Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
-1°C

Work and Travel în America. Experiența studenților sibieni: ”ceva extraordinar”

Work and Travel în America. Experiența studenților sibieni: ”ceva extraordinar”

„Să plece!“ este îndemnul a doi studenți sibieni, întrebați ce i-ar spune cuiva care își dorește să meargă în State, dar este încă nehotărât. Cei doi sunt Oana și Andrei și ambii au experiență în programul „Work and Travel”. Andrei va merge în această vară pentru a treia oară, iar Oana vrea și ea să repete experiența.

Oana Bracaciu are 22 de ani și este studentă în anul IV la Facultatea de Medicină, specializarea Farmacie. De mică a fost fascinată de America din filmele pe care le vedea la TV, iar acum, studentă fiind, pozele unei colege de facultate i-au retrezit apetitul.  “Am văzut la o colega dintr-un an mai mare de la Farmacie o mulțime de poze din America. Am abordat-o și am întrebat-o cum a ajuns acolo și am decis să ieșim la cafea să povestim. După ce am ieșit și mi-a povestit experiența ei am spus că trebuie neapărat să merg și eu”, spune Oana.

 “Am rămas fascinată”

Așa a ajuns tânăra să plece în vara lui 2015 în America, în Ohio. Acolo a avut un singur job, la hotelul din parcul de distracții și uneori la restaurantul hotelului respectiv.  “Depindea dacă aveam doar day shift sau double shift. Câștigam 8,10 dolari pe oră. Aveam săptămâni în care munceam 40 de ore și săptămâni în care munceam 80 de ore. Parcul acela de distracții fiind imens, erau un fel de cămine special amenajate pentru angajați, condițiile erau chiar mulțumitoare. Acolo am și locuit. Americanii sunt foarte, foarte primitori și săritori, întotdeauna cu zâmbetul pe buze”, își amintește tânăra.

oana work and travel 3

Oana spune că a rămas fascinată de America, că s-a simțit liberă, a învățat să fie independentă, s-a simțit ca într-o “altă lume”. “Foarte multe lucruri mi se par diferite ca legile, la restaurant, peste tot. Am rămas fascinată de America. Nimic nu se compară cu sentimentul libertății pe care o simțeam acolo și distracția și afecțiunea de care aveam parte. Experiența prin care am trecut m-a maturizat enorm, am învățat cum e să lucrezi cu străini din toate colțurile lumii, cum e să fii independent, să nu depinzi de părinți. Niciun job nu este ușor, însă ceea ce rezultă din toata munca depusă este mult mai important decât ceea ce am investit. Conștientizezi că ai reușit, ai făcut față tuturor piedicilor și ai învățat mai multe despre tine ca persoană, reușești să îți mai adaugi calități, devii mai responsabil, mai muncitor, mai mândru de tine că ai întâmpinat toate presiunile având capul sus, aspect pe care îl vei constata când te întorci în țară. Realizezi cât de bine te simți știind că ai acumulat, pe lângă banii investiți, amintiri formidabile și momente la care te vei întoarce cu drag când ți-e dor”, spune Oana.

oana work and travel

 ”Toate poftele”

Pe lângă muncă, există și distracție, dar și posibilitatea de a vizita și de a-ți face prieteni. Așa s-a întâmplat și în cazul Oanei a cărei aventură de a vizita a început în Chicago. “Primul oraș de care m-am îndrăgostit și primul loc în care m-aș întoarce. Apoi am mers la Cascada Niagara, iar acum îmi este de ajuns să închid ochii și să mă aflu în mijlocul ei, să revizualizez capătul unui curcubeu. Apoi au urmat micile orașe, Cleveland și Michigan, iar la sfârșitul perioadei de muncă am fost în «city that never sleeps», New York, apoi am zburat în Las Vegas.  Am reușit să îmi cumpăr multe haine, electronice, să îmi satisfac toate poftele, să călătoresc și m-am întors și cu bani”.

Studenta va merge pentru a doua oară în această vară și îi îndeamnă și pe ceilalți să o facă pentru că există multe oportunități, ai posibilitatea să “cucerești” Statele americane.  “Din punctul meu de vedere experiența Work and Travel și Erasmus te diferențiază total de ceilalți studenți. Este cu desăvârșire un câștig personal, fapt pentru care îmi doresc să mă reîntorc și în această vară”.

 “Eram ca o familie”

Andrei Fogoroș are 23 de ani și este student la Facultate de Inginerie din Sibiu. Tânărul a fost până acum plecat să muncească în State de două ori și spune hotărât că va merge și a trei oară. În 2015 nu știa nimic de program, dar împins de la spate de unchiul său a aplicat și așa a ajuns în Ohio, unde a lucrat în cel mai mare parc de distracții din lume.

andrei work and travel

“Am acolo bunica, unchiul, o bună parte din familie. Ei au fost cu ideea, eu nu prea eram interesat să merg în State. Dar după primul an în care a mers, eu am fost cel care îi impulsiona pe ceilalți să plece. Am plecat singur, fără să cunosc pe nimeni, dar după aceea mi-am făcut mulți prieteni. Eram 300 de români doar în parcul acela. Am lucrat într-o hală imensă, era spălătorie, noi ne ocupam doar de spălat prosoape, de uscat, de așezat. Eram plătit cu 8,1 dolari pe oră și lucram minimum 12 ore pe zi.  Am locuit în campusul celor de acolo, acolo am avut de toate, o camera imensă în care puteai să te joci, aveam teren de baschet, de volei. Plus că puteai să mergi la plajă sau la Jacuzzi. Plăteam cazare de 48 de dolari pe săptămână. Dar era puțin având în vedere cât câștigam. În prima săptămână mi-a fost puțin mai greu pentru că aveam foarte mulți colegi ruși, care vorbeau doar între ei în limba rusă. Nu prea erau deschiși la a socializa, dar după o săptămână eram ca o familie”, spune Andrei.

andrei work and travel 2

De aceeași părere cu Oana este și Andrei care spune că în America s-a simțit ca într-o altă lume. Cu oameni foarte amabili, primitori. O lume care l-a învățat să se descurce singur, s-a maturizat și a învățat să se adapteze oricărei situații. “A fost total diferit, dar într-un mod pozitiv. Am ajuns acolo, unde oamenii sunt mult mai deschiși, zâmbesc, te ajută. E ca atunci când te-ai duce într-o altă lume, dar mult mai bună. Cât am fost acolo cel mai mult parcă mi-a fost dor de mâncarea de acasă.  Alimentele lor nu aveau niciun gust, pe roșii trebuia să pun alte trei sosuri ca să simt că mănânc într-adevăr o roșie. Sunt multe diferențe față de România, sistemul este foarte diferit. America te învață să te descoperi și să te adaptezi. Rămâi cu un bagaj de amintiri de neuitat, dar și cu prieteni pe viață. Merită din plin să mergi”, își amintește tânărul.

 L.A, cea mai tare experiență

După prima plecare Andrei a venit acasă cu 6.000 de dolari, asta în condițiile în care a vizitat foarte mult și a rămas cu amintiri care pentru el sunt de neuitat.  “Am vizitat Cleveland-ul, statul Ohio aproape tot, am fost la Niagara, Chicago, am vizitat Nevada, Las Vegas și toată Coasta de Vest, cu mașina.  Cea mai tare experiență din plecarea asta a fost că am vazut Las Vegas-ul și toată Coasta de Vest”, spune Andrei.

andrei work and travel 2015

În vara anului 2016 Andrei a fost plecat în Virginia, unde a lucrat într-un parc de distracții , dar mult mai mic. Marea provocarea a fost că parcul era situat în mijlocul pustietății. A lucrat într-un restaurant, dar nu la fel de multe ore ca în prima plecare. “Făceam pizza, prăjituri. Nu știam să fac nimic din  toate astea înainte, dar am prins repede. Aici am lucrat mai puține ore pentru că eram foarte mulți internaționali. Angajatorii se purtau foarte bine cu noi, în schimb în zona aceea eau foarte mulți negrii și ne dădeau bătăi de cap. Se credeau foarte superiori. În plus am lucrat și în depozit, ca să fac mai multe ore și să câștig niște bani în plus. Din a doua plecare m-am întors doar cu 3000 de dolari, dar am cheltuit foarte mult”, mărturisește studentul.

Nici vara aceasta Andrei nu o să stea acasă și asta pentru că și-a depus deja actele și o să plece din nou cu Work and Travel în parcul de distracții din Ohio. Ar fi vrut să încerce și un alt loc, dar experiența frumoasă pe care a avut-o acolo, și faptul că are familia aproape, l-au determinat să aleagă pentru a doua oară acest loc.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, curand si e-manuela pleaca in America, "decat" ca ea numa' travel! E "ceva extraordinar" da, oar' nu v-am mai spus, ca pentru "work" is oameni facuti anume?...
Raspunde

Aghiuță cel șod

Acum 5 ani

No faina reclama. Au nevoie iar de colonisti ca sa cladeasca altii, extrem de putini, averi? Parca au destui negrii si indieni, plus restul populatiei. Cat despre a te simti liber si a tine capul sus, a fi independent, asta se poate oriunde in lume, daca stii cum, si mai ales daca ai de ce, nu doar in rahatul de state. Ma rog, au scuza ca sunt tineri, putina cultura in cap dar destule filme. O fi fabulos daca esti o cocota oarecare in LV :)
Raspunde

Teo

Acum 5 ani

Studenta a fost exploatata la max si dupa cum spune, a lucrat si 80 ore/sapt -de ce nu a apelat la insp de munca american,dar acolo drepturile angajatului sunt pe ultimul plan-Tanarul a venit cu mii de dolari(probabil i-a primit de la rude).Patronii profita de acesti tineri,ii cazeaza in conditii mizere ,iar daca acesta e visul american,atunci este un cosmar.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

Foarte fain. Sa plece cat mai multi sa vada cum se pune problema intr-o economie de piata REALA. E important sa aduca cu ei in tara experienta deoarece asa poate se va schimba si Romania incet, incet.... @Teo si Aghiuta: Nu va mai plangeti de perea multa muca, exploatare etc.... Totul se petrece cu acordul angajatului si daca exista vreo neregula acolo intervin autoritatile (nu ca la noi). Se vede ca sunteti crescuti in PUF aci in Ro si nu ati prea iesit pe "afara" sa va desteptati si voi... Ramaneti aci in satucul asta cu mentalitate de "marginime" ca e cald si bine... Desi in acest satuc, numit Sibiu tot mai multa lume se deschide la minte....
Raspunde

Teo

Acum 5 ani

Sibianule trebuie sa-ti spui opinia , nu sa faci referire la afirmatiile altora.Oricum sunt linistit ptr ca te-ai desteptat iesind des "afara"
Raspunde

KJF

Acum 5 ani

Acest articol este o reclama ieftina facuta pentru ca niste prosti sa se duca sa munceasca pe bani putini in America. In primul rind dupa ce ca esti platit cu 8 $/ora, mai vine si fiscul si te taxeaza. Chiar daca ai inchiriat o masina si te plimbi cu ea prin America, este interzis prin lege in SUA sa dormi in masina, deci trebuie sa dormi la hotel sau intr-un motel. Motel6 este una dintre ofertele ieftine unde poti dormi-si totusi costa intre 40-80 sau chiar 120$/noapte, fara mic dejun. Poti sa dormi si in masina, dar sa nu fi prins. Daca inchiriezi o rulota, la fel, trebuie sa mergi in parcari speciale, care de asemenea costa. Se spune mai sus, ca s-au cumparat haine, electronice, etc. SUA nefiind in UE, este interzis prin lege sa aduci valori mai mari, inclusiv haine in UE in valoare mai mare de 400$. Deci cei de sus ori mint, sau au facut o ilegalitate si ar trebui sa plateasca vama pe produsele aduse din SUA. Afara de asta va trebuie o asigurare solida de boala. De regula daca ajungi in SUA la spital sau la medic platesti cash si pe urma a-ti recuperezi banii de la asigurare. Stiu despre ce vorbesc, fiindca merg cam de 2-3X/an in SUA in concediu, deci informati-va bine si planificati bine inainte de a pleca intr-o asemenea aventura. Nici sa cersiti nu puteti acolo, fiindca nimeni nu merge pe jos. Cersetorii stau la stopuri cu o pancarta si spera ca un sofer sa lea dea pe geam citiva centi. Sunt multe de vazut in SUA, insa o excursie trebuie planuita foarte bine si din cauza distantelor mari.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

E vorba de castig de experienta, aventura etc... Nicidecum de castig de bani, sau lucru ptr a avea o viata mai buna .... Concediu e concediu si work and travel e altceva.... Sa nu ne mai agatam de mentalitatile Romanesti ca totul e o prostie daca nu iti aduce un castig gras intr-un timp record...
Raspunde

KJF

Acum 5 ani

Da, este vorba de experienta si aventura, dar cum am spus mai sus, planuite si gindite bine. Cei din articol se lauda cu ce bogatii au venit acasa. Eu facind concedii in "state" si cunoscind SUA bine, cunoscind americani si nu romani care traiesc acolo, ma indoiesc ca cele relatate mai sus sunt 100% adevarate. Multi au plecat in aventuri si nu s-au mai intors, sau au avut aventuri, de au fost marcati pe viata. Plecarile mele intotdeauna le planific cu cel putin 2-3 luni inainte si am vazut si am avut parte de adevaratul American way of life and freedom.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus