Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Fiul rabinului șef al Sibiului, înainte de venirea comuniștilor, omagiat în New York Times. ”Rabinul Krauss a transformat o aberație într-un fel de revoltă împotriva instituțiilor”

Fiul rabinului șef al Sibiului, înainte de venirea comuniștilor, omagiat în New York Times. ”Rabinul Krauss a transformat o aberație într-un fel de revoltă împotriva instituțiilor”

Moartea rabinului Simcha Krauss, un simbol al comunității evreiești din New York, a fost un prilej pentru prestigiosul cotidian New York Times să-i aloce spațiu consistent.

Krauss provine dintr-o generație de 10 rabini, iar tatăl său a fost rabinul orașului Sibiu, se menționează în articol. În plus, născut în Cernăuți, Simcha Krauss a crescut în orașul Sibiu, de unde a plecat mai târziu, împreună cu familia, în Statele Unite.

Este considerat unul din cei mai importanți reformatori ai cultului ebraic, el fiind cel care a ajutat zeci de femei să obțină divorțul de soții recalcitranți. Ele și-au putut relua viața, grație gestului rabinului de a le acorda divorțul religios, pentru a-și părăsi soții violenți, scrie ziarul american.

Moartea lui a fost cauzată de complicații în timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a șoldului, a declarat fiul său, rabinul Binyamin Krauss, directorul Academiei SAR, o școală ortodoxă modernă din secțiunea Riverdale din Bronx.

”Un geniu al legii evreiești

”După ce a studiat sub doi giganți ai Torei și Talmudului, rabinii Joseph Soloveitchik și Yitzchok Hutner, rabinul Krauss și-a adus aportul la dezbaterile aprinse din lumea ortodoxă cu privire la cât de departe trebuie să meargă în extinderea rolurilor religioase ale femeilor.

În calitate de rabin la amvonul din Queens, la sfârșitul anilor 1990, el a fost printre primii rabini care au permis femeilor să aibă slujbe separate de Sabat, astfel încât să poată citi din Tora, un privilegiu pe care practica ortodoxă strictă îl rezervă doar bărbaților în timpul cultului public”, scrie New York Time.

Apoi a făcut furori în 2014, când a acceptat să conducă o curte rabinică nou formată, International Beit Din, în Riverdale. Instanța a devenit cunoscută, criticii ar putea spune infamă, pentru că a căutat cu tenacitate defecte tehnice, lacune și acte de înșelăciune pentru a anula căsătoriile atunci când soțul a refuzat să acorde o lege de divorț religios”, scrie New York Times.

În mod tradițional, comunitățile evreiești încearcă să depășească astfel de blocaje punând presiune socială asupra soțului sau chiar amenințându-l cu ostracizarea. Dar când acele metode nu funcționează, femeile rămân fără recurs.

La sfârșitul anilor 1990, rabinul Emanuel Rackman, un fost rector la Universitatea Yeshiva din New York, a creat un complet de trei judecători în Manhattan care a invalidat 190 de căsătorii în primul său an și jumătate de funcționare. Dar rabinul Krauss a transformat o aberație într-un fel de revoltă împotriva instituțiilor ortodoxe moderne și ultraortodoxe de către cei mai progresiști ​​adepți ai săi, susține ziarul american.

Rabinul Avi Weiss, liderul pensionar al Institutului Ebraic din Riverdale, cel care a fondat un seminar ce pregătește femei să îndeplinească funcții rabinice, a spus într-un elogiu că rabinul Krauss a fost „un geniu al legii evreiești”.

A fugit de comuniștii care au preluat România

Descendent al unei linii de rabini de peste 10 generații, Simcha Krauss s-a născut la 29 iunie 1937, la Cernăuți, și a crescut în orașul Sibiu. Tatăl său, Abraham Krauss, era rabinul șef al orașului, iar mama lui, Pearl Ginzberg, era casnică.

Familia a supraviețuit Holocaustului, dar odată ce comuniștii au preluat România, familia a fugit în Statele Unite în 1948. Bătrânul rabin Krauss a fost numit lider al unei congregații din Upper Manhattan, lângă Podul George Washington.

Simcha a studiat la Yeshiva Chasam Sofer din Brooklyn și apoi, după liceu, la Yeshiva Rabbi Chaim Berlin, care l-a hirotonisit și unde a studiat cu rabinul Hutner. De asemenea, a primit o diplomă de licență în științe politice de la City College din New York și un master în această materie de la New School din Manhattan.

În 2005, rabinul Krauss și-a îndeplinit un vis de o viață de a se stabili în Israel, alegând să predea la o yeshiva din Ierusalim. Dar aproximativ 10 ani mai târziu s-a întors la New York pentru a conduce curtea rabinică Riverdale, conștient de atacurile pe care ar trebui să le suporte.

Pe site-ul Primăriei Sibiu, apare notată data la care tatăl rabinului Simcha Krauss, Romeo Krauss, se instalează rabin șef al orașului. ”10.12.19 - Se instalează noul rabin şef al Sibiului Romeo Krauss, după moartea lui Arman Horowitz”, scrie în jurnalul orașului.

În același an se înființează în oraș Inspectoratul Muncii, se pun bazele înfiinţării Staţiunii climaterice Şanta, se inaugurează Biserica ortodoxă din Guşteriţa, iar Barbu Lăutaru ține un concert.

Sursa foto: New York Times

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Kukuruku

Acum 7 luni

corect e "de dinainte de venirea comunistilor", nu "inainte de venirea comunistilor". Daca zici "inainte de venirea comunistilor", intelesul e ca a fost omogiat de NYT inainte de venirea comunistilor. Greu cu limba romana, parca ati fi un votant AUR, nu alta.
Raspunde

As

Acum 7 luni

Nici nu stii sa traduci din engleza...Doamne, gasim un English teacher pe aici? Sau ai dat copy paste pe G translate.
Raspunde

Vasile Casapul

Acum 7 luni

Nu aș vorbi atât despre un jidan trădător care a părăsit orașul Sibiu după principiul "Ubi bebe ibi patria" .
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

da , trebuia sa ramana ca astia ca tine sa aiba cu cine sa fie antisemiti... ****

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus