Luni,
26.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Va mușca Valeriu Dorneanu din momeală?

Pentru cei nu ştiu, dl. Valeriu Dorneanu este preşedintele Curţii Constituţionale, unde tocmai a trimis dl. Victor Ciorbea, în numele Avocatului Poporului, sesizarea privind neconstituţionalitatea legii nr.90/2001 referitoare la organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, gest care a stârnit o adevărată furtună civică şi mediatică. Dl.Ciorbea îi compătimeşte pe contestatari spunând că nu ştiu despre ce este vorba; că nu s-ar pune în discuţie decât necesitatea armonizării unor principii şi valori de integritate şi compatibilitate la nivelul tuturor autorităţilor statului iar nu numai la Guvern şi ministere.

În cazul acesta, dl.Ciorbea a greşit cărarea. Trebuia să o aleagă pe cea care duce la Parlament, căci acesta este forul care legiferează nu CCR. Evident nu ne convinge. Timp de 15 ani nimeni n-a cugetat că opreliştea unui condamnat penal de a gestiona importantul post de prim ministru ar fi neconstituţională. În sine cred că nu e convins nici dl. Ciorbea de aşa ceva. În ciuda tuturor încercărilor d-sale de a ne convinge de contrariul, de fapt n-a făcut decât să se compromită încă odată în chip lamentabil. Legea, sub aspectul discutat, nu numai că este perfect constituţională dar răspunde unor cerinţe şi necesităţi ce se aliniază criteriilor esenţiale, de exigenţă şi de moralitate ale normelor legale de acest fel în state şi societăţi care se pretind democratice şi care respectă statul de drept.

Explicaţia gestului său este în altă parte, aceea de a păstra postul cu orice preţ. Multă lume îşi explică de ce. Ca unul care am colaborat cu d-sa pe linie politică şi la guvernare, n-aş fi crezut că este dispus să sacrifice principialitatea pe interese. A lucrat machiavelic dar şi-a trădat adevăratul scop atunci când, având gata redactată contestaţia, a închinat-o jocului politic al rezultatului alegerilor. Dacă câştigau liberalii şi Cioloş, evident nu o depunea. Cum a câştigat PSD şi Dragnea, valorificarea ei a devenit necesară ca una care îi asigură permanenţa în post.

Prin ricoşeu, iniţiativa d-lui Ciorbea îl situează într-o postură delicată pe dl. Dorneanu. D-sa este un vechiu simpatizant şi activist politic de stânga, a girat posturi importante politice şi demnitare pe timpul FSN-PDSR şi, este de presupus, cei de aceeaşi afinitate politică aşteaptă de la d-sa o soluţie favorabilă, cu atât mai mult cu cât de ceva vreme are alături o majoritate cu afinităţi de stânga şi la CCR. Numai că dl. Dorneanu este în acelaşi timp şi un jurist de rasă care şi-a câştigat prestigiul printr-o prestaţie valoroasă. Va fi dispus s-o pună în cumpănă şi s-o sacrifice pe altarul bătăliei politice? Vom trăi şi vom vedea.

Implicaţiile deciziei pot reverbera departe peste hotare ţinând seamă de faptul că încă suntem monitorizaţi pe justiţie incluzând şi CCR. Recent, un important demnitar al UE ne-a spus că MCV este pe mai departe necesar date fiind tribulaţiile, presiunile ce se exercită asupra justiţiei ca factor de primă mărime în cadrul condiţionalităţilor de intgrare. Nu numai de aceea ci şi pentru că poate face valuri mari şi în interior, decizia pe care o va adopta CCR este, pe cât de importantă pe atât de grea, punându-l pe dl.Dorneanu într-o postură de neinvidiat.

Dar s-ar putea ca în mod aproape paradoxal, colacul de salvare să i-l întindă tocmai Liviu Dragnea. Se pare că acum nu-l interesează funcţia primministerială, că de pe poziţia de şef al partidului care s-a scăldat în voturi, ca şi de pe cea de al treilea om în stat, deţine toate pârghiile necesare pentru conducerea din umbră a Guvernului. Că la o adică, formal şi pe faţă, eventualele neîmpliniri la guvernare, eşecurile, nu-i vor fi imputabile, în schimb de vor fi, realizările îl vor aureola ca o figură legendară a politicii postdecembriste. Cu trecerea timpului va interveni şi reabilitarea astfel că orizontul îi va putea surâde de la înălţimi chiar mai ameţitoare.

Aceste  considerente i-ar putea uşura sarcina d-lui Dorneanu de a respinge sesizarea lui Ciorbea şi a-şi salva prestigiul. Cred că este extrem de greu fie şi pentru un devotat politic, dacă se respectă, să pună în balanţă perdantă prestigiul, onoarea şi demnitatea sa şi a importantei instituţii constituţionale pe care o conduce, în contrapartidă cu mizeria morală chiar dacă, potrivit unora, aceasta din urmă n-ar avea nimic de-a face cu politica. Sub raportul unei astfel de motivaţii s-ar putea ca şi demersurile cercurilor civice, comunicaţionale şi stradale, să împlinească un rol al lor în adoptarea unei decizii înţelepte.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, dvs. i-ati facut d-lui Ciorbea o caracterizare cu care, in mare, sunt de acord. Dar oare, toti fostii membrii PNT-isti, sa fie dupa chipul si asemanarea personajului amintit, cea ce in opinia mea a si condus in final, la desfintarea acestui partid istoric?...
Raspunde

Eugen

Acum 5 ani

Ce adunatura de neispraviti ati fost, nu mai dau nume pt ca unii nu mai sunt in viata, si la Bucuresti si pe plan local. Ati facut praf sperantele a milioane de romani si ati primit cea ce meritati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus