Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sibiul atrage tot mai mulți căutători de comori. Poliția a confiscat șapte detectoare de metale

Sibiul atrage tot mai mulți căutători de comori. Poliția a confiscat șapte detectoare de metale

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură au atras atenția autorităților locale că în ultimii ani fenomenul căutătorilor de comori a luat amploare în județul Sibiu și că nu toți sunt de bună credință. Sute de obiecte cu valoare istorică au fost descoperite în ultimii ani în județul Sibiu. IPJ Sibiu a confiscat în ultimii doi ani șapte detectoare de metale, iar în 2014 de deschis un dosar penal pe această temă.

Ceea ce a început ca un hobby, răspândit în rândul pasionaților de istorie, căutarea de artefacte sau obiecte istorice cu ajutorul unor aparate speciale a devenit un fenomen îngrijorător în ultima vreme.

”Timp de câteva decenii, căutătorii de comori din România au profitat de legislaţia ambiguă sau incompletă din domeniu astfel ca orice persoană care deţinea un detector de metale putea face descoperiri arheologice importante. Problema este că intervenţia unor profani în situri arheologice putea si poate duce in continuare, atât la distrugerea lor, cât şi la pierderea unor artefacte de o valoare inestimabilă”, se arată într-un raport prezentat de Direcția pentru Cultură Sibiu, în ședința lunară a Colegiului Prefectural.
Cele mai multe descoperiri recente în județul Sibiu au fost făcute în localitățile: Bruiu, Poplaca, zona Sadu-Tălmaciu-Tălmăcel, zona Vurpăr-Ţichindeal, satul Mohu și pe raza comunei Şelimbăr.

Ce spune legea

Conform legii, persoanele fizice care au descoperit bunuri din această categorie sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea iar primarul este obligat să înştiinţeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor, în termen de 72 de ore, cu privire la bunurile descoperite, luând totodată măsuri de pază și de conservare.

Mai departe, obiectele descoperite trebuie predate de către primar, în termen de 10 zile, serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii și Cultelor.

Monede dacice din bronz Monede dacice din bronz

Autorii descoperirilor, care au predat în condiţiile prevăzute de lege bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată in momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda și o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului, valoarea bunurilor astfel descoperite fiind stabilită de experţii acreditaţi ai serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii si Cultelor sau, după caz, de alţi experţi acreditaţi.

Ce s-a descoperit la Sibiu

În județul Sibiu, în ultimii ani, au fost descoperite sute de obiecte, unele de o valoare istorică extrem de mare, altele, neimportante. Toate obiectele declarate de căutători au ajuns în mâinile experţilor Muzeului Brukenthal care au constatat că acestea au fost descoperite izolat sau sub formă de tezaure, într-o extrem de mare varietate tipologică şi de o certă valoare istorică: depozit preistoric de unelte din bronz, depozit mixt medieval târziu/modern timpuriu tezaur de monede greceşti antice, inele de buclă din aur, fibule şi monede izolate, de perioadă romană sau medievală timpurie unelte, arme, piese de podoabă şi/sau harnaşament, preistorice şi medievale.

afis-detectia-a3-print

Muzeul Naţional Brukenthal chiar a organizat o expoziţie intitulată ,,Detecţia de metale între ştiinţă şi pasiune”, prin care a dorit să aducă în faţa unui public cât mai divers şi numeros cele mai noi obiecte intrate în patrimoniul său arheologic, obiecte găsite pe teritoriul administrativ al judeţului Sibiu în ultimii doi ani.

Poliția îi monitorizează

Specialiștii Direcției pentru Cultură Sibiu spun nu toate descoperirile sunt declarate și că, în unele cazuri fericite, artefactele descoperite de aceşti căutători de comori sunt recuperate de poliţişti.

”Problema e că aceştia sunt puţini la nivelul întregii ţări, faţă de amploarea pe care a luat-o acest fenomen”, au declarat reprezentanții instituției.
110 monede din argint de tip drahma dyrrachium, descoperite în oala care se află în centru. Vechi de 2.200-2.300 de ani 110 monede din argint de tip drahma dyrrachium, descoperite în oala care se află în centru. Vechi de 2.200-2.300 de ani

Comisarul șef al IPJ Sibiu, Costel Giurcă, spune angajații poliției sunt cu ochii pe căutători și că există mai multe dosare penale deschise recent.

”Fenomenul a luat o amploare deosebită, avem dosare instrumentate pe această temă. Există preocupare în acest sens pe linia de muncă. Cei care au detectoare trebuie să cunoască legea, deși nu toți sunt de bună credință”, a declarat șeful IPJ Sibiu.
Spre exemplu, în anul 2014 a existat un dosar penal pentru detecţii neautorizate într-un sit arheologic de pe raza comunei Jina, dosar întocmit sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și clasat apoi sub motivația pericolului social scăzut. Anul trecut s-a înregistrat un alt dosar penal pentru comercializare detectoare metale, pe raza orașului Mediaş, însă s-a renunțat la urmărirea penală, tot din cauza pericolului social scăzut. În acest caz a fost confiscat detectorul.

În anii 2015 și 2016 polițiștii sibieni au mai confiscat șapte detectoare, proprietarii acestora deținându-le ilegal.

Monede romane din argint şi bronz Monede romane din argint şi bronz

Ordonanţa nr. 43 din 30 ianuarie 2000 rep. privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional prevede că ”Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratului de poliţie al judeţului respectiv, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la aceste autorităţi (art. 5 alin. (10)).  Accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă prevăzută la art. 5 alin. (13), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani (art. 26).”

Sursa foto: Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, pentru descoperirea "comorilor" sibiene, nu credeti c-ar fi mai indicate niste simple chestionare pentru determinarea IQ-ului?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus