.

De asta s-au săturat oamenii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Un votant

Acum 7 ani

Mari fani PSD sunt domnii de la gazeta...
Raspunde

m

Acum 7 ani

Alo dl.Bratu, documenteaza-te. Le Pen e cotata cu cea mai mare sansa sa prinda locul 1 in primul tur (adica pana in 30%). Nimeni nu o coteaza cu prima sansa la presedintia Frantei (in prezent). Daca tu esti de alta părere, nu scrii "cotata cu cea mai mare sansa" ci "eu cred ca, in ciuda tuturor sondajelor care o dau ca pierzand turul 2 la o diferenta de aprox 20%, lucrurile se pot schimba semnificativ" Cu placere.
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 7 ani

Modest sa fie, sigur, nu m-aștept, Si uita-asa-mi pierd vremea fără rost, Eu ii tot spun intr-una ca-i deștept, Si el, nici vorba sa se simtă, prost.
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, in condițiile in care "societatea" este constituita in marea ei majoritate din "boi incornorati" a te conforma înseamnă a te "incolona"?.....
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

Adevarul este ca oameni care nu si-au cumparat creierul la magazin, ci il folosesc s-au saturat sa fie mintiti si de o presa mincinoasa care ne da stirea gata, sa preluam parerea jurnalistului si sa nu ne formam noi o parere propre. Hillary Clinton a avut in campanie un sprijin enorm din partea multor ONG uri si din partea unei prese mincinoase. Hillary Clinton este una dintre cele mai corupte persoane din SUA. Clanul Clinton este o gasca de mincinosi, corupti. Oamenii s-au saturat de aceste nulitati si printr-un political corecness sa nu ti se permita sa spui anumitor lucruri pe nume. Obama este ridicat in slavi de presa europeana. De fapt a lasat o America in pragul falimentului. Obama care, asigurarea de boala pentru toti americanii este un esec si a dus la nemultumirea medicilor, a clasei mijlocii, care trebuie sa finanteze aceasta asigurare. Un fel de comunism impus. De ce nu citesc niciodata despre asemenea lucruri in presa europeana? De ce ne mintiti jurnalistilor?
Raspunde

Olimgpia Gafosdea

Acum 7 ani

....chiestiunea-i simpla onorabile...."Duomnisuorii" la cari fasi rifierinta, aghia-s in stări sa ducă lingura la gura, da' sa cried mari diontoloji....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus