Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

OUG 14 a fost adoptată de Senat, cu unanimitate de voturi

OUG 14 a fost adoptată de Senat, cu unanimitate de voturi

Ordonanţa 14, cea prin care este abrogata modificarea Codului Penal, a fost adoptată astăzi plenului Senatului. La rândul său, ordonanţa 13 va intra astăzi, în dezbatere, în comisia juridică a Senatului.

Senatul a adoptat OUG 14 cu unanimitate de voturi. Mai exact cu 118 voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”.

Opoziţia a cerut şi respingerea OUG 13/2017 ”ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii", "pentru a nu crea o posibilitate de aplicare a unor atacuri în Justiţie şi ca o dovadă de bună credinţă a majorităţii", solicitare susţinută şi de senatorii PNL, scrie mediafax.

Senatul a dezbătut în regim de urgenţă proiectul de aprobare a OUG 14. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 7 ani

Scurt studiu despre efectele unei decizii CCR Cristi Danilet februarie 8, 2017 Voi explica pe scurt ce efecte are decizia Curții Constituționale (CCR) de astăzi, prin care a spus că nu există un conflict între Guvern și Parlament atunci când primul adoptă o Ordonanță de Urgență (OUG) de dezincriminare a unor fapte penale care, potrivit Constituției, ar trebui să revină numai în competența celui de al doilea. SCENARIUL INTAI: T0: se înregistrează o plângere pentru comiterea unui viol, infracțiune prevăzută în Codul penal; T1: Guvernul decide într-o noapte să dezincrimineze violul, prin OUG, pe care o publică în Monitorul Oficial și pe care o trimite la Parlament pentru analiză; T2: Cum infracțiunea de viol nu mai există, dosarul este închis; T3: Parlamentul decide că eliminarea infracțiunii de viol este o greșeală și respinge OUG prin lege; astfel, infracțiunea de viol reapare în Codul penal; T4: Dosarul de viol comis anterior rămâne închis definitiv, căci reintroducerea infracțiunii de viol are efecte numai pentru viitor. SCENARIUL AL DOILEA: T0: Se comite un omor, infracțiune prevăzută în Codul penal; T1: Guvernul decide să dezincrimineze omorul, printr-o OUG pe care o publică în Monitorul Oficial și pe care o trimite la Parlament pentru analiză; T2: Parlamentul decide că eliminarea infracțiunii de omor este o gafă și respinge acea OUG prin lege, adoptată la numai câteva ore după apariția OUG; astfel, infracțiunea de omor reapare a doua zi în Codul penal; T3: Poliția află de omor, așa că deschide dosar. Descoperă că fapta a fost comisă în momentul T0. Văzând art. 5 alin 2 Codul penal (în caz de succesiune a unor legi pe parcursul soluționării unei cauze se aplică legea mai favorabilă) procurorul închide dosarul. SCENARIUL AL TREILEA: T0: Guvernul decide într-o noapte să elimine infracțiunea de tâlhărie din Codul penal, astfel că adoptă o OUG pe care o publică în Monitorul Oficial și pe care o trimite la Parlament pentru analiză; T1: Cineva lovește o persoană și îi fură portmoneul; T2: Poliția află că s-a comis această faptă și deschide dosar penal; T3: Avocatul Poporului atacă OUG la CCR. Curtea spune că eliminarea tâlhăriei este neconstituțională. Decizia CCR se publică în Monitorul Oficial și din acel moment devine obligatorie pentru toată lumea. Astfel se consideră că infracțiunea este din nou în Codul penal. T4: Poliția stabilește că fapta a fost comisă în momentul T1. Văzând art. 5 alin 2 Codul penal (în caz de succesiune a unor legi pe parcursul soluționării unei cauze, se aplică legea mai favorabilă) procurorul închide dosarul. LINK: http://www.contributors.ro/editorial/scurt-studiu-despre-efectele-unei-decizii-ccr/
Raspunde

Magda

Acum 7 ani

Guvernul compromis Trebuie demis. Grindeanu DEMISIA ! Dragnea DEMISIA si Jilava !
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

K.W.Iohannis DEMISIA pentru instigare la proteste si incalcarea grava a Constitutiei!! Si pentru fals in acte !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus