Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Se dezumflă bășica globalizării

"Vom urma două reguli stricte: cumpărați produse americane și angajați americani. Trebuie să gândim la nivel mare și să visăm la un nivel și mai mare. Vom opri carnagiul infracțiunilor și vom pune America pe primul loc", a declarat Donald Trump la câteva minute după ce a devenit președintele Statelor Unite ale Americii.

Vorbele lui nu sunt o surpriză. Cu acest discurs a câștigat practic alegerile, oferindu-le americanilor altceva decât au auzit în ultimii 40 de ani. "Toate deciziile de tip comercial, fiscal, în materie de imigrație și politică externă vor fi luate în beneficiul angajaților americani și familiilor americane. Trebuie să ne protejăm frontierele de alte țări, care ne fac nouă produsele, ne fură companiile și ne distrug locurile de muncă", a explicat noul președinte. ”Una câte una fabricile s-au închis și au plecat de pe teritoriul nostru, fără să se gândească la milioanele și milioanele de muncitori americani care au rămas în urmă”, a mai spus Trump.

Acum 86 de ani, în Parlamentul României, Zelea Codreanu spunea în mare cam aceleași lucruri. ”Cu noi se săvârșește exact același lucru care s-a săvârșit cu Pieile Roșii din America de Nord: Ne găsim în fața unei invazii străine și avem tot dreptul și avem și datoria să ne apărăm Patria. Pe mine nu mă interesează cine vine și este – mi se pare lucru curios, ca atunci când veneau dușmanii cu arma să ne fure pământul nostru, noi încremeneam cu toții în tranșee, cu arma în mână, iar astăzi când arma s-a schimbat în bani și când aceștia sunt în stare cu banii lor să vină să ne cumpere țara, atunci nu mai este nimeni la noi care să protesteze?”, spunea Codreanu, dezamăgit de lipsa de reacție a statului pentru protejarea capitalului autohton.

Din America până în Anglia, lumea încearcă acum o modificare din mers a priorităților. Globalismul se schimbă în naționalism. Marile concerne, multinaționalele sunt OK, atâta timp cât își varsă profitul în țară. Economia globală e în regulă atâta timp cât producția și profitul rămân acasă. Interesul național renaște, iar piața liberă este la fel de blamată precum stânga comunistă de după al Doilea Război Mondial.

Unul din scenariile pentru sfârșitul globalizării, previzionate de un raport Credit Suisse spune că aceasta ar duce la ”apariția unor șocuri macroeconomice (din cauza supraîndatorării, a inegalității sau a migrației), la o explozie a politicilor protecționiste, la conflicte geopolitice și armate între marile puteri ale lumii și la războaie valutare”.

Avem din nou ghinion. Prindem iar finalul jocului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, poate discursu' Nebunului, va par doar "vorbe mari" da' io cred, c-avem ce învață din ele.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus