Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

La mulți ani, România! ”Sibiul ar fi meritat să găzduiască Marea Unire” | foto

La mulți ani, România! ”Sibiul ar fi meritat să găzduiască Marea Unire” | foto

Câteva zeci de sibieni au participat, alături de cadre militare, oficialități și politicieni, la depunerea de coroane în fața sediului Consiliului Dirigent al Transilvaniei, care a funcționat în Sibiu începând cu a doua zi după înfăptuirea Marii Uniri, consfințită la Alba Iulia în 1 decembrie 1918.

Directorul Direcției pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, este cel care a vorbit și în fața oficialităților locale, cu ocazia unei ședințe solemne care a avut loc în dimineața acestei zile la sediul Consiliului Județean Sibiu. Potrivit lui Nanu, discuțiile prin care au fost pregătite evenimentele legate de Marea Unire au luat în calcul ca Marea Adunare Națională să aibă loc la Sibiu, și nu la Alba Iulia. ”Chiar dacă Sibiul ar fi fost îndreptățit să fie gazda Marii Uniri, prin amploarea manifestărilor care au avut loc în acest secol al românilor care a început la 1801 și s-a încheiat în 1918, dar a fost aleasă Alba Iulia în memoria lu Mihai Viteazul, cel care a realizat prima unire, chiar și vremelnică. Dar, ca o recunoaștere a meritelor pe care le-a avut Sibiul, aici s-a decis să ființeze sediul Marelui Sfat Național al Țării condus de George Pop de Băsești și sediul Consiliului Dirigent, condus de Iuliu Maniu. Marele Sfat era organul deliberativ, iar Consiliul Dirigent, organul executiv. Tranzitorii, provizorii, până la consfințirea Tratatului de la Trianon, în 1920”, arată Dan Nanu.

dsc_6949

Mai puțini sibieni decât anul trecut

Depunerea de coroane în fața sediului Consiliului Dirigent al Transilvaniei, de pe str. Nicolae Bălcescu, a avut parte de mai puțini spectatori decât anul trecut. Cu toate acestea, numărul celor prezenți să depună coroane a fost mai mare: campania electorală aflată în desfășurare pentru alegerile parlamentare a trezit spiritul patriotic în mult mai mulți politicieni. Prima coroană de flori a fost depusă de reprezentanții Instituției Prefectului județului Sibiu, urmați de cei de ai Consiliului județean Sibiu, ai Primăriei municipiului Sibiu, ai Consulatului Germaniei la Sibiu și ai Garnizoanei Sibiu. Au mai depus coroane de flori alte câteva zeci de instituții publice din județ, dar și reprezentanți ai partidelor, ai unor asociații și fundații care activează aici.

Foto: Silvana Armat

dsc_6962 dsc_6995 dsc_6963

dsc_6946 dsc_6969 dsc_7005 dsc_7008 dsc_7020 dsc_7027 dsc_7039 dsc_7060 dsc_7068 dsc_7081 dsc_7106 dsc_7120 dsc_7123 dsc_7130 dsc_7159

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Pastorel Abagiu

Acum 6 ani

Când canti "Deșteaptă-te Romane" Si vezi ca nu ai spor, Doar sa le cumperi mai rămâne, Cate un ceas deșteptător!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus