Sâmbătă,
27.11.2021
Cer Senin
Acum
6°C

TSTV Astrid Fodor. Unde se duce excedentul bugetar, cum ne unim cu Șelimbărul și ce om nou apare la primărie

TSTV Astrid Fodor. Unde se duce excedentul bugetar, cum ne unim cu Șelimbărul și ce om nou apare la primărie

 

Municipiul Sibiu se va uni cu Șelimbărul, iar demersurile vor începe din acest an. Nu e vorba de o unire administrativă, ci una mult mai utilă pentru cetățeni, susține primarul Astrid Fodor, într-un interviu Turnul Sfatului TV.

”Cu Șelimbărul am găsit patru soluții pentru a fluidiza circulația. Vom face împreună patru proiecte. Vom prelungi strada Oștirii, Oașa, Rampa Ștefan cel Mare și Socului și facem «Marea Unire». De asemenea, vom construi împreună un pod peste Valea Săpunului. Vom face un protocol prin care o comunitate îl construiește, iar cealaltă plătește jumătate”, a declarat primarul Astrid Fodor.

Legat de o altă localitate apropiată Sibiului, orașul Cisnădie, primarul Astrid Fodor nu vede o soluție imediată pentru problema traficului. ”Soluția pentru Cisnădie eu cred că este transportul în comun. Noi vrem să achiziționăm autobuze noi și ar trebui și ei să aibă în vedere asta, după ce se va extinde rețeaua. La societatea Tursib, banii luați din vânzarea terenului se vor duce la achiziționarea de autobuze hibride și electrice”, a mai spus Fodor.

Din februarie se pregătește administratorul orașului

Sibiul va avea un administrator, iar ședința consiliului local din luna februarie va stabili exact cu ce se va ocupa acesta. ”În ședința din luna februarie vom intra cu organigrama prin care voi propune angajarea unui administrator public. Nu vreau să discut despre un set de atribuții. Vreau o persoană total apolitică. Nu pot să cer, dar eu sper. (…) El poate primi un salariu până la nivelul primarului sau al secretarului, dar secretarul are un salariu mai mare decât primarul și atunci s-ar putea să-i convină. Vă spun și de ce nu vreau o persoană politică, pentru că vrând-nevrând partidul exercită asupra ta presiuni. Vedeți ce se întâmplă. Presiuni privind angajarea, tot felul. O primărie trebuie să fie apolitică, eu așa am învățat de la domnul primar Iohannis”, a spus Astrid Fodor.

Despre protestele din Sibiu: ”E extraordinar! Sunt extraordinari!”

Astrid Fodor crede că mișcăriIe sociale de acum își au rădăcina încă de la destrămarea USL, însă îi apreciază pe cei care au ieșit în ultimele săptămâni în stradă ca fiind extraordinari.

”Ruperea USL-ului. Acolo a fost prima falie, făcând abstracție de la faptul că USL era o alianță contra-naturii, dar erau destui oameni care credeau în renașterea partidului unic care ne va duce la victoria finală. Și a venit ruperea USL-ului, prima falie. Dacă nu mă înșel, asta a fost în 2014. În 2015 a căzut Guvernul Ponta, iar sămânță de scandal în întreaga țară, iar discuții. A venit guvernul Cioloș, un guvern de tehnocrați, interimar, care a fost tocat non-stop, din punctul meu de vedere nejustificat”, spune Fodor.
Primarul nu înțelege nici cum ministrul Justiției s-a putut axa pe acel pachet de legi, atâta timp cât erau altele care nășteau probleme mult mai mari. ”O țară care are mii și mii de probleme. O legislație mai haotică decât în țara noastră nu cred că mai există în altă țară europeană. Eu cred că sunt peste 30 de mii de legi apărute după Revoluție. Cine să le mai gestioneze? Vă dau un singur exemplu, care m-a revoltat pe mine. L-am văzut la un talk-show invitat pe domnul Eugen Nicolicea, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Se discuta despre Ordonanța 13 și el spunea că Guvernul nu are nicio posibilitate să intervină peste această Ordonanță. N-au trecut două zile și pe un alt post TV a spus că stați, că există nu știu ce lege și s-a putut. Ce pretenții să mai ai de la alții?”, și-a exprimat indignarea primarul Sibiului. Astrid Fodor a continuat spunând că ”sunt complet justificate aceste manifestări de stradă, numai că vor lăsa răni adânci în societate. Nu e ceva peste care se va trece repede”.
”Eu sunt mândră de sibieni. Sunt foarte mândră și foarte onorată că sunt primarul lor, pentru că dau dovadă de un spirit civic extraordinar. Nu mi-am făcut nici cea mai mică problemă că s-ar putea întâmpla ceva. Cunoscând cum se desfășoară lucrurile în Sibiu, am știut că lucrurile sunt sub control. Nu sunt ei de această factură. E extraordinar! Sunt extraordinari”, a mai spus primarul Sibiului.
Unde se duce excedentul bugetar

Cu un excedent bugetar record în 2017, Sibiul va cheltui în acest an o parte din bani, a anunțat primarul Astrid Fodor. Însă construcțiile vor demara cu adevărat anul viitor. De ce nu se pot cheltui?  ”În principal, pentru că nu se pot realiza investițiile. Noi am alocat mult pentru investiții. Să știți că se pot cheltui foarte mulți bani și fără investiții. Noi, dacă ne-am apuca să cheltuim bani la capitolul cheltuieli materiale, deci pe cumpărări directe, o mare parte din acest excedent s-ar putea duce foarte ușor. Dar noi am rezervat foarte mult pentru investiții. Însă s-au complicat foarte mult procedurile. Înnebunești. Pentru orice îți trebuie un studiu, de mi se face rău. Îți trebuie studiu de fezabilitate, proiect tehnic sau Studiu DALI (Documentație de avizare a lucrărilor de intervenție – n.r.), îți trebuie studiu de investiție. În studii îți pierzi cam un an, până să faci ceva. Și de abia atunci începi procedura de contractare. Faci studiu de fezabilitate, după ce a intrat în Consiliul Local și ți l-a aprobat începi cu contractarea pentru proiectul tehnic și de abia apoi faci contractarea lucrărilor”, a enumerat Astrid Fodor.

Pentru 2017 sunt prevăzute investiții în 52 de străzi

”Vom finaliza Dioda și Hipodrom și vom începe Valea Aurie. Contractul pentru Valea Aurie îl vom semna luni sau marți”, a mai anunțat primarul Fodor. Ea a reamintit și investițiile programate anul acesta pentru unitățile de învățământ. ”S-au triplat sumele alocate școlilor pentru reparații. Am alocat bani pentru noul Liceu de Artă, pentru mansardarea Școlii Regina Maria, iar acestea rezolvă o serie de probleme. Regina Maria nu va mai avea ciclul doi. Vom finaliza grădinița de pe Hațegului și, în același timp, vom finaliza două noi creșe pe strada Hațegului și încă una din cartierul Țiglari”.

Primarul Sibiului a anunțat și proiectul de reamenajare a Căii Dumbrăvii. ”E una din cele mai frumoase străzi din Sibiu, dar din păcate nu e pusă în valoare. (…) Vom face un studiu de circulație imediat după ce avem bugetul stabilit. Noi avem un studiu cu privire la noxe, dacă acestea depășesc limita. Nu analizăm strict sensurile pe Calea Dumbrăvii, va fi analizată întreaga zonă. Nu pot face afirmații gratuit, pentru că iar sare toată lumea. Acest studiu îl vor face specialiști pentru a vedea cum se circulă în întreaga zonă. (…) Din datele rezultate din studiul de trafic va ști ce să facă mai apoi proiectantul. Mi-aș dori piste de biciclete, trotuare frumoase și îngrijite, un alt iluminat. Dacă lucrurile merg bine, vom face proiectarea în acest an și vom începe lucrarea în 2018. Sunt proiecte care vor consuma mulți bani. Din acest excedent îmi doresc să încep acea jumătate de pod care urcă pe Maramureșului”, a mai adăugat primarul Sibiului. ”Jumătatea de pod” la care face referire este amplasată pe Alba Iulia, înainte de intersecția cu Maramureșului și care susține cele două benzi aferente sensului de mers către centrul orașului.

Aqua-park pe Calea Poplăcii

Se va reloca fun-park-ul proiectat pentru Pădurea Dumbrava pe Calea Poplăcii, a mai anunțat Astrid Fodor. Decizie pentru care, în continuare, este necesar a face schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării, care deține poligonul de peste 130 de ha aflat la ieșirea din cartierul Valea Aurie către Poplaca. ”Am adresat un nou memoriu, având în vedere că avem un nou ministru la Ministerul Apărării, și sper ca acest schimb de terenuri să se poată face. Este în interesul Sibiului, dar și în interesul armatei pentru crearea unui nou poligon”, a spus Astrid Fodor. Noul poligon la care face referire Astrid Fodor ar urma amenajat în Dealul Dăii, în zona fostei gropi de gunoi a orașului.

Spitalul de pediatrie în noul spital județean

Propunerea primarului Astrid Fodor pentru noul spital clinic județean ce ar urma să se construiască în parteneriat cu Consiliul Județean este ca acolo să intre și spitalul de pediatrie. ”Nu se va rezuma prezența noastră numai la bani, pentru că pentru bani trebuie să ai o contraprestație. Noi finanțăm, dar trebuie să știm exact cum și în ce condiții. Din punctul meu de vedere este necesar să mutăm acolo și Spitalul de Pediatrie. Pentru că Spitalul de Pediatrie - deși e un spital adus la standarde europene, ca și investiții - generează costuri mari, pentru că are multe spații. Mi se pare normal să fie și spitalul de pediatrie relocat acolo”, a declarat primarul Sibiului.

”Nu mă felicit nici dimineața, nici seara, nici după-masa că am candidat. Dar știu o vorbă: ai intrat în horă, joci. Îți duci mai departe mandatul. Am știut ce mă așteaptă, aș minți dacă aș spune că nu am știut, mai ales că am avut perioada aceea de interimat, care în treacăt fie spus este cea mai mare prostie care există. Nu știu de ce mai există, pentru că de fiecare dată când există câte un post, se eliberează o astfel de poziție ar trebui organizate alegeri deoarece este extrem de important să ai legitimitate. Și asta ar trebui să înțeleagă orice guvern. Eu nu m-am simțit confortabil și dacă nu te simți confortabil nu e în regulă”.
Întreaga emisiune poate fi vizionată aici:

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

27 comentarii

Silviu

Acum 4 ani

Chiar nu vreau sa fiu "rautacios" si sa ma leg de "chichite" dar, atunci cand se posteaza un articol, redactorul nu-l mai citeste deloc? Mi-a fost foarte greu sa-l citesc cu atatea greseli. Da, stiu, scuza tuturor pe Facebook este ca se grabesc si gresesc tastele sau telefonul nu-i lasa sa tasteze ce vor...
Raspunde

Mihai

Acum 4 ani

Vă apreciez pentru interviurile bune pe care le realizați și pentru echidistanta voastră, însă lasă de dorit redactarea acestui articol scris. Va rog sa cereți celor care scriu după interviu sa facă o revizuire înainte de a publica articolul, pentru ca sunt foarte multe greșeli de redactare.
Raspunde

Laura Ghibu

Acum 4 ani

Dna Fodor va urez putere de munca!
Raspunde

Alzara real

Acum 4 ani

Spitalul în Calea Rusciorului, o eroare .
Raspunde

Nea Costel

Acum 4 ani

Buna ziua, dar cu mizeria din oraș ce aveți de gând? Sibiul in ultimile luni de când cu noua firma de gunoi este cel mai murdar oraș din țara plin de noroi si gunoaie
Raspunde

a

Acum 4 ani

Mansardarea parcarii din fata scolii Regina Maria nu este luat in considerare? Impunerea la plata mansardarii scolii a celor care au domiciliul stabil in comunele limitrofe si flotant in Sibiu nu se va lua in considerare? De ce trebuie ca eu, cu domiciliu in Sibiu, care nu am bani de vila in cartierul englezesc sa platesc din impozit mansardarea pentru copii celor din aceste cartiere "limitrofe"? De ce nu se mansardeaza scolile din Selimbar, Critian etc.?
Raspunde

a

Acum 4 ani

nu stiam ca sunt atati cititori din selimbar si cristian :):)
Raspunde

Wtf

Acum 4 ani

Stabilti o regula vizavi de locurile de parcare. Cetatenii din sibiu care platesc impozite pe masinile inmatriculate in sibiu, au ajuns in situatia in care nu mai au loc de parcare din cauza multelor masini inmatriculate in valcea , olt sau alba. De exemplu in parcarea de pe strada Ostirii, miercuri seara am numarat 11 autoturisme inmatriculate in valcea !
Raspunde

Laura

Acum 4 ani

Buna ziua. Legat de Școala gen. N. Iorga care e școala cu cel mai mare Nr de elevi , nu se alica buget pt construcția de noi spații așa încât sa se renunțe la ciclul doi? Multumesc
Raspunde

Raluca

Acum 4 ani

Acestă întrebare va rog sa o adresati primarului din Selimbar sau celui din Cristian. Nu?
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

Orasul are nevoie de administrator,pentru ca cei ce conduc acum sint paraleli cu adminstratia,nu stiu cu ce se mananca! Sa speram ca cine va fi isi va face treaba bine. Orasul se indreapta spre evul mediu nu spre viitor.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

"d-na Fodor" este de-o INCOMPETENTA cum mai rar intalnesti!!!
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

da mi-a placut comentariul despre guvernul csolos,exceptional,sublim,si f inteligent!in sibiu nu sint si alte probleme?parcari,scoli,locuri de joaca pt copii,curatenie-de ce nu se spala strazile acum- etc!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Mitica

Acum 4 ani

Foarte bine ca au relocat Aqua Parc. Era pacat sa tai copaci seculari din padurea Dumbrava.
Raspunde

A

Acum 4 ani

Hai, e mai ok decat restul ideilor DAR fun park-ul .. sau aqua park-ul sau cum vrea sa-i zica nu e ok. Traim in capitalism nu in communism unde lucrurile de genul se construiesc e investitori care stiu sa il administreze nu de primarie care il va transforma intr-o gaura neagra a banilor publici.
Raspunde

Dragomir M

Acum 4 ani

Este rusinos pentru Primaria Sibiu sa ajunga sa angajeze un administrator al orasului. Sibiul are un primar si doi viceprimari, plus un intreg aparat al primariei care trebuie sa gestioneze problemele orasului.Cum puteti sa veniti cu o asemenea propunere doamna Fodor? Daca nu sunteti in stare sa conduceti administratia sibiana atunci demisionati, nu incarcati organigrama primariei cu inca un angajat foarte bine platit (aprox. 5000 lei) din banii contribuabililor. Dragi sibieni, asta ati votat?
Raspunde

Emilia

Acum 4 ani

Sunt convinsa ca functia de Primar, al unui oras cum este Sibiul, nu este tocmai usoara. Este greu sa indeplinesti dorintele tuturor cetatenilor! Insa sistemul greoi despre care a-ti amintit pentru toate avizele si studiile de care este nevoie se leaga si Primaria, de jnde aceste institutii sunt functionale. Toata durata procedurilor poate si urgentata atunci cand este vorba de aprobari pentru dezvoltare. Aici insa, cred eu si nu as vrea sa insist, ca este vorba de prioritati si multe neintelegeri. As dori sa mentionez un exemplu care a defectuat in mod haotic locurile de parcare si anume aprobarea Primariei a autorizatilor de mansardare a blocurir, care a creat haos peste tot in oras, fara sa mai amintesc de stilul de izolare termica permis tuturor firmelor sa coloreze orasul ca pe un papagal. Haoticcc...acest proiect..care putea sa fie inlocuit cu dezvoltarea zonelor periferice..care la acest moment se zbat pentru infrastructura..etc. Pareri sunt multe..dar ma opresc aici!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zexe

Acum 4 ani

Babaciunea asta ridiculizeaza „Marea Unire”, la fel ca fostul ei sef cu „pohta ce am pohtit”. Antiromani cu besini de arieni in cap!
Raspunde

Strategie?! ce gluma buna..

Acum 4 ani

Ne apucam si noi de ceva serios in orasul asta care cum spunea cineva se indreapta incet si sigur catre evul mediu? Ne unim cu Selimbarul ca ei , chiar si cu problemele penale, au reusit sa realizeze o extindere si sa se dezvolte f. mult. La Sibiu daca cineva gaseste un teren intr-o zona buna pentru dezvoltare in 2-3 ani il felicit! Avem zona dintre Strand si Turnisor (Campusor, Cascada) de vreo 100 de ha, in centrul orasului, dar nu se dezvolta. De ce? Reasfaltam iar si iar strazi pe care stau 10 oameni si bagam 450.000 euro. Buna investitie! Propun sa nu se mai investeasca deloc banii publici ca vorba aia oricum se investesc aiurea... Parcari cu mai multe etaje la cazarma ar fi o solutie pt. nebunia din zona centrala. Dar noi ce facem..Ridicam masini si dam amenzi. Ce conteaza ca efectiv nu ai unde sa parchezi?
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, aceasta tante, privită de aproape ai putea jura ca are o figura de intelectuala!? Mai bine sa n-o privești, c-asa cel puțin are o scuza....
Raspunde

mama mare

Acum 4 ani

Care teren ? Nu ati auzit ca bisericile sasilor vor terenurile inapoi . Si nu numai . De ce credeti ca liceul de arta trebuie sa se mute ? Din cauza asta . Pedagogicul la fel ,Economicul la fel . Asta nu va da de gandit ? Doamna primarita , nu face nimic ,numai gura este de ea . Ii place sa vb numai sa fie auzita .
Raspunde

Sibiu

Acum 4 ani

Doamna primar Fodor este în cădere liberă de incredere si prin asa zisa strategie pentru dezvoltarea Sibiului vrea să mai creasca si ea.Ideea cu administratorul orasului este buna ca toti cei care conduc in primarie sunt paraleli cu administrarea unui oras.In ultimii doi ani de când conduce efectiv primaria datorita comportamentului doamnei primar cei mai buni functionari care au lucrat pe perioada mandatului domnului Iohannis au părăsit institutia sau sunt pe cale sa o părăsească.Orasul sub administrarea acestei habarnasiste de primar numită Astrid Cora Fodor sa deteriorat vizibil si dacă o tine tot asa pe toata perioada mandatului său tot ce a facut bine Iohannis se va distruge.Si ce este cel mai grav este ca nimeni nu îi spune în fată asta, cei doi viceprimari sunt marionete restul functionarilor sau saturat de urletele acestei primarite si lucreaza în dorul lelii si te miri că orasul arată asa mizerabil.
Raspunde

xy

Acum 4 ani

mama mare esti o idioata.si nationalista.
Raspunde

Cl. Anul Politic

Acum 4 ani

Dar cu Maricuța cum rămâne ?
Raspunde

Kinetik

Acum 4 ani

Viziunile de legare a Selimbarului de Sibiu au fost prevăzute în planul de mobilitate urbana pentru care s-au cheltuit o groaza de bani de parcă nu se știa ca trebuie luate aceste masuri. Din câte știu strada Socului este pe terenul CFR-ului deci mai avem de așteptat mult și bine. Mă întreb de ce Selimbarul ca și Cisnadia se complac în aceasta situatie și nu încearcă sa facă ceva studii pentru legarea cu Sibiu și pentru fluidizarea traficului în beneficiul locuitorilor. Aștepata toți de la Sibiu ca sa rezolve cumva problema ei se pricep doar sa vândă terenuri și sa dea autorizații de construcție după cum îi taie capul fără sa se gândească ca în cele mai multe zone nu au scoli grădinițe biserici spitale parcuri etc. Oricum nu au PUG și nici nu le trebuie probabil. Asadar bani sa iasă.
Raspunde

Kinetik

Acum 4 ani

Poate întreabă cineva de ce pleacă VIP urile din PMS. În ultimul an pleacă funcționarii din primărie intr-o veselie și nu din cauza salariilor care erau chiar mai mici pe vremea lui Iohannis ci din cauza stresului în care lucreaza. Au mai rămas trei categorii, cei care mai au puțin pana la pensie și nu prea au ce face, cei noi veniți care trag sa facă un an experiență ca sa poată pleca prin transfer și nevertebratele (moluște, rame etc),care își văd de singura treaba pe care o au respectiv sa-și pupe șefii. Pentru asta bineînțeles sunt apreciați și stimulați prin tot felul de comisii plătite. Cum oare poate dna primar sa-și duca la indeplinire toate planurile când cea mai importanta resursa este marginalizata, asuprita, prost platita și mai nou necalifiată.
Raspunde

Gheo

Acum 4 ani

In cartierul gusterita nu se face nimic.s-a asfaltat o strada si cam atat.suntem foarte revoltați.si noi plătim impozit ca si ceilalti locuitori ai sibiului.suntem satui de promisiuni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus