Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Sibiul cultural în 2017. Premiere și proiecte noi

Sibiul cultural în 2017. Premiere și proiecte noi

Premiere și colaborări noi. Așa s-ar putea descrie anul 2017 pentru cele mai importante instituții culturale ale Sibiului. Nici soluționarea problemei Casei de Cultură a Sindicatelor nu lipsește din dorințele celor care, până anul trecut, își puneau în scenă spectacolele acolo.

Teatrul este unul dintre domeniile avizate și dezvoltate în Sibiu. Locuitorii sunt obișnuiți de mici cu lumea actorilor, a scenei și a poveștilor spuse acolo. Teatrul Național „Radu Stanca” și Teatrul pentru copii și tineret „Gong” reușesc, de la an la an, să evolueze și să facă lucruri noi.

Noutăți la teatru

Începând din 2017, managerul teatrului Gong, Adrian Tibu, își dorește să extindă Festivalul Tânăr de la Sibiu. „Încercăm să promovăm literatura pentru copii. E o zonă care a fost oarecum neglijată și în special dramaturgia pentru publicul tânăr. În România nu se mai scriu spectacole de teatru pentru copii și pentru adolescenți și încercăm prin aceste invitații și prin aceste sesiuni să creăm noi texte”, explică Adrian Tibu. Mai mult decât atât, el spune că în acest an vor avea loc patru premiere, dintre care două vor fi la secția română. „Încercăm să aducem arta vizuală în rândul tinerilor și să dezbatem prin acest concept realitatea din jurul nostru”, mai spune managerul Teatrului Gong.

Coproducții noi cu teatre din întreaga lume și dezvoltarea unui program Erasmus+. Asta își doresc reprezentanții Teatrului Național „Radu Stanca” să realizeze în anul ce tocmai a început. „Așteptăm să concretizăm cele două mari coproducții cu Centrul Național de Artele Spectacolului din Beijing, cu Teatrul Național din Shanghai, cu Festivalul Internațional de Teatru și Artele Spectacolului de la Shanghai, și de asemenea cu Phase7 care se va implica în crearea spectacolului de deschidere în spații neconvenționale. De asemenea, așteptăm coproducția europeană cu cele patru orașe: Dresda, Budapesta, Stuttgart și Sibiu. Am mai aplicat pentru alte trei proiecte și așteptăm deciziile Comisiei Europene în luna martie”, spune Constantin Chiriac, directorului Teatrului Național „Radu Stanca”.

Pe lângă asta, și dezvoltarea unui program Erasmus+ împreună cu Universitatea „Lucian Blaga”și universități din Europa, Asia, Statele Unite și Canada este un alt obiectiv al anului. „Vom dezvolta un program strategic cu Teatrul Național din Seul, cu Festivalul de Artele Spectacolului de la Seul. Bursa de Spectacole va coopera direct cu cele mai importante burse de spectacole din lume, pornind de la CINARS, până la Bursa de Spectacole de pe Coasta de Est și Coasta de Vest a Statelor Unite, două cele mai mari burse din Statele Unite”, adaugă directorul TNRS.

Situația Casei de Cultură a Sindicatelor să fie rezolvată”

Anul 2017 se arată plin de premiere pentru Teatrul de Balet din Sibiu. Pe lângă spectacolele din repertoriu, în acest an, vor mai adăuga cinci spectacole de balet clasic, neoclasic și dans contemporan. Soluționarea problemei cu Casa de Cultură a Sindicatelor este una dintre dorințele cele mai aprige ale reprezentanților Teatrului de Balet. „Ne păstrăm speranța că în anul 2017 se va găsi o soluționare a situației critice prin care trecem de mai bine de un. Sperăm că în acest an situația Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu să fie rezolvată, aceasta fiind singura scenă din Sibiu potrivită pentru spectacolele mari de balet pe care le avem în repertoriu”, spune Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet din Sibiu. Din acest an, vor avea un nou sediu administrativ, care se construiește în Parcul Tineretului, pe amplasamentul fostului Teatru de Vară. „Lucrările la noul sediu sunt într-un stadiu avansat, clădirea are deja acoperișul montat, constructorul garantând că în aprilie, cel târziu mai 2017, lucrările vor fi finalizate”, adaugă directorul TBS.

200 de ani de existență a Muzeului Brukenthal

Pe lângă lumea spectacolului, nici proiectele muzeelor din Sibiu nu sunt de ignorat. Muzeul Național Brukenthal împlinește în acest an vârsta de 200 de ani de existență. De aici, au fost inspirate expozițiile, logo-ul și simbolul, iar colecțiile muzeale vor arăta evoluția din vremea Baronului Samuel von Brukenthal până în zilele noastre. Activitățile de reamenajare ale expozițiilor permanente de la etajul II al Palatului Brukenthal, calendarul celor 14 expoziții temporare și al celor șapte simpozioane științifice sunt numai câteva dintre lucrurile care se vor desfășura în acest an la muzeu. „Unele expoziții propun selecții reprezentative de lucrări, altele aduc în atenția publică piese aflate rar în expunere sau puțin cunoscute. Vizitatorii sunt invitați să călătorească în lumile cartografiei, mineralogiei sau a vieții cotidiene din Transilvania secolelor XVII și XVIII, să îl redescopere pe Samuel von Brukenthal prin intermediul colecțiilor sale de biblii sau a apropiaților săi din mediul artistic, să pătrundă în povestea balurilor de altă dată dar și a grădinii secrete din tapetul oriental al saloanelor palatului”, scrie directorul general adjunct al Muzeului Național Brukenthal, Dana Hrib în agenda culturală a anului 2017.

Picnic în Muzeul în aer liber Astra

În toamna anului trecut, reprezentanții Muzeului în aer liber Astra au demarat un proiect care prevede realizarea de alei suspendate, iar vizitatorii vor putea face picnic în pajiștea cu flori și vor putea cumpăra legume proaspete din grădinile cu zarzavaturi tradiționale. Proiectul va fi funcțional din 2018, iar din primăvara acestui an se vor începe primele lucrări de parcelare a grădinilor și de organizare a zonei de picnic. „Ne dorim ca la final să putem oferi vizitatorilor noștri o nouă zonă de atracție, un spațiu relaxant și atractiv în care să-și petreacă timpul alături de familie. Ne completăm oferta cu o nouă latură educativă care va include activități pentru copii și trasee tematice pentru turiști”, a spus directorul general al muzeului, Ciprian Ștefan Anghel, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus