Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Când dreapta se bate, câștigă stânga

Am scris săptămâna trecută că PSD a profitat cel mai bine de noul joc electoral. Am sesizat atunci că social-democrații s-au substituit încet, încet, într-un partid de centru-dreapta. Au venit în campanie cu un program extrem de concret. Scoatem CASS-ul de la toate pensiile, TVA zero la vânzarea de locuințe, impozit regresiv în trepte, TVA de 18% din 2018. Lucruri concrete, palpabile, calculabile, exacte, chiar dacă multe sunt praf în ochi, prostii sau lucruri ce nu vor deveni realitate niciodată. Omul nu vrea literatură în campania electorală, ci adoră matematica. Politica omului de rând se face pe cifre, pe  bani, pe portofel, nu pe moartea căprioarei. Față de alte campanii, am spus că PSD a învățat foarte multe de la liberali. Dintr-un om mic de statură, cu bască pe frunte, PSD a devenit un tip elegant, cu mapă și tabletă pe care îți arată grafice 3D.

Pe de altă parte, nu am crezut că USR poate obține mai mult de 7%, la nivel național, dintr-un motiv destul de simplu: campania lor s-a limitat doar la electoratul destul de inteligent încât să priceapă ceva. Și a luat aproape în exclusivitate de la PNL. Nici nu cred că au strâns foarte mulți care fără ei n-ar fi votat pe nimeni. Liberalii, pe de altă parte, n-au putut fura din altă parte. Atâta ”dreaptă” avem în țara asta. PNL a trăit cu spaima de la locale, unde în București a suferit trauma USR. Și a încercat să devină la nivel național, în campania pentru alegerile parlamentare un fel de USR mai mare.

Au uitat un lucru:

Nu degeaba România e pe penultimul loc ca nivel de trai în Uniunea Europeană. Nu degeaba avem un grad extrem de ridicat de asistență socială. Ăștia suntem. Nu putem merge la infinit cu excepțiile cu care credem că fraierim pe toată lumea, să părem că suntem altfel decât în realitate. În sport defilăm de 50 de ani cu Hagi, Năstase și Nadia și ne credem super-elită. Când vorbim de tineri zicem de IT și olimpicii de la fizică și credem că toți se vor da la o parte. Nu. De fapt scoatem mereu în față vârfurile ca să acoperim o imensă grămadă de balast. Nu ne-a preocupat niciodată balastul. L-am aruncat sub preș de fiecare dată când am avut pe cineva în vizită.

USR trebuia să-i convingă pe oamenii de la sate că există și o altă alternativă decât să stai cu mâna întinsă. Dar a fost mult mai ușor să vorbești cu cineva care să te înțeleagă. Când dreapta se bate, câștigă stânga. Punct.

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da-mi voie sa-ți spun ca te înșeli, "dreapta" e mult mai numeroasa doar ca, nu a fost prezenta in actualele alegeri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus