După o ”pauză de un an și jumătate”, în care în Sibiu amploarea parcărilor neregulamentare a crescut constant, forul legislativ local va aproba un nou Regulament de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Unul care – pornind de la recenta hotărâre de Guvern adoptată în acest sens - prevede clar cine sunt agenții constatatori, unde vor fi depozitate mașinile ridicate și care sunt condițiile de recuperare a acestor mașini.
Ridicarea mașinilor parcate neregulamentar a fost oprită în vara lui 2015, în urma unei decizii a Înaltei curți de casație și justiție, care a constat că – până atunci – Guvernul nu a reglementat această activitate, deși era în responsabilitatea acestuia. Situația a fost reglementată după adoptarea unei hotărâri în acest sens (HG 965/2016) în 15 decembrie, anul trecut.
Cine dispune ridicarea mașinilor
Regulamentul prevede faptul că ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe spațiul carosabil va fi dispusă de către un polițist al Serviciului Rutier din cadrul IPJ. Totodată, același regulament invocă și modificările aduse Legii Poliției locale, modificări care permit polițiștilor locali să ”constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”. Prin urmare, constatarea și sancționarea contravențiilor se face și de către polițiștii locali, după cum se mai arată în regulament. Pentru a putea implementa activitatea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar, organigrama Serviciului public de Poliție locală a municipiului se va modifica: patru posturi vacante din cadrul Biroului administrativ vor fi transformate în posturi de șofer, iar 11 posturi vacante de guard se vor transforma în cinci posturi de casier și, respectiv, șase posturi de ”manipulant bunuri”, adică cei care vor lucra efectiv la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.
Care vor fi taxele de plătit
Deocamdată, regulamentul propus spre adoptare prevede faptul că taxele aferente operațiunilor de ridicare, transport și depozitare (trei operațiuni distincte), urmează să fie stabilite în viitor (până la 1 aprilie 2017, când activitatea de ridicare va fi reluată). Săptămâna trecută, însă, primarul Astrid Fodor arăta că – până la oprirea activității de ridicare în vara lui 2015 – taxele colectate ”abia acopereau” costurile. Iar până în 2015, în cazul persoanelor fizice, taxa de ridicare era de 150 de lei, cea de transport – tot de 150 de lei, iar cea de depozitare – de 100 de lei pentru fiecare zi. Actualul regulament, prevede că taxele încasate ”se fac venit integral la bugetul local”.
De unde vor fi ridicate mașinile
Regulamentul propus a fi adoptat la Sibiu prevede o listă extrem de lungă de situații în care mașinile parcate neregulamentar pot fi ridicate (lista fiind cea din legea pentru aplicarea Codului rutier). De la zonele de acțiune ale indicatoarelor ”Oprirea interzisă” și ”Staționarea interzisă”, până la curbe și locuri cu vizibilitate sub 50 de metri, trecerile de pietoni sau la mai puțin de 25 de metri de acestea, intersecții, stațiile Tursib (sau la mai puțin de 25 de m de acestea), pistele pentru pietoni sau bicicliști, pe trotuar (dacă nu se asigură spațiu de cel puțin un metru pentru circulația pietonilor și dacă nu este prevăzută ca permisă parcarea pe trotuarul respectiv).
Proceduri specifice
”Ridicarea vehiculului se va dispune în scris, prin dispoziție de ridicare. Dispoziția de ridicare trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: data, ora și locul ridicării vehiculului, gradul profesional, numele și prenumele polițistului rutier care dispune măsura tehnico-administrativă, precum și unitatea din care acesta face parte, indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată, mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării vehiculului, mențiuni privind avarii vizibile pe vehicul, date privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehicului”. Procesul verbal de ridicare a mașinii va trebui completat de un agent constatator și semnat și de un martor asistent. În acest document vor mai trebui menționate – printre altele – și descrierea faptei, locul și starea fizică a autovehiculului, bunurile aflate la vedere. Totodată, ulterior vor fi completate date referitoare la costurile generate de ridicare, transport și depozitare, precum și cele de identificare a conducătorului auto sau ale proprietarului mașinii.
Întreaga operațiune de ridicare și transport a autovehiculelor de orice fel va fi înregistrată video. Ridicarea va fi anunțată, ”în cel mai scurt timp posibil”, la dispeceratul Poliției locale (0369 911), de unde informația ca fi comunicată dispeceratului IPJ.
La fel ca și în trecut, ridicarea vehiculelor ”nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unei persoane”. Cu toate acestea, dacă în mașini există persoane ascunse sau care nu pot fi văzute din afară, cel răspunzător va fi considerat șoferul mașinii parcate neregulamentar.
Odată ridicată mașina, transportul acesteia la locul de depozitare nu va mai fi făcut dacă proprietarul sau utilizatorul acesteia se prezintă la locul ridicării și este de acord să achite pe loc ridicarea (nu și transportul și depozitarea). În cazul în care nu este de acord, mașina acestuia va fi transportată la locul de depozitare.
Totodată, potrivit regulamentului, nu se va dispune ridicarea autospecialelor de intervenție ale diferitelor instituții ale statului: Poliție, Pompieri, Jandarmerie, ANAF, Ambulanță, MApN, SRI, SPP sau ale procurorilor, ”care desfășoară o acțiune de intervenție sau misiune cu caracter de urgență”. În cazul în care, totuși, este ridicată o astfel de mașină, restituirea acesteia se va face în mod gratuit.
Unde vor fi depozitate
Locul de depozitare a fost stabilit a fi în Târgul Obor. Eventualele avarii cauzate în cursul ridicării, transportului sau depozitării vor fi suportate de către administrația locală. Restituirea unui autoturism ridicat se va face după plata costurilor de ridicare, transport și depozitare, completarea unei cereri de restituire și dovedirea calității de proprietar, prin cartea de identitate a autovehiculului sau certificatul de înmatriculare și actul de identitate al proprietarului sau împuternicitului. În cazul persoanelor juridice va trebui prezentată copia certificatului de înregistrare. Programul de restituire a vehiculelor ridicate va fi non-stop.
Mașinile care nu vor fi revendicate în termen de 30 de zile de la ridicare vor fi considerate abandonate și vor fi valorificate de administrația locală.
Citește aici Proiectul de regulament pentru ridicarea mașinilor parcate neregulamentar
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Serviciului Rutier Sibiu , Astrid Fodor , parcari neregulamentare , ridicate , masini , Târgul Obor , Legii Poliției , Pentru Sibiu
Vizualizari: 9106
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ion
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibiu.Adrian
Acum 2 ore
Sibiu.Adrian
Acum 2 ore
Alex