„Nu-mi permit să merg în fiecare weekend acasă”, „Meseria mă obligă se lucrez mâine” sau „Oricum nu cred în schimbări” au fost cele mai multe răspunsuri pe care le-am primit de la studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu când i-am întrebat dacă vor vota duminică. Chiar dacă Guvernul a emis o ordonanță prin care aceștia beneficiază de transport gratuit cu trenul din localitățile în care studiază către cele de domiciliu, acest lucru nu pare a-i determina pe tineri să meargă să voteze. Din cei opt tineri pe care i-am întrebat, doar trei o să pună mâine ștampila pe buletinul de vot.
Cu toate că drumul cu trenul este gratuit pentru studenți între 8-12 decembrie, acest lucru nu îi convinge să meargă acasă să voteze.
Au crezut că pot vota și la Sibiu
Ștefania este studentă în anul I și este din Onești. Ea spune că nu există niciun traseu direct care să lege Transilvania de Moldova, și oricum, și dacă ar fi fost, ar fi pierdut o zi întreagă pe drum.
„Nu-mi permit să merg în fiecare weekend acasă deoarece drumul este foarte scump și lung. Sunt 260 de km. Autobuzul este undeva la 60 de lei pe sens, iar cu banii aceia pot să stau liniștită o săptămână. Dacă s-ar fi decontat și biletul pentru autobuz aș fi prima care ar fi mers la vot. Oricum, inițial am crezut că se poate vota și la Sibiu”, spune tânăra.
Nici Mariana din județul Alba nu știa că nu se poate vota în Sibiu, iar călătoria cu trenul i se pare mult prea lungă și obositoare pentru 90 de kilometri. „De obicei merg acasă cu autobuzul, și fac o oră. cu trenul fac undeva la patru ore. Merge foarte încet, așteaptă în stații și are întârziere. Îmi pare rău că nu merg. Aș fi ales un partid tânăr, să nu mai fie aceiași oameni”, mărturisește tânăra.
Chiar dacă este masterandă în anul I, Alina lucrează, iar serviciul o ține, mâine, departe de casă și totodată de șansa de a vota. <<Noi, tinerii, suntem din nou afectați de niște „reguli actualizate”, care nu s-au mai pus în practică până acum. Nu mai avem posibilitatea să votăm, dacă nu suntem acasă, decât pe listele suplimentare din județul de domiciliu. Ne-au dat transport gratuit, dar cei mai mulți votam pe listele suplimentare. Meseria mă obligă să lucrez mâine. Vreau să merg la vot și nu pot. Eu sunt din Vâlcea. Ce să fac, să merg până la Câineni cu acel magnific tren gratuit? Fizic nu am cum și mulți sunt în situația mea, din păcate. Și apoi ne mai plângem că nu ies tinerii la vot, păi oare de ce?>>, afirmă Alina.
„Oricum nu cred în schimbări”
Chiar dacă între Sibiu și Mediaș sunt doar 50 de kilometri, Roxana, studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio Umane, nu va merge acasă să voteze. Ea nu știa că se decontează drumul cu CFR și se gândește să încerce să voteze pe listele suplimentare, aici, la Sibiu. „Nu prea știu exact unde să merg, nu ni s-a zis, nu ne-a anunțat nimeni. Până acum nu am votat decât la mine în oraș”, spune studenta.
O situație similară ne prezintă și Laura din Victoria. Își propusese să meargă la vot deși, spune ea, a fost dezamăgită de mai multe ori, însă o problemă ce a apărut între timp, o ține duminică la Sibiu.
„Oricum nu cred în schimbări foarte mari pentru că de atâta timp tot nu s-a schimbat nimic. În trecut am fost la vot și nu am avut rezultatele dorite și am fost dezamăgită”, spune studenta din anul III.
Spre deosebire de aceasta, Vlad, student în anul I la Facultatea de Drept, cu reședința în aceeași localitate, merge negreșit la vot. El spune că a fost întrebat de mai mult ori dacă merge la vot, iar răspunsul a fost afirmativ de fiecare dată. „Dacă studenților le-ar păsa mai mult despre acest eveniment, mai ales că Guvernul decontează drumul cu trenul pentru ei în acest weekend, ceea ce mi se pare o idee foarte bună și o încercare de a atrage la vot cât mai mulți tineri, cu siguranță că imaginea țării ar putea arăta altfel pe viitor”, spune tânărul.
„Trebuie să votăm pentru a fi reprezentați corect”
Chiar dacă nu au ales călătoria cu trenul, Monica și Iulia merg acasă să voteze, dorindu-și un viitor mai bun pentru ele și totodată pentru România. Monica este studentă în anul III și este din Râmnicu Vâlcea, iar duminică va fi încă de la primele ore ale dimineții prezentă la secția de votare. „Merg la vot în speranța că votul meu va produce o schimbare. Eu cred că atunci când votăm, cei mai mulți nu ne gândim atât de mult la persoană cât la partidul din care facem parte aceasta. Am avut o bună bucată de vreme în care am putut să studiez și pot să zic că m-am informat și m-am hotărât”, spune tânăra. Ea consideră că acordarea călătoriilor gratuite cu trenul are la bază un scop politic, nicidecum unul civic.
„Pe mine una, nu mă avantajează călătoria cu trenul. Toată lumea știe că timpul se dublează sau triplează față de un alt mijloc de transport și nu sunt dispusă să pierd atâta timp pe drum. Oricum, nu cred că ar trebui să facă altceva pentru a stimula tinerii să meargă la vot pentru că ei trebuie să-și inducă lucrul acesta ca pe o necesitate, ca pe un bine pe care îl fac comunității”, adaugă tânăra.
Chiar dacă merge cu autobuzul, Iulia alege să nu pună distanța drept motiv al neprezentării ei la vot. „Pentru mine, cei peste 100 de kilometri pe care îi am de parcurs până acasă nu reprezintă un impediment, de aceea am decis să merg acasă să votez. Nu pot să rămân indiferentă, nu pot să nu votez și, în special, nu pot să ignor importanța reprezentativității. Trebuie să votăm pentru a fi reprezentați corect în Parlamentul României”, crede tânăra din județul Alba.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2898
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 4 ore
Adi Gliga
Acum 5 ore
Canaris
Acum 5 ore
Aci Duțu
Acum 5 ore
Nobody