Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Denunţ penal împotriva lui Grindeanu şi Iordache, depus la DNA

Denunţ penal împotriva lui Grindeanu şi Iordache, depus la DNA

Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România” au depus un denunţ penal la DNA  împotriva premierului Sorin Grindeanu  și a lui Florin Iordache, ministrul Justiției.

EI îi acuză de favorizarea făptuitorului și de prezentarea, cu rea credință de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Autorii denunțului cred că "este necesar să se verifice circuitul de inițiere și avizare de la emitent (în speță Ministerul Justiției) și să se afle cu exactitate împrejurările inițierii și redactării ordonanțelor, având în vedere informațiile publice că cel puțin ordonanța grațierii nu a fost inițiată și redactată la Ministerul Justiției și că direcțiile de elaborare și/sau de avizare acte normative ar fi fost puse în fața unui proiect redactat în altă parte și că li s-ar fi ignorat punctul de vedere," se arată în postarea lui Mihai Polițeanu.

"Împreună cu colegii și prietenii Elena Ghioc și Razvan Patachi, am depus ieri la Direcția Națională Anticorupție un denunț penal împotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului României, și Florin Iordache, ministru al Justiției în Guvernul României, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:

1. Favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 alin (1) din Codul penal - „Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate ” 2. Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială. În opinia noastră, demersurile lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache de promovare a grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin ordonanțe de urgență au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani. Constatând, printre altele,: a) că Prim-ministrul Guvernului și ministrul Justiției au dezinformat Parlamentul României și Președintele României cu privire la intențiile de a promova grațierea și modificarea codurilor penale prin procedura ordonanței de urgență, b) caracterul conspirativ al inițierii și redactării ordonanței de urgență privind grațierea, c) încălcarea cu bună știință a prevederilor constituționale privind obligația adoptării unei legi organice în cazul grațierii, d) că nota de fundamentare este redactată dintr-o sumă de susțineri false sau parțial adevărate, cu scopul de a induce în eroare opinia publică, și că Guvernul a justificat oportunitatea grațierii în România pe baza acestor falsuri (e.g. s-au inventat așa-zise măsuri reparatorii cu caracter financiar la care state europene ar fi fost obligate prin condamnări CEDO), e) Guvernul a extins grațierea la condamnările cu suspendare, dar și la toate infracțiunile, inclusiv de corupție sau cu violență, în cazul deținuților peste 60 de ani, în contradicție cu afirmațiile din nota de fundamentare, credem că există indicii temeinice pentru declanșarea unei anchete penale în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului și a celei prevăzute la art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999.

Mai credem, așa cum am mai menționat în denunț, că este necesar să se verifice circuitul de inițiere și avizare de la emitent (în speță Ministerul Justiției) și să se afle cu exactitate împrejurările inițierii și redactării ordonanțelor, având în vedere informațiile publice că cel puțin ordonanța grațierii nu a fost inițiată și redactată la Ministerul Justiției și că direcțiile de elaborare și/sau de avizare acte normative ar fi fost puse în fața unui proiect redactat în altă parte și că li s-ar fi ignorat punctul de vedere."

Inițiativa România este o platformă civică născută în zilele revoltei care a urmat tragediei din Colectiv. Un grup de tineri a decis pe 1 noiembrie 2015 să se implice pentru a aduce împreună oamenii buni care cred în lege, integritate, competență, responsabilitate și transparență și a oferi o alternativă la o clasă politică iresponsabilă și coruptă. 3 zile mai târziu s-a născut Inițiativa România cu 11 membri fondatori, iar după o săptămână aproape 600 de români s-au alăturat principiilor Inițiativei și au fost reprezentați, pe 6 noiembrie 2015, la consultările de la Cotroceni dintre Președintele României și societatea civilă, se arată pe site-ul oficial al Asociației.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, atat de grava-i actiunea lu' Guvern? Tulai, apa' di-ceia "noi" sibienii suntem "demni" de urmarire penala,"decat" atunci cat respiram!...
Raspunde

Nelu

Acum 5 ani

A mai apărut o platforma bolnava de putere, si intrigi, după voi nimeni nu mai are dreptul de ,,INIȚIERE " la reabilitare, ignorați orice demers pozitiv , sub masca tragediei Colectiv. Va erijati eventual in ,,Impostorii României " nu cunoaste-ti ce înseamnă d.p.v. juridic ,,favorizarea făptuitorului" si ,,rea credința" induce-ti in eroare opinia publica ...?! Va-ti născut din revolta ca Robespierre si tot in revolta o sa va stinge- ti, ura naște ura, păcat de cei 11 m.f. poate inventau, o Sectie de nebuni, ca si așa aceasta Românie este divizata si asmuțită in milioane de păreri. Si a-ti intervenit si la cine trebuie, ca jar mai este si in acest colectiv ,, Stindardul Marii Uniri ai României !
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Dragnea condamnat si nu gratiat !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus