Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Shopping în 2017. Se mărește Mall-ul din Șelimbăr, mai apar două în Sibiu. În plus, Billa dispare

Shopping în 2017. Se mărește Mall-ul din Șelimbăr, mai apar două în Sibiu. În plus, Billa dispare

Pentru anul 2017 se anunță investiții importante în domeniul centrelor comerciale și pe piața de retail. NEPI (New Europe Property Investments) a achiziționat anul trecut Sibiu Shopping City, pentru suma de 100 de mil. de euro. Noul proprietar a anunțat investiții preconizate pentru anul acesta se ridică la 10 milioane de euro. Galeriile comerciale vor fi reconfigurate, va fi construit un etaj pentru zona de restaurante și mall-ul va fi dotat cu cinematograf.

În luna iunie 2016, Consiliul Local Sibiu a aprobat planul urbanistic zonal pentru un nou centru comercial, care ar urma să fie ridicat pe terenul de pe strada Lector, din zona Podului Gării. Noul mall al Sibiului va avea o suprafață închiriabilă de 42.000 de metri pătrați. Deschiderea a fost programată pentru cea de-a doua parte a anului 2018, iar investiția totală a fost estimată la 70 de milioane de euro. Festival Shopping Center va fi primul centru comercial de tip mall din Sibiu şi va fi ancorat de un hipermarket. În total, va avea 160 de spaţii comerciale. Mall-ul are prevăzut și un cinematograf modern, pe o suprafață de peste 2000 de metri pătrați. De asemenea, noul mall va avea 1100 locuri de parcare, atât într-o parcare subterană cât și la suprafață. (despre acest subiect s-a mai scris aici)

Oamenii de afaceri Kurt Wagner și Klaus Reisenauer, a anunțat oficial, anul trecut, dezvoltarea unui park de retail la ieșirea din Sibiu spre Mediaș, în vecinătatea magazinului de bricolaj Hornbach. Proiectul se întinde pe o suprafaţă de 45.000 mp, iar investiţia necesară construcţiei ar urma să depăşească valoarea de 30 de milioane de euro. ”Proiectul din Sibiu ar urma să fie dezvoltat în mai multe etape, iar în prima parte a proiectului vom construi hipermarketul, ancora principală, cu o galerie, cele două proiecte urmând să se ridice la 20.000 mp”, au anunțat oficialii Oasis Retail Development, firma care va dezvolta parcul de retail.

Transformări în retail

Pe de altă parte, în acest an brandurile XXL MegaDiscount și Billa vor dispărea de pe piață. Și în Sibiu toate magazinele Billa vor fi rebranduite cu sigla Carrefour, în formula Market.

În Șelimbăr este așteptat să se deschidă în acest an un magazin Selgros, în apropierea Dedeman și Lidl de la ”granița” cu Sibiul.

Totodată în acest an este foarte probabil ca o parte din comerț să se mute în on-line. Valer Hancaș, director Corporate Affairs & Comunicare al Kaufland România, declara pentru site-ul profit.ro că este fezabilă o lansare în on-line, spre sfârșitul anului 2017. Retailerul german Kaufland a anunțat la începutul anului 2016 că vrea să-și lanseze operațiunile online până în 2017, pentru care va dezvolta un departament special, potrivit planetretail.net, care citează publicația germană Lebensmittel Zeitung.

Legislație 2017: produse românești, noi case de marcat și cashback

Conform profit.ro, în 2017, comercianții cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 2 milioane de euro au obligația ca pentru carne, legume, fructe, miere, ouă, lactate și produse de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din lanțul alimentar scurt, adică de pe piața locală, potrivit legii 321/2009. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați. Marile magazine au și obligația de a organiza evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare românești.

 

Din 1 octombrie 2017, retailerii vor trebui să-și schimbe casele de marcat cu jurnal pe hârtie cu case de marcat cu jurnal electronic. Conform legislației încă în vigoare, comercianții trebuie să înlocuiască aparatele de anul viitor (în mai multe etape, în funcție de dimensiunea afacerii), astfel încât, din 2018, acestea să fie conectate la server-ul ANAF.

Tot din 2017 trebuie aplicată și Legea cashback, pe baza căreia magazinele pot acorda, la cerere, până la 200 de lei cash clienților.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

coco chanel

Acum 7 ani

Dar reducerile de când încep?
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

După ce termină pesediști de măcelărit bugetul și țara vin natural și reducerile. Reducem din mâncare, reducem din haine, reducem din concediu și mă rog fiecare ce reduceri mai vrea și poate!
Raspunde

marius

Acum 7 ani

In loc de mall pe strada Lector mai potrivit era noul spital.
Raspunde

Odinee

Acum 7 ani

Lasă ma ca poate face Iohannis ca e de 2 ani președinte... insa prin Sibiu nicio schimbare... probabil o sa se înmulțească doar cele 6 case.
Raspunde

Tu es stultior quam asinus

Acum 7 ani

Plictisitoare poveste, din 2008 tot repetam placa. Plina Germanica si Ungarica de mall-uri in plin centru, tarisoarele care ne-au invatat cum sa ''pastram'' patrimoniul cu TERMOPANE ! Asta dpua ce i-au futut englezii, americanii si rusii. Vorba aia: daca eu n-am , tu de ce sa ai (cladiri istorice). Pe cand un Kaufland in Piata Mare? Doar e unul si in Dresda, Lubeck, Koln ....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un sibian

Acum 7 ani

esti un mizerabil!! Orice centru istoric in Jermania sau Ungaria arata mult mai bine ca mizeriile din 90% ce se pretind a fi istorice in tzara asta, cu Kauflandu si termopane cu tot!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus