Vineri,
17.09.2021
Partial Noros
Acum
20°C

Se poate trăi din magie? Răspunsul a doi magicieni care au fost la Sibiu

Se poate trăi din magie? Răspunsul a doi magicieni care au fost la Sibiu

Fiecare dintre noi a văzut măcar o dată în viață un spectacol de magie, un iepure ieșind dintr-un joben sau un truc cu cărți. Aplauzele și întrebarea „Cum a făcut asta?” sunt cele mai mari mulțumiri ale magicienilor pentru că astfel își confirmă reușita numărului de magie. Însă, nici partea financiară nu este de neglijat. Doi dintre magicienii invitați la festivalul „Sibiu Magic Show” ne-au spus că din magie încă se câștigă, și se câștigă bine.

Atâta timp cât sunt adaptate în funcție de vârstă și reîmprospătate, publicul încă gustă spectacolele care jonglează cu vizibilul și invizibilul. Cei doi magicieni, Cristianis și Daniel Moldovan ne confirmă acest lucru.

„Publicul este fascinat de ceea ce vede în scenă”

Cristianis este din Bacău și prezintă spectacole de magie clasică de mai bine de 25 de ani. Anul acesta, alături de alți magicieni a fost invitat la Sibiu pentru a-i distra și lăsa cu gura căscată în același timp atât pe cei mai mici, cât și pe cei mai mari. El spune că magia încă prinde indiferent de vârstă, atâta timp cât o faci din plăcere.

„Publicul este fascinat de ceea ce vede în scenă, dacă știi ce să-i arăți, cum să-l aduci în primul rând în sala de spectacol și apoi cum să-ți prezinți produsul. Magia prinde, prinde orice moment, mai ales dacă ai momente de magie interactivă, apariții și dispariții de persoane, transformări și levitații”, spune Cristianis.

De-a lungul timpului, acesta și-a creat un stil, preferând numerele clasice de magie, adaptându-se din mers noilor cerințe ale publicului. „Acestor numere mai vechi le dăm culoare, le punem pe muzică antrenantă, adaptată. Nu sunt momente neapărat vechi, doar că sunt prezentate de mai mult timp. Fiecare magician și-a creat propriul său stil de lucru și lucrează în felul lui. Alții poate au un stil mai nou, cu apariții mai inovative”, completează magicianul.

sibiu-magic-show-2 foto: Teatrul Gong Sibiu / Robert Bârlea

Spectacole diferite pentru fiecare vârstă

Daniel Moldovan este din Bistrița și de 14 ani face magie sub formă profesională în Spania. Fiecare truc pe care îl face, trebuie să-l adapteze în funcție de vârsta publicului, deoarece nu poate prezenta un spectacol pentru copii adulților sau invers.

„Copiii sunt fascinați de momentele în care scoți lucruri din gură, lucruri care nu ar trebui să fie acolo. Poți să faci asta o jumătate de oră fără să-și dorească să vadă și altceva. Dar, pe de altă parte, copiilor le plac foarte mult numerele cu animale. Sunt foarte entuziasmați de apariția animalelor în scenă. Trebuie să fie și muzică și foarte multe culori”, spune Daniel.

Adolescenții, spune el, nu au răbdare și vor să vadă că s-a întâmplat magia într-o secundă, „acum să apară, acum să dispară”, menționează magicianul. Spre deosebire de aceștia, adulții sunt cei care vor să vadă un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. „Vor să vadă profesionalism, să vadă că îți dai interesul pentru ei și că faci ceea ce îți place”, spune Daniel.

sibiu-magic-show-3 foto: Teatrul Gong Sibiu / Maria Ştefănescu

Magie adaptată secolului XXI

Fiecare spectacol înseamnă și foarte multe ore de repetiții. Unele numere le exersează de ani buni și tot mai simt nevoia să le îmbunătățească, iar altele le învață din mers pentru că două spectacole nu pot fi niciodată identice.

„Fiecare moment trebuie să-l adaptezi și la timpurile noastre. Porumbeii niciodată nu cred că o să se poată moderniza, dar sunt alte lucruri care se pot aduce la zilele noastre”, spune Daniel.

Și Cristianis simte că publicul cere mai mult, dar el preferă să-și păstreze stilul. „Eu sunt pe clasic, cu săbii, cu porumbei și cu iepurași uneori, dar tot timpul aduc ceva nou. Dacă aș fi adus an de an același spectacol, poate, nu aș mai fost invitat”, spune el.

sibiu-magic-show-4 foto: Teatrul Gong Sibiu/ Robert Bârlea

„Se poate trăi și se câștigă bine”

Atunci când faci ceea ce-ți place, și mulțumirile încep să apară. Chiar dacă muncesc foarte mult, pe plan financiar, cei doi spun că sunt mai mult decât mulțumiți. „Se poate trăi și se câștigă bine. Bineînțeles că trebuie să fie constant și este foarte multă muncă. Lumea crede că un spectacol de magie este o oră și atât. Dar în spatele la ora aceea sunt luni, chiar ani de muncă”, spune Daniel.

Și Cristianis spune că își poate permite oricând un concediu fără a face eforturi supraomenești. „Chiar poți să trăiești din magie. Eu din asta trăiesc. Îmi permit concedii, îmi permit investiții pentru că sunt tot felul de producții, eu mi le concep. Mulțumirea nu este numai financiară”, menționează acesta.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus