Lipsa de implicare a sibienilor în precolectarea selectivă, dar – mai ales – diferențele enorme între cantitățile de deșeuri estimate de autorități și cele colectate în realitate riscă să împotmolească implementarea proiectului la câteva luni de la demarare.
Cele mai mari probleme sunt în derularea contractului de colectare și transport al deșeurilor. Acest contract a fost câștigat de cei de la Soma SRL pe baza unei documentații care estima că, anual, în Sibiu sunt produse 100.378 de tone de deșeuri. Însă după primele trei luni de colectare, cantitățile totale de deșeuri ridicate în realitate sunt la jumătate din estimări. Cele mai mari diferențe sunt la deșeurile reciclabile. Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în realitate este la mai puțin de 15% din cantitățile estimate, sunt informațiile obținute de Turnul Sfatului. Situația generează pierderi lunare semnificative în activitatea de colectare și transport: conform contractului, cei implicați în colectarea selectivă au fost obligați să își organizeze capacitățile de lucru la dimensiuni mult prea mari față de nevoile reale. În această situație, cei implicați în colectare cer modificarea contractului din două motive: pentru că, din cauza estimărilor nerealiste, firmele înregistrează pierderi lunare semnificative și, în al doilea rând, pentru că aceleași contracte prevăd penalizări pentru firmele de colectare și selectare, în cazul în care nu îndeplinesc cantitățile-țintă estimate. Aceste penalizări vor fi aplicate sub forma unor procente din valoarea totală a contractelor, din anul doi de derulare al acestora.
Renegocierea contractului
Directorul general al Soma SRL, Narcis Doru, explică faptul că societatea pe care o conduce are pierderi financiare importante în fiecare lună, din cauza estimărilor care acum se dovedesc extrem de departe de realitate. ”Soma, din punctul nostru de vedere, a respectat obligațiile contractuale, în sensul că a făcut toate investițiile necesare astfel încât proiectul de colectare selectivă în zona 1 Sibiu să se desfășoare normal din punct de vedere calitativ și cantitativ. Însă în documentația de atribuire au fost prezentate anumite cantități de deșeuri care ar trebui colectate și transportate, respectiv 100.000 de tone. Deși am mărit frecvența de colectare, am lucrat chiar și în zilele de duminică, cantitățile colectate în primele trei luni sunt de doar 63% din cele prognozate a fi colectate și transportate. Din acest motiv, activitatea de colectare și transport se desfășoară pe tarife rău fundamentate. În momentul în care tragi linie și găsești doar 63% din cantitatea estimată rezultă că tariful de 165 de lei pe tonă este subdimensionat”. Conducerea Soma arată că toate instituțiile implicate în proiect au fost sesizate asupra acestor situații. Iar soluția, din punctul lor de vedere, este renegocierea condițiilor contractuale referitoare la cantitățile de deșeuri. ”Condițiile trebuie renegociate cât se poate de repede. Nu putem aștepta perioade mari de timp să constatăm un lucru foarte simplu: nici pe departe, cantitatea estimată de 100.000 de tone nu poate fi atinsă”.
ADI Eco: ”să fim realiști, totuși”
Săptămâna trecută, la sediul Consiliului Județean Sibiu a avut o ședință a unui ”grup de lucru”, la care au participat atât autoritățile județene, cât și reprezentanții ADI Eco, ai Primăriei Sibiu, ai celor trei firme implicate (Soma, Brantner și Schuster) și ai societății civile. Reporterului Turnul Sfatului nu i s-a permis participarea la ședință, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, invocând diferite motive. Din informațiile Turnul Sfatului, în cadrul ședinței a fost expusă situația precară a proiectului, care necesită renegocieri ale contractului.
Înainte de această ședință, Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu a recunoscut problemele generate de diferențele mari dintre estimări și realitate. ”Cantitățile care au rezultat din colectarea selectivă sunt cam la jumătate din ceea ce a fost previzionat atunci când a fost scris proiectul, prin studiul de fezabilitate. Acum, urmează să vedem. Nu poți face o estimare corectă după trei luni de colectare. Să fim realiști, totuși. Abia ce s-a pus în funcțiune sistemul. Părerea mea este ca la șase luni să analizăm concret rezultatele. Dar, deocamdată suntem în discuții, nu a fost luată o decizie asupra momentului în care va fi realizată această analiză. Urmează să ne întâlnim și să luăm o decizie împreună”, a declarat Iordănescu.
Proceduri de durată
Renegocierea contractelor pornind de la cantitățile reale de deșeuri este, însă, un proces de durată. Programul colectării selective a fost creat în cadrul unui proiect din fonduri europene, iar în perioada de sustenabilitate orice modificări contractuale pot fi făcute doar cu avizul Autorității de management, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului. ”La orice modificare din contract va trebui să cerem un punct de vedere al finanțatorului, pentru a nu putea întâlni ulterior cu surprize în care să ni se impună că am încălcat contractul de finanțare și să ni se aplice corecții. Prin urmare, după analiză, vom cere un punct de vedere la finanțator, căruia să îi explicăm situația. În cazul în care cantitățile reale nu sunt cele estimate, va trebui să impunem noi ținte care să fie îndeplinite. Dar, asta nu va însemna și faptul că indicatorii procentuali vor fi diminuați”, mai spune Claudia Iordănescu pentru Turnul Sfatului.
Precolectarea nu prea funcționează
În afara problemelor generate de estimările nerealiste, operatorii din proiectul de colectare selectivă se mai plâng și de alte deficiențe. Precolectarea selectivă a deșeurilor ridică multe probleme: în zonele rurale, cantitățile de deșeuri reciclabile sunt, de cele mai multe ori, neglijabile. O explicație ar fi faptul că, potrivit noilor reguli, oamenii din mediul rural trebuie să se deplaseze la (de obicei) un unic punct cu containere pentru deșeuri reciclabile. Fapt pe care majoritatea locuitorilor din mediul rural nu îl face, preferând să arunce toate deșeurile în containerul destinat celor reziduale, care sunt colectate ”din poartă în poartă”. Din mediul urban, însă, cele mai mari probleme le ridică deșeurile biodegradabile. Practic, în niciun container destinat deșeurilor biodegradabile sibienii nu respectă regulile de precolectare. Prin urmare, aproape tot ceea ce ar trebui transformat în compost ajunge, de fapt, în groapa de la Cristian, administrată de cei de la Tracon. La care groapă apare o nouă problemă: deși taxa de salubrizare nu a fost mărită pentru a include și taxa pentru Fondul de mediu (80 de lei/tona de deșeuri depusă în gropile de gunoi), iar Guvernul a promis că va modifica legislația pentru a amâna colectarea acestei taxei, cei de la Tracon au anunțat că vor să respecte legea (nemodificată, încă). Și, prin urmare, facturează în plus și cei 80 de lei/tona de deșeuri, atât firmei de colectare, cât și firmelor de sortare (care depun la groapa de la Cristian deșeurile reziduale rezultate în urma sortării).
Cât colectează autoritățile și cât plătesc mai departe
Cea mai importantă localitate în care a început implementarea colectării selective este municipiul Sibiu. Pe primele două luni de implementare a proiectului în discuție (noiembrie și decembrie 2016), sumele colectate de Primărie prin taxa de salubrizare au fost de aproximativ 1,7 milioane de lei. ”Valoarea facturilor emise pentru ultimele două luni ale lui 2016 de către operatorul Soma pentru serviciile de colectare și transport și, respectiv, de firma Brantner pentru serviciile de sortare a deșeurilor reciclabile și compostare a deșeurilor biodegradabile este de 1,5 milioane de lei”, se arată într-un răspuns primit de Turnul Sfatului de la Primăria Sibiu.
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/12/14/unul-din-trei-sibieni-nu-colecteaza-bine-reciclabilele-iar-platformele-se-termina-la-vara/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , colectare selectivă , Daniela Cîmpean , Primăriei Sibiu , Claudia Iordănescu , Ministerului Mediului Apelor , deseuri reciclabile , deseuri , Narcis Doru , Pentru Sibiu , fractii , Conducerea Soma , Reporterului Turnul Sfatului , Adi Eco Sibiu
Vizualizari: 8106
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Tulnicul de mucava
Acum 10 ore
Unul
Acum 10 ore
Canaris
Acum 10 ore
Olingpia Gafosdea