Luni,
18.01.2021
Parțial Noros
Acum
-5°C

Maternitatea din Sibiu, dotată cu o masă de resuscitare pentru salvarea copiilor născuți prematur

Maternitatea din Sibiu, dotată cu o masă de resuscitare pentru salvarea copiilor născuți prematur

Începutul de an vine cu vești bune pentru Maternitatea din Sibiu. Începând cu luna ianuarie Maternitatea dispune de o masă radiantă cu modul de resuscitare pentru salvarea copiilor născuți prematur. Aparatul, în valoare de 17.000 de euro, a fost donat de către Salvați Copiii România, care va continua și în 2017 efortul integrat pentru reducerea mortalității infantile.

398 din cei  2.940 (13,5%) de copii veniți pe lume anul trecut  la Maternitatea din Sibiu s-au născut prematur și au avut nevoie de suport medical imediat și de calitate pentru a supraviețui. În condițiile în care rata mortalității în județul Sibiu a fost, în 2015, de 6,5 la mie, este necesară o atenție sporită acordată maternităților, astfel încât medicii să poată lupta cu instrumente adecvate pentru viața prematurilor.

dotare-salvati-copiii_sibiu

“Sunt lucruri care trec dincolo de procentele care se văd. Se vede că mortalitatea neonatală a scăzut, însă echipamentele moderne ne ajută să trecem dincolo de asta și să ne gândim în termeni prognostici nu numai la supraviețuire, ci și la felul în care supraviețuiesc acești copii. Și de aceea vorbim, astăzi, de minutul de aur, pentru că ceea ce fac colegii noștri înainte de naștere ca intervenții prenatale și apoi ceea ce facem noi cu nou născutul în primul minut are impact deosebit nu doar pe mortalitate, ci mai ales pe prognosticul pe termen îndelungat. Ajutându-ne pe noi să dăm familiilor copii care nu doar au supraviețuit, ci care vor avea un viitor. Echipamentele nu sunt dotate doar cu capacități funcționale, nu te ajută doar să tratezi, te ajută și să faci lucrurile astea în siguranță. Fiecare echipament nou venit ne ajută, fără ele nu prea ne-am descurca”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu.

2

Până acum resuscitarea se făcea cu mai multe aparate, un aparat separat pentru monitorizare, un alt aparat pentru amestecul de gaze ș.a. Practic, masa nouă de resuscitare le adună pe toate, astfel încât este mult mai ușor de manevrat, mai rapid, mai eficient și mai în siguranță.

Demersul Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015 iar la Sibiu rata mortalităţii neonatale a scăzut în continuare de la 6,5 la 4,4 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016.

”Nici un minut nu poate fi pierdut, atunci când este vorba despre un prematur care trebuie îngrijit, susținut medical până când prinde singur putere să facă față lumii exterioare. Nimic, însă, nu se compară cu ziua în care un copil născut prematur poate să plece acasă. Suntem conștienți că efortul de a reduce rata mortalității infantile în România nu poate fi decât unul asumat pe termen lung. Am decis să ni-l asumăm, pentru că rezultatele se văd, iar ele se cuantifică în vieți puse pe un făgaș firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015 iar la Sibiu rata mortalităţii neonatale a scăzut în continuare de la 6,5 la 4,4 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016. În 2014 și 2015, Organizația Salvați Copiii a mai donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu un incubator performant de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți în valoare de aproximativ 30.000 de euro.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus