Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

CNATDCU: Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

CNATDCU: Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea de doctorat

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, este decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), anunţată oficial într-o conferinţă de presă. Potrivit reprezentanţilor Consiliului, retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată, transmite news.ro

Mircea Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice a CNATDCU şi profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat că sesizarea depusă în 13 octombrie privind un presupus plagiat în teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost analizată de trei experţi din Comisia de lucru constituită, care au prezentat rezultatele analizei într-un raport transmis Comisiei de Ştiinţe Jjuridice, unde a fost avizat ca atare şi a fost supus joi discuţiei în Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză.

"Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare sau plagiat-parazitism, dar pasajele care pot cădea sub încadrarea de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei, însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea”, a spus Mircea Bob.

El a precizat că în raportul Comisiei de lucru se menţionează că proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, iar aceste "împrumuturi neautorizate” sunt fraze care nu conţin idei originale sau particulare, ci sunt făcute din generalităţi sau „prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific”.

"În opinia Comisiei de lucru însuşită de Comisia de ştiinţe juridice şi de Consiliul General, retragerea titlului de doctor autorului tezei supusă expertizei apare ca find o sancţiune excesivă şi neadaptată”, a mai spus Mircea Bob.

El a arătat că experţii din Comisia de lucru au menţionat că o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care, fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, autorul acesteia şi-a însuşit ideile sau expresiile altuia fără a-l cita, la un nivel la care, în lipsa acestei preluări, ar fi afectată substanţa lucrării, excluzând din această analiză afirmaţiile intrate în limbajul comun al unui domeniu de studiu, care se regăsesc în majoritatea operelor din domeniu, sursa originală fiind pierdută.

"Prin urmare, Comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctor. Sancţiunea este excesivă şi neraportată la cele câteva similitudini constatate, iar în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare, Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită ministrului Educaţiei Naţionale propunerea de a se menţine titlul de doctor al doameni Laura Codruţa Kovesi”, a adăugat Mircea Bob.

El a precizat că decizia a fost luată după ce Consiliul General şi-a însuşit raportul Comisiei Juridice, cu 35 de voturi "pentru" menţinerea titlului de doctor şi cu o singură abţinere.

Vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh, a spus că la şedinţa Consiliului General a fost asigurat cvorumul necesar cu 36 de membri, dintre care 23 au fost prezenţi în sală, 11 au participat prin intermediul Skype şi două voturi au fost exprimate electronic.

Mircea Bob a declarat, pentru News.ro, că în analiza tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu a fost folosit niciun soft, care s-ar baza pe o bază de date de lucrări şi ar putea oferi doar o ”idee”.

Anterior, Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat făcute de Mugur Ciuvică în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că 564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 la sută.

Pe 30 septembrie 2016, şefa DNA preciza că teza sa de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri).

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ şi a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, nu va fie cu supărare, dar cata credibilitate poate avea o comisie care si cu alt prilej, vezi cazul Ponta, si-a dovedit obedienta fata de persoane aflate in funcții publice ce dețineau frâiele puterii, pentru ca ulterior sa modifice verdictul?....
Raspunde

RESPECT

Acum 7 ani

NICI NU CREDEAM CA VA FI ALTFEL,TOATA STIMA SI RESPECTUL PTR. ACEASTA DOAMNA CARE PARE A FII SINGURA IN LUPTA PE CARE O DUCE,II DORESC NUMAI BINE .
Raspunde

Ciobanu

Acum 7 ani

Mi-as insusi si eu 4% din PIB daca 4% nu inseamna furt.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

doctor

Acum 7 ani

Pentru idioata de servici: era vorba de alte persoane în comisie, dar "amănuntul" ăsta este nesemnificativ pentru un provocator cretinoid. Pentru idiotul de cioban: în afară de comentarii anonime și tembele de două rânduri, ai scris vreodată altceva??? Știai că o cerere nu începe cu "CERERE"? Ei bine, când vei scrie vreo lucrate științifică fără sofisme și analogii penibile, poate vei avea voie să comentezi. Până atunci continuă să spargi recordul la Candy Crash...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, tu care ti-ai atins limita incompetentei, încă n-ai aflat ca se spune serviciu, sau ti s-a facut "foame" in toiul nopții?....
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Pentru eruditu' de serviciu: asa cum am stabilit, tu nu faci decât sa întărește cele spuse de mine, acea comisie, cu membrii ei "pasageri" își manifesta obedienta fata de alti centri de putere... Sigur ca odata cu schimbarea garniturii politice, vor veni alti erudiți ca tine, care vor da verdictul:plagiat....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un cititor

Acum 7 ani

Pana la urma si daca plagia 110% putin imi pasa, atat timp cat mai aresteaza din hotii ordinari din jurul nostru. In situatia in care am ajuns, furtul intelectual nu mai poate fi numit nici macar contraventie ...
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, sunt de acord cu tine. La fel mi-e paralel daca Puie a plagiat sau nu, dar aceasta joaca de-a uite plagiațu' nu-i plagiatu' cred ca ridica semne de întrebare asupra credibilității unor instituții abilitate a face lumina in acest "întuneric" in care se zbate societatea românească....Si ne mai miram de ce aceasta lehamite ce-a cuprins marea masa a alegătorilor!?
Raspunde

Dan

Acum 7 ani

Mă bucur pentru soluția data. Tot respectul pt. Dna Kovesi, un om corect aflat în slujba apărării statului de drept. Felicitari !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus