Marţi,
24.06.2025
Partial Noros
Acum
28°C

200 de ani de istorie, la licitație în luna cadourilor: Sibavis, Mătasea Română, Concefa

200 de ani de istorie, la licitație în luna cadourilor: Sibavis, Mătasea Română, Concefa

Din trei societăți sibiene care, împreună, au 200 de ani de istorie au mai rămas câteva anunțuri de licitație, prin care lichidatorii judiciari fac publicitate vânzării ultimelor active. Acum cinci ani, în cele trei societăți mai lucrau peste 600 de sibieni.

Cea mai recentă întreprindere ”istorică” a județului ale cărei spații de producție și administrare, plus o parte din utilaje, sunt scoase la vânzare este Mătasea Română SA. Înființată acum 80 de ani de trei sași, naționalizată în 1949 și privatizată către un grup ”româno-german” (după cum se arată pe site), întreprinderea s-a specializat în producerea de țesături tip mătase.

După un 2012 încheiat cu pierderi de aproape un milion de lei la un rulaj total de șapte milioane de lei, acționarii fabricii din Cisnădie au decis să ceară intrarea în insolvență. Tribunalul Sibiu a admis cererea în aprilie 2013. Anul trecut, fabrica mai funcționa cu aproximativ 50 de angajați. Acum, însă, administratorii judiciari de la Expert Insolvență SPRL scot la vânzare toate construcțiile și terenurile societății, alături de alte câteva bunuri mobile, situate în sediul de pe str. Cetății, la nr. 20 (foto principală). În total, valoarea bunurilor scoase la licitație este de trei milioane de lei, fără TVA: corpul administrativ în suprafață de 1.400 de mp, două hale cu mai multe niveluri, un atelier de tâmplărie, compresoare, răcitoare, uscătoare sau strunguri. Primul termen al acestei licitații anunțată zilele acestea a fost stabilit pentru 12 ianuarie 2017.

Restul din ”Concefa”

Înființată în 1937 în cadrul Regionalei Căi Ferate Brașov și transformată în societate pe acțiuni de către Statul Român în 1991, destinul SC Concefa SA avea să se încheie sub conducerea omului de afaceri sibian Horațiu Cercel. Retras din lista acționariatului, Cercel a cerut intrarea în insolvență a societății de construcții în primăvara anului 2012. Planul de reorganizare aprobat, care se baza pe vânzarea unor ansambluri imobiliare începute înainte de criză, dar și a altor active ale societății nu a dat roade. Anul trecut, Tribunalul Sibiu a admis divizarea societății, astfel încât aproximativ șase procente din activul și pasivul ”vechii” Concefa să fie transferate către o societate nou înființată, cu același nume, dar care să supraviețuiască.

sediu-concefa Zilele trecute, lichidatorii judiciari de la Casa de insolvență Transilvania au scos, din nou, la licitație sediul fostei companii, situat în Sibiu, pe str. Henri Coandă. 924.000 de euro a fost suma cerută pentru clădirea cu cinci niveluri, în care sunt amenajate și birouri, și terenul de 18.000 de mp, pe care se află o stație de betoane. Nimeni nu a oferit prețul cerut, așa că în prezent cei de la Casa de insolvență mai cer pe respectivele bunuri 850.000 de euro, tot fără TVA. Acum cinci ani, în cadrul Concefa SA mai lucrau peste 450 de angajați.

Singurele ouă

Cam 40 de ani de istorie strânge SC Sibavis SA, ale cărei începuturi se regăsesc în zona fostelor CAP-uri din Apold și Miercurea Sibiului. ”După 1990, SC Sibavis SA a fost singura unitate de profil din județ, asigurând necesarul de ouă pentru întregul județ”, se arată pe site-ul de prezentare al societății. Cumpărată de Horațiu Cercel prin intermediul Concefa, Sibavis a intrat în insolvență, la cerere, în iunie 2012. Afacerea cu ouă a constructorului nu a funcționat, astfel încât în vara anului trecut, Sibavis a intrat în faliment, fiindu-i scoase la vânzare bunurile. Pentru ferma din Dobârca (clădire de birouri și patru grajduri), suma cerută este de 300.000 de lei, fără TVA. Pentru ferma de păsări de lângă Sibiu (birouri, 16 hale, stație de sortare și depozitare ouă), prețul de pornire al licitație a fost stabilit la 780.000 de lei, fără TVA.

sibavisTerenurile pe care este construită ferma de la Sibiu aparțin, însă, municipiului Sibiu. Cum nimeni nu s-a prezentat, până acum, la licitații, următoarea tentativă de vânzare a ce a mai rămas din Sibavis a fost programată pentru ziua de 9 decembrie. Acum cinci ani, Sibavis avea aproximativ 50 de angajați.

Foto: Google Street View

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 8 ani

Uite așa se încheie și distrugerea industriei sibiene! Am ajuns în societatea de consum! Noi nu mai producem, ci consumăm ce-au produs alții... și măcar dacă ar fi lucruri bune...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus