Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Reguli noi pentru admiterea la liceu

Reguli noi pentru admiterea la liceu

Condițiile de admitere la liceu se schimbă din acest an școlar, punându-se accent mai mult pe media obținută la evaluarea națională și mai puțin pe notele de la clasă. Nota de la concursul pe care îl vor susţine absolvenţii clasei a VIII-a va avea o pondere de 80%, potrivit Digi24.

Elevii sibieni vor fi admiși la liceu după reguli noi. Din această vară, media obţinută la Evaluarea Naţională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu. „Iniţial procentul era 50% - 50%, apoi era de 75% şi de anul acesta de 80%”, spune Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB Bucureşti.

Profesorii spun că această măsură a venit după ce în repetate rânduri s-a observat o diferenţa majoră între notele obţinute de elevi în anii de şcoală şi cele de la Evaluarea Naţională.

„Există diferenţe, uneori notabile, între media claselor V-VIII şi media de la Evaluarea Naţională. Foarte rar invers. Deci este clar că ceva trebuie reglat. Ceva trebuie reglat în sensul de a deplasa centrul de greutate pe Evaluarea Naţională la un anume moment”, adaugă Marian Banu, purtător de cuvânt ISMB Bucureşti, pentru Digi24.
În timp ce multe cadre didactice susţin că acest exament reprezintă cea mai bună metodă pentru ca un elev să intre la liceul dorit, experţii în educaţie sunt de altă părere. Ei spun că împărţirea liceelor după preferinţe dăunează, atât sistemului de învăţământ, cât şi adolescenţilor.
„În Finlanda diferenţa dintre şcoli, în ceea ce priveşte calitatea, nu este deloc mare. Aşadar, oriunde ţi-ai duce copilul eşti sigur că are parte de oportunităţi educaţionale adecvate. În România nu avem asta. Avem câteva licee, unele care au o medie absurdă, din punctul meu de vedere. Adică să ai ca ultima medie 9,80 pentru mine este absurd”, afirmă Tincuţa Apateanu, consultant educaţional.
Anul trecut, la Evaluarea Naţională 25% dintre elevi au luat note mai mici de 5, în timp ce notă maximă au obţinut-o doar 253 de elevi.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Marius

Acum 6 ani

Acuma sa vezi "complexitate" pe subiectele Evaluarii.
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, chiar e buna! Masura luata, ca de ea vorbim. Sa vezi de-acum micutele beizadele cu "lolii" cacati dupa fiecare examen...Pai, dac-ar fi stiut parintii acestora de masura, nu si-ar fi schimat mai bine "raciurile" in loc sa "cotizeze"?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus