Cei de la Rompetrol au dorit să organizeze un eveniment special de 1 Decembrie și să ofere clienților produse tradiționale cu ocazia Zilei Naționale a României. Astfel că, în stația de pe bulevardul Vasile Milea, Prințesa Polonic și echipa povestașilor au inventat sandvișuri românești, au povestit despre istoria acestui preparat și i-au răsfățat pe copiii sibieni.
Alături de Prințesa Polonic, gazde ale evenimentului au fost istoricul și scriitorul Filip Iorga, alături de soția acestuia, Ana, lingvist și jurnalist TV. În fața câtorva zeci de copii și părinți, Prințesa Polinic a pregătit sandvișuri ”tradiționale”, dar și un desert extrem de apreciat, în timp ce Filip Iorga a dezvăluit o parte din istoria sandvișului. A pornit de la legendele create în jurul lordului John Montagu, al IV-lea Earl de Sandwich, care în secolul al XVIII-lea mânca friptură de vită pusă între două felii de pâine, pentru a nu se murdări pe mâini în timpul jocurilor de cărți, al căror mare amator era. Ana Iorga a prezentat inclusiv vechi rețete de sandvișuri, iar dialogul cu cei mici a continuat pe tema preparatelor tradiționale, a obiceiurilor de Crăciun, dar și a preparatelor pe care bucătăria românească le ”împărtășește” cu cea a altor popoare.
”Istoria poate fi povestită oriunde”
”Rompetrol ne-a invitat la Sibiu, de 1 decembrie, să facem sandvișuri. Asta și pentru că în magazinele hei din stațiile Rompetrol au introdus această experiență senzorială, cu gust și miros, cea a sandvișurilor. Cei de la Rompetrol au vrut să fie în centrul țării și noi am fost foarte încântați să venim la Sibiu. Anca, Prințesa Polonic, care este parte a Asociației Povestașii, s-a gândit să gândit să și inventeze niște rețete pentru azi, cu ingrediente tradiționale”, arată Mădălina Codreanu, din partea Asociației Povestașii. Asociația cu sediul în Capitală are printre principalele obiective acela de a povesti istoria ultimului secol ”altfel decât în mod tradițional. ”Ne-am gândit să povestim istoria sandvișului. Istoria poate fi povestită oriunde. Copiii care au venit astăzi, după cum vedeți, sunt extrem de receptivi la istorie. Nu au parte de istorie «altfel» povestită prea des. E primul nostru eveniment la Sibiu, dar vom mai veni, căci avem proiecte pe care le desfășurăm chiar în săptămânile viitoare”, mai arată Mădălina.
Salam de Sibiu, fasole bătută, varză murată
Printre rețetele de sandvișuri gândite de Prințesa Polonic pentru evenimentul Rompetrol de 1 decembrie se numără cel cu slănină și ceapă, cel cu cârnăciori și salată de varză, cu busuioc și roșii, dar și un sandviș cu salam de Sibiu și brânză de Ibănești. Cel mai îndrăgit de copii a fost sandvișul cu salam. ”N-a fost o surpriză pentru mine că majoritatea copiilor au vrut sandviș cu salam de Sibiu. Am o fetiță de doi ani și jumătate, căreia i-am dat mâncare foarte sănătoasă și pe care am ferit-o de mezeluri până a descoperit salamul de Sibiu. Este absolut înnebunită și mie îmi place foarte mult, așa că mai mâncăm câteodată. Eu cred într-o alimentație echilibrată, nu sunt genul de persoane care să meargă la extreme”, explică Anca, Prințesa Polonic.
Referitor la rețetele gândite pentru ziua de 1 decembrie, Prințesa Polonic a explicat și sursa acestora. ”Pur și simplu m-am gândit la ce mănâncă românul și ce este specific țării noastre. Aflasem de pastrama de vită, care a fost un produs sută la sută românesc înainte să fie exportat de o comunitate de evrei care a trăit aici. Slănina, mai ales în sezonul acesta, nu putea lipsi, la fel fasolea bătută, humusul nostru tradițional. Am avut și nelipsiții cârnați tradiționali. Nu putea iarăși să lipsească varza murată, deși am mai pus eu acolo și puțin ulei de măsline, busuioc și niște roșii, astfel încât a rezultat o combinație interesantă. Nu e tocmai românească, dar am zis să aduc ceva în plus. Nu sunt sandvișuri special gândite pentru copii, sunt sandvișuri gândite pentru 1 decembrie”, explică Prințesa.
Evident, și desertul oferit celor mici a avut specific românesc: colțunași. ”Cel mai mult mi-a făcut plăcere să fac colțunași. E chiar rețeta bunicii mele Elvira, din Bucovina. Duc rețeta mai departe, așa că atunci când mi s-a zis să facem și un desert pentru copii, să fie ceva românesc, ce se poate face pe loc, am zis că vom face colțunași chiar dacă e un pic mai complicat. Și le-a plăcut și copiilor foarte mult”.
Copiii prezenți s-au arătat încântați nu doar de povești și sandvișuri, ci și de faptul că au fost implicați în prepararea unor sandvișuri. ”Mi-a plăcut astăzi. Am învățat, de exemplu, să întind untul pe pâine. Căci nu am mai făcut sandvișuri până acum. Mi-a ieșit un sandviș bun, cu salam, mi-a plăcut. Cred că voi face și acasă astfel de gustări”, povestea, la final, unul dintre băieții prezenți.
De altfel, și reprezentanții Rompetrol recunosc faptul că sandvișul cu salam de Sibiu și brânză de Ibănești este printre cele mai apreciate de către clienți. Acest sandviș se găsește în magazinele hei alături de sandvișurile cu somon, cu caprese sau cele cu șnițel de pui, printre altele.
Steaguri la fiecare alimentare
În timp ce micuții sibieni învățau și gustau din istoria sandvișului, clienții Rompetrol care au alimentat în cursul zilei de 1 Decembrie au primit și steaguri tricolore. Evenimentul cu Prințesa Polonic și povestașii a durat mai bine de o oră și jumătate.
Reprezentanții Rompetrol spun că au ales stația din Sibiu pentru organizarea acestui eveniment, având în vedere că aceasta este reprezentativă pentru modernizarea întregului lanț cu noul concept de brand al companiei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: coltunasi , vasile milea , John Montagu , carnati , Rompetrol Rafinare , Reprezentanţii Rompetrol , supa crema de ceapa , benzinarie , printesa polonic , Pentru Sibiu , Ana Iorga , Filip Iorga , Asociației Povestașii , Mădălina Codreanu , slanina , 1 decembrie , Prințesa Polinic , sandvisuri , Zilei Naţionale
Vizualizari: 2549
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Gogu
Acum 12 ore
X-ulescu
Acum 12 ore
Gogu
Acum 13 ore
Kokos