Duminică,
13.10.2024
Ceata
Acum
7°C

Colectarea selectivă stă pe un butoi cu pulbere

Colectarea selectivă stă pe un butoi cu pulbere

Lipsa de implicare a sibienilor în precolectarea selectivă, dar – mai ales – diferențele enorme între cantitățile de deșeuri estimate de autorități și cele colectate în realitate riscă să împotmolească implementarea proiectului la câteva luni de la demarare.

Cele mai mari probleme sunt în derularea contractului de colectare și transport al deșeurilor. Acest contract a fost câștigat de cei de la Soma SRL pe baza unei documentații care estima că, anual, în Sibiu sunt produse 100.378 de tone de deșeuri. Însă după primele trei luni de colectare, cantitățile totale de deșeuri ridicate în realitate sunt la jumătate din estimări. Cele mai mari diferențe sunt la deșeurile reciclabile. Cantitatea de deșeuri reciclabile colectată în realitate este la mai puțin de 15% din cantitățile estimate, sunt informațiile obținute de Turnul Sfatului. Situația generează pierderi lunare semnificative în activitatea de colectare și transport: conform contractului, cei implicați în colectarea selectivă au fost obligați să își organizeze capacitățile de lucru la dimensiuni mult prea mari față de nevoile reale. În această situație, cei implicați în colectare cer modificarea contractului din două motive: pentru că, din cauza estimărilor nerealiste, firmele înregistrează pierderi lunare semnificative și, în al doilea rând, pentru că aceleași contracte prevăd penalizări pentru firmele de colectare și selectare, în cazul în care nu îndeplinesc cantitățile-țintă estimate. Aceste penalizări vor fi aplicate sub forma unor procente din valoarea totală a contractelor, din anul doi de derulare al acestora.

Renegocierea contractului

Directorul general al Soma SRL, Narcis Doru, explică faptul că societatea pe care o conduce are pierderi financiare importante în fiecare lună, din cauza estimărilor care acum se dovedesc extrem de departe de realitate. ”Soma, din punctul nostru de vedere, a respectat obligațiile contractuale, în sensul că a făcut toate investițiile necesare astfel încât proiectul de colectare selectivă în zona 1 Sibiu să se desfășoare normal din punct de vedere calitativ și cantitativ. Însă în documentația de atribuire au fost prezentate anumite cantități de deșeuri care ar trebui colectate și transportate, respectiv 100.000 de tone. Deși am mărit frecvența de colectare, am lucrat chiar și în zilele de duminică, cantitățile colectate în primele trei luni sunt de doar 63% din cele prognozate a fi colectate și transportate. Din acest motiv, activitatea de colectare și transport se desfășoară pe tarife rău fundamentate. În momentul în care tragi linie și găsești doar 63% din cantitatea estimată rezultă că tariful de 165 de lei pe tonă este subdimensionat”. Conducerea Soma arată că toate instituțiile implicate în proiect au fost sesizate asupra acestor situații. Iar soluția, din punctul lor de vedere, este renegocierea condițiilor contractuale referitoare la cantitățile de deșeuri. ”Condițiile trebuie renegociate cât se poate de repede. Nu putem aștepta perioade mari de timp să constatăm un lucru foarte simplu: nici pe departe, cantitatea estimată de 100.000 de tone nu poate fi atinsă”.

ADI Eco: ”să fim realiști, totuși”

Săptămâna trecută, la sediul Consiliului Județean Sibiu a avut o ședință a unui ”grup de lucru”, la care au participat atât autoritățile județene, cât și reprezentanții ADI Eco, ai Primăriei Sibiu, ai celor trei firme implicate (Soma, Brantner și Schuster) și ai societății civile. Reporterului Turnul Sfatului nu i s-a permis participarea la ședință, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, invocând diferite motive. Din informațiile Turnul Sfatului, în cadrul ședinței a fost expusă situația precară a proiectului, care necesită renegocieri ale contractului.

Înainte de această ședință, Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu a recunoscut problemele generate de diferențele mari dintre estimări și realitate. ”Cantitățile care au rezultat din colectarea selectivă sunt cam la jumătate din ceea ce a fost previzionat atunci când a fost scris proiectul, prin studiul de fezabilitate. Acum, urmează să vedem. Nu poți face o estimare corectă după trei luni de colectare. Să fim realiști, totuși. Abia ce s-a pus în funcțiune sistemul. Părerea mea este ca la șase luni să analizăm concret rezultatele. Dar, deocamdată suntem în discuții, nu a fost luată o decizie asupra momentului în care va fi realizată această analiză. Urmează să ne întâlnim și să luăm o decizie împreună”, a declarat Iordănescu.

gunoaie-colectare-selectiva-soma-15

Proceduri de durată

Renegocierea contractelor pornind de la cantitățile reale de deșeuri este, însă, un proces de durată. Programul colectării selective a fost creat în cadrul unui proiect din fonduri europene, iar în perioada de sustenabilitate orice modificări contractuale pot fi făcute doar cu avizul Autorității de management, care funcționează în subordinea Ministerului Mediului. ”La orice modificare din contract va trebui să cerem un punct de vedere al finanțatorului, pentru a nu putea întâlni ulterior cu surprize în care să ni se impună că am încălcat contractul de finanțare și să ni se aplice corecții. Prin urmare, după analiză, vom cere un punct de vedere la finanțator, căruia să îi explicăm situația. În cazul în care cantitățile reale nu sunt cele estimate, va trebui să impunem noi ținte care să fie îndeplinite. Dar, asta nu va însemna și faptul că indicatorii procentuali vor fi diminuați”, mai spune Claudia Iordănescu pentru Turnul Sfatului.

Precolectarea nu prea funcționează

În afara problemelor generate de estimările nerealiste, operatorii din proiectul de colectare selectivă se mai plâng și de alte deficiențe. Precolectarea selectivă a deșeurilor ridică multe probleme: în zonele rurale, cantitățile de deșeuri reciclabile sunt, de cele mai multe ori, neglijabile. O explicație ar fi faptul că, potrivit noilor reguli, oamenii din mediul rural trebuie să se deplaseze la (de obicei) un unic punct cu containere pentru deșeuri reciclabile. Fapt pe care majoritatea locuitorilor din mediul rural nu îl face, preferând să arunce toate deșeurile în containerul destinat celor reziduale, care sunt colectate ”din poartă în poartă”. Din mediul urban, însă, cele mai mari probleme le ridică deșeurile biodegradabile. Practic, în niciun container destinat deșeurilor biodegradabile sibienii nu respectă regulile de precolectare. Prin urmare, aproape tot ceea ce ar trebui transformat în compost ajunge, de fapt, în groapa de la Cristian, administrată de cei de la Tracon. La care groapă apare o nouă problemă: deși taxa de salubrizare nu a fost mărită pentru a include și taxa pentru Fondul de mediu (80 de lei/tona de deșeuri depusă în gropile de gunoi), iar Guvernul a promis că va modifica legislația pentru a amâna colectarea acestei taxei, cei de la Tracon au anunțat că vor să respecte legea (nemodificată, încă). Și, prin urmare, facturează în plus și cei 80 de lei/tona de deșeuri, atât firmei de colectare, cât și firmelor de sortare (care depun la groapa de la Cristian deșeurile reziduale rezultate în urma sortării).

Cât colectează autoritățile și cât plătesc mai departe

Cea mai importantă localitate în care a început implementarea colectării selective este municipiul Sibiu. Pe primele două luni de implementare a proiectului în discuție (noiembrie și decembrie 2016), sumele colectate de Primărie prin taxa de salubrizare au fost de aproximativ 1,7 milioane de lei. ”Valoarea facturilor emise pentru ultimele două luni ale lui 2016 de către operatorul Soma pentru serviciile de colectare și transport și, respectiv, de firma Brantner pentru serviciile de sortare a deșeurilor reciclabile și compostare a deșeurilor biodegradabile este de 1,5 milioane de lei”, se arată într-un răspuns primit de Turnul Sfatului de la Primăria Sibiu.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/12/14/unul-din-trei-sibieni-nu-colecteaza-bine-reciclabilele-iar-platformele-se-termina-la-vara/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Baba

Acum 7 ani

Cum a ajuns Bratner in afacerea asta?N-am auzit de nicio licitatie pentru servicii de sortare.Credeam ca Soma se ocupa de tot.Imi scapa ceva?
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

E normal, zic eu, să avem pe perioada iernii cantități mai mici la toate reciclabilele. E frig si lumea hibernează, mai putine activități generatoare implicit de deșeuri, natura nu e în perioada de vegetație, iar cei de la case nu au ce strânge biodegradabil din grădini. Se pare că șefii care își dau cu părerea cum și de ce, nu au auzit încă că iarna nu e ca vara.
Raspunde

Xulescu

Acum 7 ani

In Cisnadie nici pana in ziua de azi nu s-au pus pubele pt hartie, sticla si biodegradabile. Normal ca nu functioneaza preselectarea.
Raspunde

sholdovean

Acum 7 ani

Cred ca cel mai greu se selecteaza deseurile reziduale si cele biodegradabile. Poate ca ar fi interesant ca cineva sa faca un video cum se selecteaza, ce se selecteaza, unde se selelcteaza, etc. Poate ca ar trebui sa se faca o mai mare presiune pe asociatiile de proprietari. La mine, pe Aleea Biruintei, asociatia e ca si inexistenta. Se iau doar banii pe canalizare si cam atat. NICIO implicare.
Raspunde

un sibian acolo

Acum 7 ani

N-ai sa vezi asa ceva. Cand gunoiul va fi trecut/inclus "din nou" in lista taxelor atunci asociatiile probabil ca se vor implica, pana atunci nu e treaba lor cum gestioneaza Soma sau Primaria gunoiu :)
Raspunde

...

Acum 7 ani

In Piata Sadu containerele maro sunt in afara tarcului, si intotdeauna contin un amestec de biodegradabile si multe cutii mari de carton, sticle, plastice cam orice. Deci noi cei care venim sa aruncam biodegradabile selectate realizam ca ne-am chinuit degeaba si ca probabil degeaba le punem unde trebuie pentru ca altii arunca orice oriunde...
Raspunde

andrix

Acum 7 ani

In Rasinari, inainte de "marele proiect" colectarea plasticului se facea in niste recipiente duble ca marime fata de cele puse la dispozitie de Soma in prezent. Normal ca nu functioneaza preselectarea, cand oferi chichi/michi (sticlele de plastic zboara purtate de vant pentru ca nu mai incap in containerele Soma)...ne miscam si noi mai cu talent Soma? sau vrem doar bani ?
Raspunde

ra

Acum 7 ani

De ce primăria colectează mai mult decât plateste????????? La case e cel mai bun control, daca nu selectează politia locala aplica amenda directa si e simplu. Dupa care trimit echipe si pun Camere la gropile de gunoi sa facă acelasi lucru. Politia locala nu face nimic si sunt platiti
Raspunde

abc.abc.

Acum 7 ani

daca ar fi si containere peste tot pentru colectarea selectiva, atunci probabil ar fi mai mare procentul....si cum nu sunt, se arunca la gramada...
Raspunde

Xbox

Acum 7 ani

La faptul ca multi sorteaza selectiv, le duc cu masinile personale la punctele de colectare in lipsa pubelelor, dar de acolo toate deseurile sunt incarcate amestecat intr-o singura masina de colectare, indiferent de tipul de deseu, s-a sesizat cineva ?
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Locuiesc in zona centrala a Sibiului, la casa. Nici pana astazi nu am primit pubelele pentru colectare selectiva. Am sesizast primaria in scris si ... s-au spalat pe maini. Ei zi ca nu e treaba lor. Sa sune cetatenii la SC xyz. Dar, contractul (decizia de impunere) este intre mine si primarie, nicidecum intre mine si o SC xyz ... Pubela de colectare carton de pe strada a stat 4 (patru) zile plina ochi, oamenii lasau langa deseurile, dar nu a venit nimeni sa o goleasca ... Deci, despre ce vorbim? Pe romaneste: lucru slab ...
Raspunde

reciclarea deseurilor menajere

Acum 7 ani

Precolectarea selectiva ar avea mai mult succes daca ar fi instalate containere speciale, usor de folosit de catre populatie; dar si prin reducerea costurilor cu ridicarea gunoiului daca se colecteaza deserurile in mod eficient.
Raspunde

Driver

Acum 7 ani

Locuiesc pe Aleea Selimbar, aproape de podurile dinspre Kauflandul vechi. La noi in fata blocului exista, din nefericire, o zona cu pubele prost amplasata. Se ridica gunoiul printre si peste masinile noastre amplasate in fata acesteia. Cand am sesizat asta ala Primarie mi s-a transmis ca nu este nicio problema. In plus, pubelele sunt mereu umplute de catre tot felul de indivizi care vin, opresc masinile si arunca gunoiul complet NESORTAT. Astfel ei aglomereaza spatiile noastre de depozitare, nu depun gunoiul selectat si, probabil, maresc costurile noastre si ale Soma. Oare nu se poate pune acolo o camera de luat vederi sa se poata constata (si penaliza) faptele celor ce in mod intentionat si fara discernamant procedeaza asa???
Raspunde

Gal Gherghinica

Acum 7 ani

Pe Bdul M Viteazu in spate la Banca Carpatica trebuie aduse pubele mari cu capac deschis pentru hartie, sticla,plastic deoarece este dificil sa introduci prin cele 2 orificii ( care sunt si murdare) un sac de gunoi cu hartie,plastic etc. sau se pot inscriptiona sau vopsi unele existente deja in spatiul ingradit
Raspunde

Florin

Acum 7 ani

Așa se FURA LEGAL IN ROMÂNIA prima data pentru a câștiga contractul fac o oferta ff mică si buna după care imediat,câteva luni cer majorare de tarif ,sa se ducă dracului cu estimarea si hoția lor,sa se facă alta licitația sa vedem poate alți se descurca la acest tarif ....așa se fura in toate contractele !!!
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

militia locala care este inexistenta atunci cand trebuie si isi fac de cap dand amenzi doar atunci cand eu de facut targhetul lunar, ar trebui sa isi faca treaba si prin sondaj sa stea in zonele de pubele, discret cu camera de filmat si sa aplice amenzi. In fiecare cartier timp de o saptamana si sunt sigur ca in mai putin de o luna o sa selecteze lumea gunoiul corect. Dar sa dea amenzi si nu doar povesti si sa fie corecti si transparent. daca urmariti pe Facebook pe pagina celor de la Soma au multe filmari si poze cum gasesc ei pubelele si zonele de langa aceastea si mai ales cum selecteaza multi gunoiul. Pe de alta parte iglu-rile puse sunt de tot rahatul intrucat este foarte greu de selectat si aruncat gunoiul in ele mai ales pe partea de hartie unde sa fim seriosi ca desi le maruntesti acasa cand ajungi acolo te chinui o jumatate de ora sa le bagi prin fanta aia cu cauciucul tare si te manjesti mai rau ca la porci. ar trebui sa foloseasca doar containere cu capac mare iar primaria sa isi faca datoria sa faca odata acele platforme, sa le faca cu cap si mai ales sa puna la ele camere de supraveghere si sunt sigur ca in acest fel in 6 luni o sa fie selectiv aruncat gunoul si vor creste si cantitatile de gunoi. la case daca nu este corect selectat sa nu il ridice si sa dea amenzi dar in acelasi timp sa isi faca datoria si sa ridice in fiecare saptamana in data si la aceasi ora ca noi nu platim degeaba... primaria sa faca bine sa se implice serios in treaba cu gunoiul ca noi cu primaria avem contract si primaria o dam in judecata daca avem probleme si apoi nu are decat sa se spele pe cap cu cei de la firmele responsabile pentru adunarea gunoiului. Sa puna si pe strazi mai multe cosuri de gunoi si mai ales cu posibilitatea selectarii gunoiului asa cum sunt in alte tari civilizate. la noi daca ai de aruncat ceva in oras totul se arunca intr-un singur cos care apoi probabil ajunge la groapa de gunoi ca nu cred ca mai sta cineva sa le sorteze si atunci normal ca apare cost suplimentar.
Raspunde

Dr.ptr nebuni

Acum 7 ani

Documentatia e facuta de ADI ECO? Au estimat gresit sau intentionat ( sa para mai profesional proiectul etc etc, desi si bani mai multi decontati catre consultanta) sa plateasca ADI ECO. E cu tinichea Soma, dar aici nu are nici o vina. Daca primaria ma asigura prin caiet de sarcini ca am de colectat x tone si este si confirmata informatia de ADI atunci sa se spele pe cap. DAR sa nu puna in carca oamenilor neglijenta lor. SA PLATESCA EI!!
Raspunde

GG

Acum 7 ani

Cei care au incheiat contractul cu firma Soma, sa-i oblige sa aducă pubele mari cu capac deschis pentru hârtie,plastic,sticla in cartierele de blocuri Cele existente sunt ineficiente. Se umplu rapid, iar oamenii lasă pungile lângă containere sau le arunca in cele pentru gunoi menajer Pe lângă aceasta cine poate sta in fata unui container de hârtie sau plastic si sa introducă pe rând fiecare sticla, bucăți de hartie sau câte un ambalaj de plastic.? (la - 20 grade sau pe ploaie) având in vedere ca nu ducem gunoiul in fiecare zi . Firma Soma se plânge ca are pierderi. Si noi avem cheltuieli mai mari cu pungile de gunoi (folosim 4 pungi nu una ca pana acum)
Raspunde

...

Acum 7 ani

de ce nu si-a facut primaria o firma de colectat deseuri asa cum a putut sa-si faca firma care vinde apa. de ce trebuie sa vina moldovenii peste noi?
Raspunde

Strula

Acum 7 ani

asta ma intreb si eu
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Exact. La fel cum.si-a facut si firma de ridicat masini .... Sau cum au firma de transport public local. De ce nu puteau face firma de colectare si transport al deseurilor?
Raspunde

BEN

Acum 7 ani

am inteles bine? este prea putin gunoi reciclabil? sau per total este prea putin gunoi? atunci nu se justifica pretul /persoana.Cine le da fier vechi moca cand omu-l duce la fier vechi contra cost.care stau la case,cartoanele le pun pe foc,iar cel degradabil il pune in gradina.A se vedea ca din salubrizarea orasului au trait si functionarii primariei,si inca bine,atat timp ca vechii parteneri,Brantner si Schuster n-au fost uitati,ei fiind beneficiarii sortarii selective.A cui sunt deseurile? ale primariei.Sunt vandute la licitatie sau sunt date pe nimic in acte cu ,,parandarat"regatean.Ceva nu este-n regula si -mi miroase a afacere din care ies bani negri care ajung la toti cei implicati iar noi am devenit scormonitori in gunoaie care-i si platim dupa ce le facem treaba.
Raspunde

Nicu

Acum 7 ani

Cum ar fi daca la benzinarii ar mari pretul combustibilului pe motiv ca nu vind cit si-au propus la inceputul anului.Cam asa ceva se aseamana cu firmele de colectare si sortare deseuri.Cred ca este bine sa se faca putine deseuri nu ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus