Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Fost deputat de Sibiu, actual parlamentar în partidul lui Liviu Dragnea. Francisc Tobă a lăsat AUR pentru Alianța pentru Patrie

Fost deputat de Sibiu, actual parlamentar în partidul lui Liviu Dragnea. Francisc Tobă a lăsat AUR pentru Alianța pentru Patrie

Fost deputat de Sibiu în legislatura 1992-1996, ales pe listele FSN, Francisc Tobă, ales în acesată legislatură deputat pe listele AUR, s-a înscris în Alianța pentru Patrie, susținut de fostul lider PSD, Liviu Dragnea.

Alianța pentru Patrie a anunțat astăzi într-un comunicat de presă că l-a racolat pe deputatul Francisc Tobă, acesta urmând să devină coordonatorul departamentului de apărare, ordine publică și siguranță națională, informează G4Media.

Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face parte Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR. AUR a cerut ulterior invalidarea mandatului lui Tobă, dar plenul Camerei i-a validat mandatul.

Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în 1989, speță cu peste 700 de victime (morți, răniți și lipsiți de libertate), care a fost clasată în 2010.

Ziarul de Iași a scris, în 15 septembre 1999, că Francisc Tobă (lt.col. (r)) era acuzat și trimis în judecată pentru reprimarea manifestanților sibieni precum și de uciderea sau rănirea unor ofițeri ai Ministerului de Interne și ai Securității. Tobă urma să fie judecat pentru tentativă la omor deosebit de grav și complicitate la tratamente neomenoase.

Procurorii militari stabiliseră că în externarea cu forța și transportarea anumitor răniți la evenimentele din 1989, din Sibiu, de la Spitalul Județean la unitatea militară, unde aceștia au fost bătuți, a fost implicat și Francisc Tobă.

Dosarul a fost întors de judecători la Parchetul Militar, pentru vicii de procedură, iar în 2010 a fost clasat de procurori. Francisc Tobă a fost consilierul lui Adrian Năstase și a candidat pentru Parlamentul României și din partea PSD. În 2019, Tobă făcea parte din conducerea Partidului Neamul Românesc al fostului parlamentar PSD, Ninel Peia.

Revoluția l-a prins pe Francisc Tobă căpitan la UM 01598 Mârșa. A ajuns la Sibiu pentru a suplimenta forțele armatei și a fost desemnat de gen. Aurel Dragomir să se ocupe de Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Acolo a ordonat sechestrarea a peste 500 de persoane, fiind anchetat apoi pentru preluarea forțată a unor răniți prin împușcare. Dosarul a fost clasat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Kokos

Acum 3 luni

Numai unul si unul in partidul lui dracnea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus